Följ oss

Nyheter

Indienfonder vs Indien ETFer vem vinner?

Publicerad

den

Indienfonder vs Indien ETFer vem vinner?

Indienfonder vs Indien ETFer vem vinner? På senare tid har det skrivits en hel del om förvaltning utan värde. Som ett led i denna debatt har jag valt att göra en jämförelse mellan traditionella indienfonder och Indien-ETF:er sett utifrån avkastning i år (en ganska kort period jag vet…). Varför har jag valt Indien?

Indien är en av de bästa länderna i år sett utifrån ett avkastningsperspektiv. Frågan är nu om det är de traditionella aktiefonderna eller ETF:erna som utvecklats bäst. I min jämförelse har jag tagit med tillgängliga Indien-ETF:er i Sverige, Tyskland och USA och de bästa fonderna enligt Morningstar. All avkastning är omräknad till svenska kronor. För att ta med risk i analysen har vi även lagt med standardavvikelsen (3 år). De traditionella fonderna är utmärkta med ”Fond” inom parantes efter fondnamnet. Jag har tyvärr inte tillgång till AuM för fonder i dagsläget så dessa blir per automatik noll.

När det gäller de ”svenska” indienfonderna ser det väldigt dystert ut. Av de tillgängliga fonderna från Nordea, Carnegie, Handelsbanken och Simplicity är det Handelsbanken Indienfond som lyckats bäst med en avkastning i år på 20,80 procent. Dett kan jämföras med indiska aktieindexen MSCI India index, S&P Nifty eller India SENSEX som gått upp med 21,10, 20,85 respektive 19,61 procent under samma period.

De utländska fondalternativen

När man inkluderar de utländska fondalternativen är det HSBC GIF Indian Equity som lyckats absolut bäst, enligt Morningstar, med en uppgång på 28,4 procent i år. Detta ger en fjärdeplats i totalrankingen. Den bästa Indien-ETF:en har gått upp med nästan 39 procent i år. De traditionella fonderna dominerar i botten. För den kompletta listan, se tabell nedan.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.