Följ oss

Nyheter

Investera i palladium

Publicerad

den

Palladium har blivit en allt mer populär handelsvara bland investerare. Det används i tillverkningen av många industriella och elektroniska produkter och är ett mycket sällsyntare material än andra ädla metaller, som guld. Palladium, en medlem av platinagruppen metaller, har sett en stor ökning i efterfrågan under åren, vilket sedan ökat sin attraktionskraft för investerare som vill investera i palladium.

Palladium har blivit en allt mer populär handelsvara bland investerare. Det används i tillverkningen av många industriella och elektroniska produkter och är ett mycket sällsyntare material än andra ädla metaller, som guld. Palladium, en medlem av platinagruppen metaller, har sett en stor ökning i efterfrågan under åren, vilket sedan ökat sin attraktionskraft för investerare som vill investera i palladium.

Tillsammans med andra ädelmetaller tillhör palladium råvarumarknaden, som du kan handla med. Läs vidare för att lära dig mer om palladium, dess användningsområden och hur du kan investera i fysiskt palladium, såväl som genom palladiumaktier och ETF:er.

Vad är palladium?

Palladium är ett glänsande vitt metalliskt material som tillhör samma grupp av metaller som platina. Upptäcktes i början av 1800-talet, utvinns palladium i allmänhet tillsammans med andra metaller, såsom platina och nickel. Gruvarbetare och företag har projekt som arbetar med att skaffa palladium över hela världen, där det mesta kommer från Sydafrika och Ryssland.

Vad används palladium till?

Det finns flera användningsområden för palladium med dess mest populära är en integrerad komponent för att producera katalysatorer för bilar, eftersom det fångar upp farliga utsläpp, vilket är möjligt på grund av palladiums kemiska egenskaper. Palladium används också vid tillverkning av flerlagers keramiska kondensatorer (MLCC) och för plätering i olika konsumentelektronikprodukter. Det är mycket användbart för att utveckla kolmonoxiddetektorer eftersom palladiumklorid lätt katalyserar kolmonoxidgas till koldioxid. Det är också fördelaktigt för dentalindustrin eftersom det används för att skapa inlägg och tandbroar. Sedan 1930-talet har palladium använts i smycken som ett alternativ till den ädla metallen platina.

Investerar i palladium

Att investera i palladium innebär flera olika alternativ. En skulle vara att köpa och sälja palladium till sitt spotpris genom aktiehandel, vilket återspeglar det aktuella priset som en handlare kan köpa eller sälja instrumentet för vid en omedelbar leverans.

En annan metod att investera i palladium är att handla via ett terminskontrakt. Detta är i huvudsak ett avtal mellan två parter om att köpa och sälja en tillgång i framtiden till ett fast pris. Läs mer om terminshandel, som följer en liknande process som terminskontrakt. Palladium kan även handlas på via spread bets och CFD:er, som är derivatprodukter som förklaras mer detaljerat nedan.

Handel på palladium

Spreadbetting och CFD:er är populära metoder för handel med råvaror som palladium, som kan nås på vår nästa generations handelsplattform. Spreadbetting är ett skatteeffektivt sätt att spekulera i prisrörelserna för de underliggande tillgångarna. CFD:er tillåter handlare att köpa eller sälja ett antal enheter av en tillgång med skillnaden i pris som växlas i slutet av kontraktet.

Faktorer som påverkar priset på palladium

Det finns många aspekter som påverkar efterfrågan på palladium, där en av huvudfaktorerna är bilindustrin. I Europa har konsumenterna i allt större utsträckning bytt från dieseldrivna fordon till bensinfordon, som mest använder palladium snarare än platina i sina katalysatorer. Dollarns beteende är också en inflytelserik faktor som påverkar efterfrågan på palladium.

Till exempel, om dollarn sjunker i värde gentemot den ryska rubeln, för ryska palladiumproducenter som får intäkter i US-dollar, kan vinstmarginalerna få ett slag. Följaktligen skulle detta fungera som ett incitament för att minska utbudet av palladium till den globala marknaden och därmed öka priset på ädelmetallen. Begränsningar kring utbudet påverkar också prisnivåerna, eftersom palladium i allmänhet är en sekundär produkt till platina och nickel, har gruvarbetare svårt att öka dess utvinning och produktion. En stor andel palladium bryts i Sydafrika och ökade kostnader för konstruktion och bränsle har tidigare påverkat palladiumproduktionen, vilket därför resulterat i högre priser.

Under åren har palladium blivit en av de dyraste ädelmetallerna och många investerare började se palladium som en fristadstillgång.

Handel med palladium genom råvaruindex

Många plattformar erbjuder också handlare möjligheten att sprida vad eller handla CFD:er på olika samlingar av råvaror, såsom jordbruksindex, energiindex och ädelmetallindex. Råvaruindex ger handlare möjlighet att diversifiera investeringsportföljer genom att ha exponering mot flera råvaror i en affär.

Ädelmetallindex gör att du kan handla på palladium, såväl som ett antal andra ädelmetaller, genom en korg med råvaror. Denna produkt spårar de underliggande priserna på råvarorna, allt i en enda position. Palladium utgör vanligen men inte alltid 15 % av indexet, och dess prisåtgärder skulle ha en effekt på indexets totala värde. Om palladiums pris stiger kan det totala värdet av indexet öka och vice versa.

Ädelmetallindexet tillåter handlare att ha ökad exponering i palladium såväl som andra metaller utan att vara helt beroende av en vara. Det är dock viktigt att vara medveten om att andra ädelmetaller, som guld, kan vara ganska volatila tillgångar på kort sikt, vilket kan ha en efterföljande effekt på korgens värde.

