Följ oss

Nyheter

Flygbolagsaktier har varit överraskande motståndskraftiga under pandemin

Publicerad

den

Dessutom kan högre oljepriser komma att innebära en extra motvind för transportörer. Trots detta har flygbolagsaktier klarat sig relativt väl under denna kris.

Det är ingen hemlighet. Den mycket överförbara deltavarianten av Covid-19 har stoppat återhämtningen av kommersiella flygresor och försvagade bokningar i juli och augusti, som traditionellt har varit bland flygbolagens mest trafikerade månader på året. Dessutom kan högre oljepriser komma att innebära en extra motvind för transportörer. Trots detta har flygbolagsaktier klarat sig relativt väl under denna kris.

Denna utveckling kan vara förskräckande för vissa investerare, men det är viktigt att hålla saker i perspektiv. Lika störande som den globala hälsokrisen har varit har flygbolagens aktier återhämtat sig mycket snabbare än de gjorde under de två föregående kriserna, den stora lågkonjunkturen 2007-2009, 9/11 och SARS-pandemin 2002-2004.

Ta en titt nedan. Diagrammet normaliserade flygbolagets aktier vid 100 i början av varje kris och kartlade dem för de närmaste 500 handelsdagarna. Även om Covid var en mer betydande initial chock för globala flygbolag än antingen den stora lågkonjunkturen eller 9/11 var, har aktier i allmänhet varit mer livfulla den här gången, och sjönk bara under den senaste månaden på grund av spridningen av deltavarianten.

Detta är fallet eftersom flygbolagen ekonomiskt sett hade en mycket starkare position för att hantera utmaningarna av Covid än de hade i tidigare kriser. Under åren efter den globala lågkonjunkturen har flygindustrin konsoliderats, vilket ger dem större priskraft. De har visat begränsning i kapacitetsökning, eliminerat olönsamma rutter och introducerat nya intäktsströmmar som hjälpte till att driva den totala försäljningen till ett nytt rekordhögt på 838 miljarder dollar 2019.

Denna typ av disciplin hjälpte industrin att förbli mycket lönsam i 10 år i rad mellan 2010 och 2019.

Vaccin fullt godkänt; Delta debiterar 200 dollar för ovaccinerade anställda

Trots nedgången i efterfrågan på flyg i sommar är vi fortsatt hausse på lång sikt. I veckan godkände FDA helt Pfizer -vaccinet, vilket gav statliga myndigheter och privata företag grönt ljus för att tvinga vaccinationer om de väljer det. Människor med högre hälsorisker i Tyskland, Israel och USA har redan börjat få ett boostskott mot viruset.

Hittills är United Airlines enda stora amerikanska operatör som har mandatvacciner. Delta Air Lines meddelade dock på onsdagen att det kommer att börja införa en månatlig försäkringspremie på 200 dollar för anställda som inte är vaccinerade.

Att få fler flygbolagsanställda inokulerade är beundransvärt, men en fullständig återhämtning av flygresor kan inte ske om inte fler potentiella betalande passagerare får sticket. Från och med denna vecka är bara lite över hälften av de berättigade amerikanerna helt vaccinerade, vilket sätter USA bakom alla andra G7 -länder utom Japan.

I maj 2020 sade den legendariska investeraren Bill Miller att om du inte äger flygbolagen ”gör du en satsning mot vaccinet.” Nästan ett och ett halvt år senare ser jag fortfarande vaccinet som en del av vägen fram till kommersiella flygresors fullständiga återhämtning.

Ursprungligen publicerad av U.S.Funds den 26 augusti 2021.

Handla JETS ETF

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *