Indienfonder vs Indien ETFer vem vinner? På senare tid har det skrivits en hel del om förvaltning utan värde. Som ett led i denna debatt har jag valt att göra en jämförelse mellan traditionella indienfonder och Indien-ETF:er sett utifrån avkastning i år (en ganska kort period jag vet…). Varför har jag valt Indien?
Indien är en av de bästa länderna i år sett utifrån ett avkastningsperspektiv. Frågan är nu om det är de traditionella aktiefonderna eller ETF:erna som utvecklats bäst. I min jämförelse har jag tagit med tillgängliga Indien-ETF:er i Sverige, Tyskland och USA och de bästa fonderna enligt Morningstar. All avkastning är omräknad till svenska kronor. För att ta med risk i analysen har vi även lagt med standardavvikelsen (3 år). De traditionella fonderna är utmärkta med ”Fond” inom parantes efter fondnamnet. Jag har tyvärr inte tillgång till AuM för fonder i dagsläget så dessa blir per automatik noll.
När det gäller de ”svenska” indienfonderna ser det väldigt dystert ut. Av de tillgängliga fonderna från Nordea, Carnegie, Handelsbanken och Simplicity är det Handelsbanken Indienfond som lyckats bäst med en avkastning i år på 20,80 procent. Dett kan jämföras med indiska aktieindexen MSCI India index, S&P Nifty eller India SENSEX som gått upp med 21,10, 20,85 respektive 19,61 procent under samma period.
De utländska fondalternativen
När man inkluderar de utländska fondalternativen är det HSBC GIF Indian Equity som lyckats absolut bäst, enligt Morningstar, med en uppgång på 28,4 procent i år. Detta ger en fjärdeplats i totalrankingen. Den bästa Indien-ETF:en har gått upp med nästan 39 procent i år. De traditionella fonderna dominerar i botten. För den kompletta listan, se tabell nedan.
JPM Global Government Bond Active UCITSETF förvaltas aktivt och investerar främst i globala statsobligationer och kvasi-statliga obligationer från utvecklade och tillväxtmarknader. Vid investeringsbeslut tar investeringsförvaltaren systematiskt hänsyn till ESG-kriterier. Fonden är också tillgänglig för investerare med valutasäkring mot amerikanska dollar.
L&G UK Equity UCITSETF investerar i brittiska medelstora och stora företag och täcker cirka 85 procent av den brittiska aktiemarknaden. Företag som bedriver ren kolbrytning, är involverade i produktion av kontroversiella vapen eller har åsidosatt någon av principerna i FN:s Global Compact är undantagna.
Namn
ISIN Kortnamn
Avgift
Utdelnings- policy
JPM Global Government Bond Active UCITSETF – USD (acc)
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 456 ETFer, 202 ETCer och 259 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
Invesco Physical Platinum (8PSA ETC) med ISIN IE00B40QP990, spårar spotpriset på platina i USD.
Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19 % p.a. Invesco Physical Platinum är den billigaste ETC som följer Platinum-indexet. Denna ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen.
Invesco Physical Platinum är en liten ETC med tillgångar på 23 miljoner euro under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 april 2011 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Invesco Physical Platinum ETC syftar till att tillhandahålla prestanda för spotplatinapriset genom certifikat med säkerhet i fysisk platina. Varje Platinum ETC är ett certifikat, som säkras av fysisk platina som hålls i J.P. Morgan Chase Banks London-valv. Emittenten av certifikaten, Invesco Physical Markets PLC (Invesco PMP), är ett irländskt hemvist företag som administreras av J.P. Morgan Administration Services (Ireland) Limited.
Investeringsavkastningen uppnås genom att hålla fysisk platina, som värderas dagligen på PM-auktionen för London Bullion Market Association (”LBMA”) platinapris. ETC kommer att använda en ”swing bar”-metod, där platinaplattor/tackor som är lika med minst det fulla värdet av certifikaten kommer att hållas på ett tilldelat konto i emittentens namn.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
J.P. Morgan är glada att kunna tillkännage noteringen av det senaste tillskottet till deras sortiment av aktiva ränte-ETFer – JPM Global Government Bond Active UCITSETF (JGOV). Byggande på momentumet från lanseringen av sju aktiva ränte-ETF:er under de senaste 12 månaderna, kommer denna nya ETF att lägga till globala statsobligationer till J.P. Morgans omfattande utbud av aktiva ränte-fonder.
Denna lansering kompletterar JPM EUR Government Bond Active UCITS ETF (JEUG), som lanserades för fem månader sedan. JPM Global Government Bond Active ETF kommer att fungera som den globala versionen av denna ETF, vilket ger investerare tillgång till den globala statsobligationsmarknaden och utnyttjar J.P. Morgans omfattande erfarenhet av att förvalta statsobligationsportföljer.
Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger jämförelseindexet genom att aktivt investera huvudsakligen i en portfölj av globala statliga och statligt relaterade skuldebrev.
Riskprofil
Värdet på din investering kan både minska och öka, och du kan få tillbaka mindre än du ursprungligen investerade.
Statliga skuldebrev, inklusive de som emitteras av lokala myndigheter och myndigheter, är föremål för marknadsrisk, ränterisk och kreditrisk. Regeringar kan fallera över sina statsskulder och innehavare av statsskulder (inklusive delfonden) kan ombedas att delta i omläggningen av sådana skulder och att bevilja ytterligare lån till statliga enheter. Det finns inget konkursförfarande genom vilket statsskulder som en regering har fallerat över kan drivas in helt eller delvis. Globala ekonomier är starkt beroende av varandra och konsekvenserna av en suverän stats fallissemang kan vara allvarliga och långtgående och kan leda till betydande förluster för delfonden.
Värdet på skuldebrev kan förändras avsevärt beroende på ekonomiska förhållanden och ränteförhållanden samt emittentens kreditvärdighet. Emittenter av skuldebrev kan misslyckas med att uppfylla betalningsförpliktelser eller så kan kreditbetyget för skuldebrev sänkas. Dessa risker är vanligtvis förhöjda för skuldebrev under investment grade, vilka också kan vara föremål för högre volatilitet och lägre likviditet än skuldebrev med investment grade. Kreditvärdigheten för skuldebrev utan kreditbetyg mäts inte med hänvisning till ett oberoende kreditvärderingsinstitut.
Tillväxtmarknader kan vara föremål för ökad politisk, regulatorisk och ekonomisk instabilitet, mindre utvecklade förvarings- och avvecklingsmetoder, dålig transparens och större finansiella risker. Tillväxtmarknader och skuldebrev under investment grade kan också vara föremål för högre volatilitet och lägre likviditet än skuldebrev utan investment grade respektive skuldebrev med investment grade.
Investeringar i onshore-skuldebrev som emitteras inom Kina via Bond Connect är föremål för regeländringar och operativa begränsningar, vilket kan leda till ökad motpartsrisk. Marknadsvolatilitet och potentiell brist på likviditet på grund av låga handelsvolymer kan få obligationspriserna att fluktuera avsevärt.
Hållbarhetsrisk kan väsentligt negativt påverka en emittents finansiella ställning eller rörelseresultat och därmed värdet av den investeringen. Dessutom kan det öka delfondens volatilitet och/eller förstärka befintliga risker för delfonden.
Delfonden strävar efter att ge en avkastning över jämförelseindexet; delfonden kan dock underprestera jämförelseindexet.
Mer information om risker finns i avsnittet ”Riskinformation” i prospektet.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.