Följ oss

Nyheter

Hur man handlar med silver

Publicerad

den

Ta reda på hur du handlar med silver online med spot-, termins- och optionspriser, samt silveraktier och ETF:er.

Ta reda på hur du handlar med silver online med spot-, termins- och optionspriser, samt silveraktier och ETF:er.

Skapa demokonto

Skapa ett livekonto

Steg för handel med silver

Är du redo att handla med silver? Ta din position i bara tre steg:

Välj en silvermarknad att handla med

Handla på silverpriset eller ett urval av silveraktier och ETF:er.

Bestäm hur du ska handla

Bestäm dig för att spekulera på silver på kort sikt eller bygg upp ditt självförtroende först på ett demokonto.

Öppna ett livekonto

Lär dig mer om skillnaden mellan silverhandel och investeringar med våra utökade steg nedan.

Upptäck vad silverinvestering och silver trading är

Silverinvestering och silver trading är två metoder för att få exponering för priset på silver. Att investera i silvertillgångar skulle ge dig äganderätt till det underliggande, medan handel med silver är rent spekulativt. Det finns en mängd olika silvermarknader att handla på, inklusive:

• Silvertackor

Det traditionella sättet att investera i silver skulle vara att köpa faktiska barer eller mynt. Under årens lopp har kostnaderna för att lagra ädelmetaller och försäkringar gjort att metoden minskat i värde

• Spot silver

Spotpriset är det pris som silver för närvarande handlas till – att köpa till detta pris skulle innebära att tillgången kan bytas ut och levereras ”på plats”. Marknaden gör det möjligt för handlare att få exponering för priset på silver utan att ta ägande av ädelmetaller

• Silverterminer

Silverterminer är kontrakt för att byta metallen till ett specifikt pris vid ett datum i framtiden. Båda parter i avtalet – köparen och säljaren – har skyldighet att upprätthålla sitt slut på affären

• Silveroptioner

Silveroptioner är kontrakt som ger innehavaren rätt – men inte skyldighet – att handla silver för ett fastställt pris, på ett visst datum. Köpoptioner ger rätt att köpa silver, medan säljoptioner ger rätt att sälja det

• Silver ETFer

Börshandlade fonder (ETF) kan spåra rörelsen av fysiska silvertackor eller en korg med aktier i företag inom silverindustrin. Handel med silver-ETF:er ger dig en bredare exponering än du skulle få från en enskild position

• Silveraktier

Handel med aktier kan vara ett bra sätt att få indirekt exponering för ädelmetallerna. Du kan hitta en mängd olika möjligheter inom alla delar av branschen, inklusive gruvdrift, produktion, finansiering och försäljning.

Lär dig om förhållandet mellan silver och guld

Jämförelsen mellan guld och silver går tillbaka århundraden, med silver som bokstavligen kommer på ”andra plats” till den mer sällsynta metallen – vilket markerar tvåan i tävlingar sedan 1800-talet. Båda ädelmetallerna anses vara tillflyktsortstillgångar, även om guld – återigen – är det populäraste valet.

Förhållandet mellan de två kan övervakas med hjälp av guld-silver-förhållandet, som visar mängden silver som krävs för att köpa ett uns guld.

Till exempel, om förhållandet är 20 till 1, skulle det vid nuvarande marknadspris ta 20 ounce silver för att köpa ett uns guld. Om silvervärdet ökar, skulle förhållandet minska eftersom det krävs mindre silver för att göra köpet. När förhållandet minskar eller vidgas kan det vara en bra indikator på en möjlighet att köpa eller sälja guld och silver.

Ett högre förhållande indikerar ett bra tillfälle att köpa silver, eftersom det är billigare i jämförelse med guld. Ett lägre förhållande indikerar ett bra tillfälle att köpa guld, eftersom silver blir dyrare.

Historiskt sett var prisförhållandet fixerat till 15:1, eftersom man trodde att det skulle hjälpa till att stabilisera den globala ekonomin. Men 1873 började det fluktuera när guldrushen orsakade ett överutbud på marknaden – vilket ledde till att silver hamstrades.

Även om prisförhållandet inte längre är fast, finns det fortfarande en stark korrelation mellan de två. Relationen är nu baserad på deras användningsområden, snarare än världsregeringarnas politik.

