Följ oss

Nyheter

Hur och varför blir guldbrytningsindustrin grönare?

Publicerad

den

Enligt HANetf stöds investeringscaset för guldbrytningsindustrin, både guld- och guldgruveföretag av två megatrender, vilket kan förändra investeringsmiljön under de kommande åren och decennierna. Dessa megatrender är "monetär inflation" och "omvandlingen till en grön värld"

Enligt HANetf stöds investeringscaset för guldbrytningsindustrin, både guld- och guldgruveföretag av två megatrender, vilket kan förändra investeringsmiljön under de kommande åren och decennierna. Dessa megatrender är ”monetär inflation och ”omvandlingen till en grön värld”

Den första megatrenden, monetär inflation, är inget nytt fenomen utan har varit ett återkommande ämne genom historien. Stora imperier, som romarna och de kinesiska dynastierna, och många fler, har fallit efter att ha blivit offer för sin egen penningtryckning och monetära inflation. Priset på guld kommer med tiden att återspegla megatrenden av oförminskad tryckning av pengar och växande skuld. När guldpriset stiger på en tjurmarknad kan det dramatiskt påverka lönsamheten för ett guldgruveföretag.

Den andra megatrenden är omvandlingen till en grön värld. Ädelmetaller gör att vi kan andas in ren luft, eftersom de är en kärnkomponent i katalysatorn som används i bensin- och dieselbilar för att minska giftiga gaser och föroreningar. Under de kommande åren kommer traditionella fordon att ersättas med elfordon. Detta skift kräver elementen med bästa elektriska konduktivitet men också de som är mest hållbara, böjbara och icke-frätande. Detta är det perfekta användningsfallet för metaller, som guld, silver och koppar.

Eftersom gruvsektorn är en del av de globala utsläppen av växthusgaser är det viktigt att vara medveten om ESG -aspekterna när man investerar. Konsekvensinvesteringar inom industrin främjar miljövänliga gruvarbetare att vara på nätet, bygga solkraftsanläggningar på plats, använda bränslecellgruvor och återställa anläggningar efter projektet och lämna återanvändbar infrastruktur (vägar, vatten, el) för andra projekt.

Likaviktade index undviker koncentrationsrisker

Likaviktad design hjälper till att undvika koncentrationsrisker. Sannolikheten för att till exempel ha två företag med en sammanlagd viktning på 25-35% är relativt hög i ett marknads-/likvidvägt index för en enda sektor. Dessutom kan en eventuell underviktning av några dominerande megaföretag också ge en fördelaktig avkastningsprofil för AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ZSG0) på en tjurmarknad för guld– och guldgruveföretag.

Handla ZSGO ETF

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ZSG0) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.