Palladiumaktier

Istället för att investera i själva råvaran, har du också möjligheten att sprida vad eller handla CFD:er på en rad palladiumaktier. Palladiumaktier är aktier i företag som är inblandade i att hantera palladium, oavsett om detta är gruvdrift, förädling eller produktion av andra konsumtionsvaror med användning av ädelmetallen.

Nedan är en lista över några av de palladiumaktier som finns.

A-Mark Precious Metals (AMRK)

A-Mark Precious Metals grundades 2013 och är ett företag som är involverat i handel med ädelmetaller. Det är en grossist och distributör av råvaror som guld, silver och palladium. A-Marks mynt- och barsegment handlar med över 200 produkter, inklusive palladiumstänger och göt. Dessa produkter finns i en rad olika former, storlekar och vikter. Företagets industrienhet säljer och distribuerar palladium till industriella och kommersiella användare.

Sibanye Stillwater (SBSW)

Detta multinationella gruvföretag för ädelmetaller verkar över hela världen, inklusive länder som USA, Sydafrika och Argentina. 2019 slutförde Sibanye Stillwater förvärvet av en av platinagruppens främsta metallproducenter, vilket gör den till en av världens största producenter av palladium. Företaget är också en ledande förädlare och återvinnare av använda katalysatormaterial.

Ivanhoe Mines (IVN)

Det kanadensiska gruvbolagets huvudprojekt handlar om att utveckla och återvinna ädelmetaller, främst i södra Afrika. Ett av dess huvudprojekt är upptäckten av metaller, inklusive palladium och guld, i Sydafrika. Ivanhoe Mines har ett partnerskapsavtal med China Nonferrous Metal Mining (Group) för att utforska utvecklingen och förvärvet av mineralprojekt och möjligheter i Afrika.

Palladium ETFer

Många plattformar erbjuder möjligheten att handla på palladium-ETF:er. Börshandlade fonder (ETF) är investeringsfonder som består av en sammanställning av relevanta aktier i syfte att spåra och återspegla prestanda för populära aktieindex; i detta fall för palladium och ädelmetaller. Därför kan handlare indirekt investera i en samling aktier genom spread bets och CFD:er för företag som ägnar sig åt prospektering, distribution och produktion av palladium.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF

ETFS Physical Precious Metal Basket Shares

WisdomTree Physical Palladium (VZLB ETC) 

Det är viktigt att notera att ETF:er med hävstång är komplexa finansiella instrument som medför betydande risker. Vissa ETF:er med hävstång anses endast lämpliga för erfarna handlare.

Hur man handlar med palladium

Sammanfattningsvis har palladium upplevt en ökad efterfrågan under åren, vilket resulterat i en tillväxt i popularitet bland många investerare. Det finns ett antal aktier och ETF:er, såväl som den fysiska palladiumråvaran, att sprida vad och handla CFD:er på via webbaserade handelsplattformar.

Handla palladium hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla palladium hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla palladium hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med palladium. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IBC9 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen

Publicerad

den

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,50 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 811 miljoner euro under förvaltning. IBC9 ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBC9?

Diversifierad exponering mot obligationer med kreditbetyg under investeringsgrad (känd som högavkastande obligationer)

Direktinvesteringar i företagsobligationer inom alla sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Utvecklad marknadsexponering med hög avkastning

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av högavkastande företagsobligationer från emittenter på utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

iBoxx® Global Developed Markets Liquid High Yield Capped-index följer den globala utvecklade högavkastande företagsmarknaden.

Handla IBC9 ETF

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBC9
Stuttgart Stock ExchangeEURIBC9
Borsa ItalianaEURHYLD
London Stock ExchangeUSDHYLD
London Stock ExchangeGBPIGHY
SIX Swiss ExchangeCHFHYLD
XETRAEURIBC9

Största innehav

EmittentVikt (%)
FORD MOTOR CREDIT COMPANY LLC2.45
CENTENE CORPORATION2.16
OCCIDENTAL PETROLEUM CORPORATION1.60
SPRINT LLC1.50
HCA INC1.50
TEVA PHARMACEUTICAL FINANCE NETHERLANDS III BV1.43
TELECOM ITALIA SPA1.36
VODAFONE GROUP PLC1.23
T-MOBILE USA INC1.20
ONEMAIN FINANCE CORP1.19

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FAMMWF ETF investerar i finansiella företag från hela världen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Den totala kostnadskvoten är 0,38 % per år. Fonden replikerar syntetiskt det underliggande indexets utveckling med en swap. ETF har varit aktiv i mindre än 1 år och är skattemässigt hemvist i Irland.

Strategi

MSCI World Financials ESG Leaders-index spårar finanssektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Information

Fondens investeringsmål är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt. Fonden strävar efter att uppnå sitt investeringsmål genom att spåra resultatet för MSCI World Financials ESG Leaders Index (”Referensindex”, som beskrivs nedan under underrubriken ”Beskrivning av referensindex”) samtidigt som den minimerar så långt det är möjligt tracking error mellan fondens och referensindexets resultat.

Handla FAMMWF ETF

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFAMMWF

Fortsätt läsa

Nyheter

HIUA ETF erbjuder en islamisk investeringssyn på amerikanska företag höga ESG poäng

Publicerad

den

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF är en mycket liten ETF med 4 miljoner GBP-tillgångar under förvaltning. ETF:n är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

MSCI USA Islamic ESG Universal Screened-index spårar de ledande aktierna på den amerikanska marknaden, som följer Shariahs investeringsprinciper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Handla HIUA ETF

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHIUS
London Stock ExchangeUSDHIUA

Fortsätt läsa

Populära