Följ oss

Nyheter

ISK – så hanterar Avanza och Nordnet ETF:er

Publicerad

den

ISK – så hanterar Avanza och Nordnet ETF:er

Investeringssparkontot (ISK) har blivit en succe sedan lanseringen i januari i år. Det har dock visat sig att olika aktörer tillämpar lagen på olika sätt. Lagen sätter upp en viss ram för vilka värdepapper som får tillåtas inom investeringssparkontot – ISK. Sedan är det upp till varje finansiellt institut att inom denna ram välja vilka instrument som institutet vill erbjuda sina kunder. Avgränsningar kan bero på t.ex. det enskilda institutets ordinarie utbud, tekniska begränsningar etc. Nätmäklarna Avanza och Nordnet har alltid legat i bräschen för att tillhandahålla utländska marknadskopplingar och ett stort utbud avseende olika finansiella instrument. När det gäller ISK har dock Avanza och Nordnet tagit helt olika inriktningar, se nedan. Jag ställer mig frågande till varför Nordnet har valt denna inriktning.

Hos Nordnet kan man endast handla utomnordiska aktier noterade på det största listorna. Detta inkluderar:

 Amerikanska aktier ingående i S&P 100 och Nasdaq 100 index
 Tyska aktier ingående i DAX 30 index
 Kanadensiska aktier ingående i TSX60 index

ETF:er noterade i Tyskland, USA och Kanada är således inte tillåtet trots att dessa finns tillgängliga i det normala utbudet.

Hos Avanza går det att handla utländska ETF:er på ett ISK-konto så länge dessa värdepapper handlas på en reglerad marknadsplats och går att handla via deras sajt/normala utbud. Detta inkluderar t.ex. ETF:er noterade i USA och i Kanada.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.