Följ oss

Nyheter

Hur man investerar som Cathie Wood, men utan att köpa Ark ETF

Publicerad

den

investerar som Cathie Wood Cathie Woods Ark-fonder skapar ungefär lika mycket frustration i Europa som de är hypede. Från störande innovation till

Cathie Woods Ark-fonder skapar ungefär lika mycket frustration i Europa som de är hypede. Från störande innovation till autonom teknik kan berättelserna bakom dessa börshandlade fonder vara lika spännande som några av deras fantastiska avkastning. Det går emellertid att investerar som Cathie Wood utan att köpa Ark ETF.

Ändå finner europeiska investerare i allmänhet dem omöjliga att komma åt. Det beror på att de inte kommer i det europeiska Ucits-formatet och inte har uppfyllt andra kriterier för att ETF:er som inte är Ucits ska säljas till europeiska investerare. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak. Som konstaterats av Matt Brennan, chef för passiva portföljer på AJ Bell, finns hinder för investerare som köper ETF:er som inte är UCITS för att skydda dem från ”onödiga avgifter, risker och skatter”.

UCITS-reglerna tvingar fonder att uppfylla vissa krav kring offentliggörande och diversifiering, medan valuta- och skattekonsekvenserna av att gå ner till icke-Ucits-vägen kan vara smärtsamma. Mer uppmuntrande är dock det faktum att det finns alternativ. Massor av tematiska ETF:er fokuserar på liknande trender som Ark-fonderna, även om de underliggande exponeringarna inte är exakt desamma.

ITEK är ett alternativ

Ta Ark Innovation ETF (ARKK), som fokuserar på införandet av en ”tekniskt aktiverad ny produkt eller tjänst som potentiellt förändrar hur världen fungerar”. Sam Dickens, portföljförvaltare på IG, föreslog HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight Ucits ETF (ITEK) som ett alternativ. Fonden har ett liknande fokus på innovation och riktar sig mot framtidens ledande trender. Dickens noterade att HAN-GINS-fonden har haft avkastning som är ”starkt korrelerad” med Ark Innovations, även om den senare hade tävlat framåt sedan 2020 delvis på grund av dess rejäla andel i Tesla.
HAN-GINS-fonden, har större nivåer av diversifiering som kan löna sig i tuffa tider. Alternativen slutar inte här. IG publicerade nyligen en artikel som lyfter fram andra potentiella alternativ till Ark-fonder som Ark Autonomous Technology and Robotics ETF (ARKQ).

Ett alternativ kan till exempel vara iShares Automation and Robotics Ucits ETF (RBTX), medan investerare som gillar utseendet på Ark Fintech Innovation ETF (ARKF) kanske också tycker att Invesco KBW Nasdaq Fintech Ucits ETF (FTEK) är tilltalande. Temafonder är inte svåra att hitta i Europa och de tillgängliga produkterna fortsätter att växa, vilket ger dig många alternativ.

Dessa är inte direkta ersättare för en Ark-fond, men den fullständiga redovisningen av innehav som görs både av Woods produkter och Ucits ETF:er gör att du kan jämföra portföljerna ganska enkelt. Investerare kan också hämta inspiration från antingen när det gäller enskilda innehav eller till och med ha en blandning av fonder och aktier för att imitera en specifik portfölj.

Dickens noterade att Ark Innovation ETF-fans kunde köpa HAN-GINS-fonden för liknande exponeringar och sedan bygga ”lämpligt storlek” i stora Ark-satsningar som Tesla, Square, Roku, Teladoc Health och Zillow Group. Men den som vill bygga sin egen Ark-fond bör komma ihåg hur volatila dessa portföljer kan vara. Även om Ark-fonderna är ETFer, är de flesta faktiskt aktiva fonder och europeiska investerare inspirerade av Wood kan titta på börshandlade fonder närmare hemmet. Med sitt nitiska fokus på innovation och framtida trender påminner Wood om förvaltarna bakom fonder som Scottish Mortgage Investment Trust.

Handla ITEK

HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (ITEK) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla RBTX

iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD A (RBTX) handlas på tyska Xetra/Deutsche Börse under kortnamnet 2B76. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla ARKK

ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK). Till IGs ETF Screener. Plus500 erbjuder handel med ARKK ETF i form av CFDer. Det går även att handla ARKK som CFD hos eToro.

Handla ARKQ

ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (NYSEArca: ARKQ) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (NYSEArca: ARKQ). Till IGs ETF Screener.

Det går även att handla ARKQ som CFD hos eToro.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *