Följ oss

Nyheter

Investera i palladium

Publicerad

den

Palladium har blivit en allt mer populär handelsvara bland investerare. Det används i tillverkningen av många industriella och elektroniska produkter och är ett mycket sällsyntare material än andra ädla metaller, som guld. Palladium, en medlem av platinagruppen metaller, har sett en stor ökning i efterfrågan under åren, vilket sedan ökat sin attraktionskraft för investerare som vill investera i palladium.

Palladium har blivit en allt mer populär handelsvara bland investerare. Det används i tillverkningen av många industriella och elektroniska produkter och är ett mycket sällsyntare material än andra ädla metaller, som guld. Palladium, en medlem av platinagruppen metaller, har sett en stor ökning i efterfrågan under åren, vilket sedan ökat sin attraktionskraft för investerare som vill investera i palladium.

Tillsammans med andra ädelmetaller tillhör palladium råvarumarknaden, som du kan handla med. Läs vidare för att lära dig mer om palladium, dess användningsområden och hur du kan investera i fysiskt palladium, såväl som genom palladiumaktier och ETF:er.

Vad är palladium?

Palladium är ett glänsande vitt metalliskt material som tillhör samma grupp av metaller som platina. Upptäcktes i början av 1800-talet, utvinns palladium i allmänhet tillsammans med andra metaller, såsom platina och nickel. Gruvarbetare och företag har projekt som arbetar med att skaffa palladium över hela världen, där det mesta kommer från Sydafrika och Ryssland.

Vad används palladium till?

Det finns flera användningsområden för palladium med dess mest populära är en integrerad komponent för att producera katalysatorer för bilar, eftersom det fångar upp farliga utsläpp, vilket är möjligt på grund av palladiums kemiska egenskaper. Palladium används också vid tillverkning av flerlagers keramiska kondensatorer (MLCC) och för plätering i olika konsumentelektronikprodukter. Det är mycket användbart för att utveckla kolmonoxiddetektorer eftersom palladiumklorid lätt katalyserar kolmonoxidgas till koldioxid. Det är också fördelaktigt för dentalindustrin eftersom det används för att skapa inlägg och tandbroar. Sedan 1930-talet har palladium använts i smycken som ett alternativ till den ädla metallen platina.

Investerar i palladium

Att investera i palladium innebär flera olika alternativ. En skulle vara att köpa och sälja palladium till sitt spotpris genom aktiehandel, vilket återspeglar det aktuella priset som en handlare kan köpa eller sälja instrumentet för vid en omedelbar leverans.

En annan metod att investera i palladium är att handla via ett terminskontrakt. Detta är i huvudsak ett avtal mellan två parter om att köpa och sälja en tillgång i framtiden till ett fast pris. Läs mer om terminshandel, som följer en liknande process som terminskontrakt. Palladium kan även handlas på via spread bets och CFD:er, som är derivatprodukter som förklaras mer detaljerat nedan.

Handel på palladium

Spreadbetting och CFD:er är populära metoder för handel med råvaror som palladium, som kan nås på vår nästa generations handelsplattform. Spreadbetting är ett skatteeffektivt sätt att spekulera i prisrörelserna för de underliggande tillgångarna. CFD:er tillåter handlare att köpa eller sälja ett antal enheter av en tillgång med skillnaden i pris som växlas i slutet av kontraktet.

Faktorer som påverkar priset på palladium

Det finns många aspekter som påverkar efterfrågan på palladium, där en av huvudfaktorerna är bilindustrin. I Europa har konsumenterna i allt större utsträckning bytt från dieseldrivna fordon till bensinfordon, som mest använder palladium snarare än platina i sina katalysatorer. Dollarns beteende är också en inflytelserik faktor som påverkar efterfrågan på palladium.

Till exempel, om dollarn sjunker i värde gentemot den ryska rubeln, för ryska palladiumproducenter som får intäkter i US-dollar, kan vinstmarginalerna få ett slag. Följaktligen skulle detta fungera som ett incitament för att minska utbudet av palladium till den globala marknaden och därmed öka priset på ädelmetallen. Begränsningar kring utbudet påverkar också prisnivåerna, eftersom palladium i allmänhet är en sekundär produkt till platina och nickel, har gruvarbetare svårt att öka dess utvinning och produktion. En stor andel palladium bryts i Sydafrika och ökade kostnader för konstruktion och bränsle har tidigare påverkat palladiumproduktionen, vilket därför resulterat i högre priser.

Under åren har palladium blivit en av de dyraste ädelmetallerna och många investerare började se palladium som en fristadstillgång.

Handel med palladium genom råvaruindex

Många plattformar erbjuder också handlare möjligheten att sprida vad eller handla CFD:er på olika samlingar av råvaror, såsom jordbruksindex, energiindex och ädelmetallindex. Råvaruindex ger handlare möjlighet att diversifiera investeringsportföljer genom att ha exponering mot flera råvaror i en affär.

Ädelmetallindex gör att du kan handla på palladium, såväl som ett antal andra ädelmetaller, genom en korg med råvaror. Denna produkt spårar de underliggande priserna på råvarorna, allt i en enda position. Palladium utgör vanligen men inte alltid 15 % av indexet, och dess prisåtgärder skulle ha en effekt på indexets totala värde. Om palladiums pris stiger kan det totala värdet av indexet öka och vice versa.

Ädelmetallindexet tillåter handlare att ha ökad exponering i palladium såväl som andra metaller utan att vara helt beroende av en vara. Det är dock viktigt att vara medveten om att andra ädelmetaller, som guld, kan vara ganska volatila tillgångar på kort sikt, vilket kan ha en efterföljande effekt på korgens värde.

Palladiumaktier

Istället för att investera i själva råvaran, har du också möjligheten att sprida vad eller handla CFD:er på en rad palladiumaktier. Palladiumaktier är aktier i företag som är inblandade i att hantera palladium, oavsett om detta är gruvdrift, förädling eller produktion av andra konsumtionsvaror med användning av ädelmetallen.

Nedan är en lista över några av de palladiumaktier som finns.

A-Mark Precious Metals (AMRK)

A-Mark Precious Metals grundades 2013 och är ett företag som är involverat i handel med ädelmetaller. Det är en grossist och distributör av råvaror som guld, silver och palladium. A-Marks mynt- och barsegment handlar med över 200 produkter, inklusive palladiumstänger och göt. Dessa produkter finns i en rad olika former, storlekar och vikter. Företagets industrienhet säljer och distribuerar palladium till industriella och kommersiella användare.

Sibanye Stillwater (SBSW)

Detta multinationella gruvföretag för ädelmetaller verkar över hela världen, inklusive länder som USA, Sydafrika och Argentina. 2019 slutförde Sibanye Stillwater förvärvet av en av platinagruppens främsta metallproducenter, vilket gör den till en av världens största producenter av palladium. Företaget är också en ledande förädlare och återvinnare av använda katalysatormaterial.

Ivanhoe Mines (IVN)

Det kanadensiska gruvbolagets huvudprojekt handlar om att utveckla och återvinna ädelmetaller, främst i södra Afrika. Ett av dess huvudprojekt är upptäckten av metaller, inklusive palladium och guld, i Sydafrika. Ivanhoe Mines har ett partnerskapsavtal med China Nonferrous Metal Mining (Group) för att utforska utvecklingen och förvärvet av mineralprojekt och möjligheter i Afrika.

Palladium ETFer

Många plattformar erbjuder möjligheten att handla på palladium-ETF:er. Börshandlade fonder (ETF) är investeringsfonder som består av en sammanställning av relevanta aktier i syfte att spåra och återspegla prestanda för populära aktieindex; i detta fall för palladium och ädelmetaller. Därför kan handlare indirekt investera i en samling aktier genom spread bets och CFD:er för företag som ägnar sig åt prospektering, distribution och produktion av palladium.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF

ETFS Physical Precious Metal Basket Shares

WisdomTree Physical Palladium (VZLB ETC) 

Det är viktigt att notera att ETF:er med hävstång är komplexa finansiella instrument som medför betydande risker. Vissa ETF:er med hävstång anses endast lämpliga för erfarna handlare.

Hur man handlar med palladium

Sammanfattningsvis har palladium upplevt en ökad efterfrågan under åren, vilket resulterat i en tillväxt i popularitet bland många investerare. Det finns ett antal aktier och ETF:er, såväl som den fysiska palladiumråvaran, att sprida vad och handla CFD:er på via webbaserade handelsplattformar.

Handla palladium hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla palladium hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla palladium hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med palladium. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera sin första UCITS ETF

Publicerad

den

Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera en global aktie-ETF. Harwood är en brittisk kapitalförvaltare som vill använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att skapa betydande avkastning för investerare.
 • Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera en global aktie-ETF. Harwood är en brittisk kapitalförvaltare som vill använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att skapa betydande avkastning för investerare.
 • Detta kommer att vara Harwoods första ETF och kommer att drivas av dess senaste satsning, Goshawk Asset Management. HANetfs white-label-plattform tillåter kapitalförvaltare från hela världen att lansera UCITS-ETFer och krypto- och råvaru-ETCer i Europa med minimala inträdesbarriärer.

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada över att tillkännage sitt partnerskap med Harwood Capital Management för att gemensamt utveckla en ny UCITS ETF i Europa.

Harwood Capital Management är en brittisk baserad kapitalförvaltare etablerad 2003, som syftar till att använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att ge betydande avkastning för investerare. Detta partnerskap lägger grunden för en aktiv UCITS ETF-lansering för att säkerställa att Goshawks strategier är tillgängliga för ETF-investerare.

HANetf är en white-label ETP-leverantör som arbetar med kapitalförvaltare och entreprenöriella företag för att erbjuda differentierade moderna och innovativa produkter till europeiska investerare. HANetf har utfärdat produkter för partners från hela världen, inklusive USA, Kanada, Storbritannien, Europa och Mexiko. HANetf tillhandahåller en komplett operativ regulatorisk distributions- och marknadsföringslösning för att lansera och hantera UCITS ETFer och ETCer kostnadseffektivt och med kortare tid till marknad.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Det är fantastiskt att samarbeta med Harwood Capital Management för att lansera en ny UCITS ETF i Europa. På HANetf är vi stolta över vår förmåga att göra det möjligt för kapitalförvaltare från hela världen att lansera nya och innovativa produkter i Europa, med minimala hinder för inträde.

”Europeiska ETF-inflöden nådde 169 miljarder USD 2023, en ökning med 88 procent jämfört med 2022. Medan den amerikanska ETF-marknaden fortfarande är den största, kommer Europa snabbt ikapp, och kapitalförvaltare inser detta. White-label-förfrågningar på HANetf har ökat med 40 procent i år hittills och vi förväntar oss att siffran kommer att fortsätta växa.”

Fortsätt läsa

Nyheter

JPVE ETF en valutasäkrad fond som köper amerikanska värdeaktier

Publicerad

den

JPM Active US Value UCITS ETF - EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 % p.a. JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är den enda ETF som följer JPMorgan Active US Value (EUR Hedged)-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfaret portföljförvaltningsteam med i genomsnitt 30 års branscherfarenhet

Utnyttja de bästa idéerna från JPMorgans dedikerade tillväxtforskningsteam, förutom grundläggande insikter från över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker, alla med i genomsnitt 20+ års branscherfarenhet

Portfölj

Kombinerar två av JPMorgans beprövade aktiva amerikanska aktiestrategier (tillväxt med stora bolag och tillväxtfördelar), som kombineras för att leverera en diversifierad portfölj av amerikanska tillväxtaktier med underskattad tillväxtpotential över sektorer.

Resultat

Aktivt förvaltad investeringsstrategi som strävar efter att leverera en stilren tillväxtaktieportfölj med en viss grad av marknadskapitalflexibilitet

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Russell 1000 Growth Index (Netto Total Return of 30% källskatt på utdelning) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en tillväxtstilsorienterad portfölj av amerikanska företag .