Förstå vad som flyttar priset på silver

Silver, som vilken marknad som helst, drivs av utbud och efterfrågan. Men priset på silver är ofta mycket mer flyktigt än andra metaller, eftersom det har en mängd olika användningsområden och faktorer som kan påverka dess värde, inklusive:

• Användning inom industrin

• Den amerikanska dollarn

• Säkra tillflyktsortsinvesteringar

Inflation

• Efterfrågan på andra metaller

Silvrets egenskaper gör det unikt positionerat för användning inom industrin – det är mycket ledande, antibakteriellt, formbart och formbart. Som sådan används silver i batterier, LED-chips, tandvård, vattenrening och medicin. Allt detta skapar en stadig efterfrågan på metallen som inte är beroende av investeringar.

Bestäm hur du vill handla med silver

Upptäck hur du kan ta ställning till silver.

• Silver ETFer

• CFD:er

CFD:er

Handla CFD:er för att spekulera i om en silver-ETF kommer att stiga eller falla i pris – utan att behöva äga aktierna. Du kan kvitta förluster mot vinster för skatteändamål, vilket gör CFD:er till ett användbart säkringsverktyg.

Skapa ditt silverhandelskonto

Börja handla silveraktier och ETF:er genom att fylla i vårt onlineansökningsformulär. Du kan vara redo att handla CFD:er.

Om du inte är redo att handla kan du bygga upp ditt förtroende för ett demokonto.

Skapa demokonto

Skapa ett livekonto

Hitta din möjlighet

Gör din första silverhandel med en rad verktyg tillgängliga på plattformen.

Expertanalys

Få automatiska aviseringar när ditt silverprismål uppnås

Tekniska indikatorer

Upptäck silvertrender med populära indikatorer som glidande medelvärden

Trade Alerts

Få automatiska aviseringar när ditt silverprismål uppnås

Handelssignaler

Ta emot handlingsbara ”köp” och ”sälj”-signaler baserat på silveranalys

Öppna din första affär

Du kan handla med IGs egna silverspotpriser, terminskontrakt och optioner via CFD:er. Alternativt kan du få indirekt exponering via silverbolagsaktier och ETF:er genom att handla genom olika mäklare.

När du väl har bestämt dig för hur du ska ta en position är det viktigt att tänka på om du vill köpa eller sälja silver, vilken positionsstorlek du kommer att ta och hur du ska hantera din risk.

• Spotsilver

• Silverterminer

• Silveroptioner

• Silveraktier och ETF:er

IGs spotpriser är baserade på priserna på de två närmaste silverterminerna. Eftersom det inte finns några fasta utgångsdatum kan du använda dessa odaterade kontrakt för att ta kortare positioner. Dessutom kan du se silvertrender tydligare med kontinuerlig prissättning över hela marknadens historia – snarare än bara varaktigheten av en enskild framtid.

När du har skapat ditt konto och loggat in kan du handla silverspotpriser genom att:

  1. Söker efter silver eller hittar det under ”råvaror” i menyn till vänster
  2. Välj ”plats” högst upp på dealbiljetten i den högra panelen
  3. Välj din handelsstorlek
  4. Öppna din position genom att klicka på ”köp” eller ”sälj”

Välj om du vill gå lång eller kort på silver

När du handlar med silvertillgångar via CFD:er kan du öppna en position för att köpa eller sälja marknaden – känd som att gå lång eller kort. Du skulle köpa om du förväntade dig att marknadsvärdet skulle stiga inom en given tidsram, och du skulle sälja om du trodde att det skulle minska.

Övervaka din handel och stäng din position

När du har öppnat din position kan du se din handel i avsnittet ”positioner” på vår plattform – vilket gör att du kan övervaka din löpande vinst och förlust.

Det är viktigt att hålla ett öga på silvermarknadsnyheter medan din position är öppen och fortsätta att utföra teknisk analys så att du kan identifiera viktiga vändpunkter på marknaden.

Är du redo att öppna din första affär? Skapa ett konto nu

När du bestämmer dig för att det är dags att stänga din position kan du helt enkelt klicka på ”stäng”.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guld-ETF-utflöden i november

Publicerad

den

Globala guld-ETF-utflöden krympte avsevärt i november. Medan europeiska fonder fortfarande såg nettoavyttringar, lockade nordamerikanska fonder nettoinflöden och avslutade sin 5-månaders utflödesserie. Geopolitik, investerarpositionering och lägre kurser bidrog till att pressa guldpriset högre förra månaden, vilket i sin tur stödde ETF-efterfrågan i regionen.