Handla JPVE ETF

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURJAVE
SIX Swiss ExchangeEURJAVE
XETRAEURJPVE

Största innehav

NamnISINVikt %
BANK OF AMERICA CORPUS06050510463.49%
Cash and Cash Equivalent3.27%
CHEVRON CORPUS16676410052.84%
BERKSHIRE HATHAWAY INC-CL BUS08467070262.80%
ABBVIE INCUS00287Y10912.07%
EXXON MOBIL CORPUS30231G10222.03%
WELLS FARGO & COUS94974610152.02%
NXP SEMICONDUCTORS NVNL00095387841.82%
CSX CORPUS12640810351.69%
CONOCOPHILLIPSUS20825C10451.69%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin Survives Bear Trap

Publicerad

den

Bitcoin has witnessed some heavy price turbulence after breaking the $71K mark in early June. Since then, it lost almost 21% in value scraping the key level of $55K in the first week of July.

Bitcoin has witnessed some heavy price turbulence after breaking the $71K mark in early June. Since then, it lost almost 21% in value scraping the key level of $55K in the first week of July.

Figure 1 – Bitcoin Price

Source: Glassnode

However, since last Friday, Bitcoin has gained $7K and is now trading around the $64K mark. But why has it been such a turbulent time for Bitcoin?

Factors Contributing to the Selling Pressure

• Bitcoin Miner Activity

• German Government Sell-Offs

• Mt. Gox Repayment Program & Bitcoin Exchange Liquidity

Bitcoin Miner Activity

The BTC selling pressure was earmarked by miner activity, after selling 30K BTC in June. This sell-off marked miners’ BTC reserves at the lowest in a decade, just over 1.8K BTC.

Figure 2 – Bitcoin Miner Balance’

Source: Glassnode

Miners have however reduced their activity on-exchange, which should calm fears further. In June, miners were moving an average of around 50 BTC or just under $3M per day to exchanges, which has now slowed down, as shown below.

Figure 3 – Bitcoin Transfer Volume from Miners to Exchanges

Source: Glassnode

On top of that, on-chain data shows the 30-day moving average of Bitcoin’s hash rate is starting to close the gap with the 60-day moving average, for the first time since May. This indicates miners are experiencing lower income stress, which typically signals a market bottom.

Figure 4 – Bitcoin’s Hash Ribbon Indicator

Source: Glassnode

As a result, miner reserves have slowly started to pick back up, as shown in the first figure. This could indicate that the miner sell-offs post-halving, due to reduced profitability, have tapered off which is another reason to be cautiously positive.

German Government Sell-Offs

The German Goverment had been in the process of completing the sale of 50K BTC seized from a pirating website, Movie2k, which was worth approximately $3B when the sell-offs started.

Figure 5 – German Government Holdings

Source: @obchakevich on Dune Analytics

Bitcoin had a shaky June and July. However, in the week Germany sold almost 80% of their holdings, 40K BTC or $2.2B worth, Bitcoin’s price remained fairly resilient, a testament to its strength in adverse market conditions. That being said, according to data from Arkham Intelligence, the German Government engaged via OTC trades, to minimize potential slippage and market impact.

Figure 6 – Bitcoin Price (7 July – 14 July)

Source: Glassnode

Nevertheless, the conclusion of these sell-offs is positive for Bitcoin, as it removes a significant dark cloud from the market, and demonstrates the asset’s resilience.

Mt. Gox Repayment Program

However, Bitcoin faces selling pressure due to the upcoming Mt. Gox repayment program. Starting in July 2024, Mt. Gox began repaying approximately $9B worth of assets to its creditors, who have been waiting for over a decade since the exchange’s collapse in 2014.

Figure 7 – Mt. Gox Holdings

Source: @21co on Dune Analytics

Of the approximate 142K BTC held by Mt. Gox, 139K BTC is left to be reimbursed, equating to approximately 2% being paid back as of today, indicating a slow sale rate. However, yesterday Mt. Gox shuffled almost 96K BTC between their wallets, which contributed to the renewed FUD, as they prepare to distribute the reimbursements. While the repayment sum is very large, it is unlikely that these creditors will sell off their BTC immediately, given their long-term belief in the crypto industry given their involvement a decade ago, and the potential capital gains tax implications associated with the asset. The selling pressure is further diluted by the fact that reimbursements will likely occur on different days across different exchanges.

Bitcoin Exchange Liquidity

Despite, Bitcoin’s apparent survival. Let’s take a closer look at how the remaining BTC could affect the market. 139K BTC or $8.93B worth remains for Mt. Gox to restore to creditors, who may end up selling their assets. To gauge the market impact of this, it may help to look at Bitcoin’s liquidity on exchange. Presuming they aim to sell their BTC, the sell-offs will likely occur by trading with a fiat pair (BTC/USD) or a stablecoin pair (BTC/USDT or BTC/USDC). The top 5 most liquid exchanges are listed below, with their respective liquidity depths in dollar and BTC terms (assuming July’s average price of $59K).

Figure 8 – Centralized Exchange % Depth

Source: Coingecko

As to not mitigate the market impact, the sell-offs are likely to occur across several exchanges. The five most liquid exchanges need around $72M outflows, on a given day to have a 2% downward price swing. The potential sell-offs are contingent on creditors finally receiving their assets from Mt. Gox, which is happening very slowly. Furthermore, it is doubtful that once received, they will sell all their BTC immediately, and as such any price action is largely resulting from the negative market sentiment associated with this event.

On-Chain Metrics

Despite the negativity surrounding the market, looking on-chain could help uncover dynamics that might make investors feel positive, and we propose 3 different indicators to look at.

The Market Value to Realized Value Ratio (MVRV) is a metric that assesses Bitcoin’s market valuation relative to its realized value, helping identify market tops and bottoms.

  A high MVRV indicates overvaluation and a potential market top, while a low score indicates undervaluation and a potential market bottom.

  Figure 9 – Bitcoin MVRV Score

  Source: Glassnode

  The current MVRV is around levels seen at the end of December 2020, just before Bitcoin rallied from $11K to around the $60K mark. This is also similar to the levels seen towards the end of last year, before the ETF craze which drove Bitcoin to a new all-time high of $75K in early March. Given these historical precedents, this MVRV level suggests a potential for significant upside, making it an opportune time for investors to consider entering the market.

  Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) indicates the difference between investors’ unrealized profits and losses to assess market sentiment, with positive values suggesting profit-dominant sentiment and negative values indicating loss-dominant sentiment.

   This metric is another reason for positivity. Currently, Bitcoin’s NUPL is in the optimism/denial phase, indicating moderate unrealized profits among investors. This suggests that market sentiment is cautiously optimistic, after recent price stagnations led NUPL to drop, and belief to be wiped away. That being said, this is a healthy consolidation for the asset and potentially allows it to spur on.

   Figure 10 – Bitcoin Net Unrealized Profit/Loss

   Source: Glassnode

   1. Fear and Greed Index measures market sentiment, with values ranging from 0 (extreme fear) to 100 (extreme greed). It helps investors gauge whether the market is overly bearish or bullish, indicating potential buying or selling opportunities.

   Figure 11 – Bitcoin Fear and Greed Index

   Source: Glassnode

   The Bitcoin Fear and Greed Index was often in the ‘Fear’ region during June and early July. However, this was a positive sign, as it was near levels we had not seen since September 2023, when the asset was trading at $26K, which preceded a historical price rally. Over the weekend, the Fear and Greed Index sprung to Greed levels, suggesting we might be on track for another parabolic run.

   Conclusions

   • Bitcoin’s turbulence has stemmed from significant selling pressures, particularly the Mt. Gox repayment program.

   o The impact of these sell-offs is moderated by Bitcoin’s strong exchange liquidity and potential ETF inflows.
   • The dark cloud of the German Government sell-offs is out of the way.

   • On-chain metrics suggest the potential for a bullish reversal, indicating now might be an opportune time for investors to consider entering the market.

   For investors looking to invest in Bitcoin via a regulated investment vehicle, the following ETPs are available on the European market:

   Figure 12 – Top 10 European Bitcoin Products by Assets Under Management Product Ticker

   Source: Bloomberg, Data as of July 16th, 2024.

   Avg. Daily Spread 20D (bps): refers to the best daily average bid/ask spread over the last 20 days across European exchanges.

   This Week’s Calendar

   Source: Forex Factory, 21Shares

   Research Newsletter

   Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

   Disclaimer

   The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

   Fortsätt läsa

   21Shares

   Prenumerera på nyheter om ETFer

   * indicates required

   Populära