Globala guld-ETF-utflöden krympte avsevärt i november. Medan europeiska fonder fortfarande såg nettoavyttringar, lockade nordamerikanska fonder nettoinflöden och avslutade sin 5-månaders utflödesserie.

Geopolitik, investerarpositionering och lägre kurser bidrog till att pressa guldpriset högre förra månaden, vilket i sin tur stödde ETF-efterfrågan i regionen.

Källa: World Gold Council

Fortsätt läsa

Nyheter

Den nordiska ETF-marknaden november 2023

Publicerad

den

Handeln på den nordiska ETF-marknaden november 2023 uppgick till cirka 9,1 mdkr (11,8 mdkr i oktober) varav cirka 8,6 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACTs marknadsandel cirka 97%.

Handeln på den nordiska ETF-marknaden november 2023 uppgick till cirka 9,1 mdkr (11,8 mdkr i oktober) varav cirka 8,6 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACTs marknadsandel cirka 97%.

Av den totala börsomsättningen i Sverige i november svarade ETF-handeln för cirka 2,2.%.

Den nordiska ETF-marknaden november 2023

Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i november 2023, med en marknadsdel på 96,78 procent. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om drygt 2,6 procent, vilket faktiskt gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 0,57 procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.

Statistik för den nordiska ETF-marknaden för perioden: 2023-11-01 – 2023-11-30

Antal handelsdagar: 22

Under november 2023 var den mest omsatta börshandlade fonden den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF).

Den näst mest omsatta börshandlade fonden hävstångsfonden Xact Bear x 2. Xact Bear x 2 tillsammans med Xact Bull x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

På fjärde plats hittar vi XACT Svenska Småbolag, en fond som sällan hamnar så pass högt på denna lista,

På femte plats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal. Denna ETF lämnade årets fjärde utdelning under november vilket kan ha bidragit till det stora intresset.

Av de mest omsatta ETFerna på den nordiska ETF-marknaden oktober 2023 var elva av de tretton mest handlade börshandlade fonder emitterade av XACT. Utöver ovanstående ETFer finns även två börshandlade fonder från Lyxor, numera Amundi samt en från isländska Landsbréf, som handlas på den nordiska marknaden.

Fortsätt läsa

Nyheter

WDGE ETF investerar i amerikanska utdelningsaktier och valutasäkras i euro

Publicerad

den

WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF - EUR Hedged Acc (WDGE ETF) försöker spåra WisdomTree US Quality Dividend Growth (EUR Hedged)-index. WisdomTree US Quality Dividend Growth (EUR Hedged)-index spårar utdelningsbetalande amerikanska aktier med tillväxtegenskaper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Indexet är ett fundamentalt viktat index. Valuta säkrad till euro (EUR).

WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – EUR Hedged Acc (WDGE ETF) försöker spåra WisdomTree US Quality Dividend Growth (EUR Hedged)-index. WisdomTree US Quality Dividend Growth (EUR Hedged)-index spårar utdelningsbetalande amerikanska aktier med tillväxtegenskaper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Indexet är ett fundamentalt viktat index. Valutasäkrad till euro (EUR).

Denna börshandlade fond har en TER (total cost ratio) som uppgår till 0,35 % p.a. WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – EUR Hedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree US Quality Dividend Growth (EUR Hedged) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i den börshandlade fonden.

WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – EUR Hedged Acc är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner GBP under förvaltning. ETF lanserades den 31 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – EUR Hedged Acc

Fonden strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree U.S. Quality Dividend Growth UCITS Index. Andelsklassen strävar efter att leverera exponering mot indexet samtidigt som den neutraliserar exponeringen mot fluktuationer i euron genom att implementera en valutasäkringsmetod.

Varför investera?

• Få tillgång till högkvalitativa, utdelningsväxande företag från globala utvecklade marknader som uppfyller WisdomTrees ESG-kriterier (miljö, social och styrning)

• Dra nytta av riskscreening för att utesluta företag baserat på egenutvecklade kvalitet och momentum

Direktavkastning och inkomstpotential kan vara högre än ett börsvärdesindex

• Används som ett komplement till globala högavkastande utdelningsstrategier eller som en ersättning för aktiva tillväxt- eller kvalitetsstrategier med stora bolag

• Valutavolatiliteten minimeras genom användning av valutaterminskontrakt

• ETFen är fysiskt uppbackad och UCITS-kompatibel

Potentiella risker?

• Utdelningsviktade index kan prestera annorlunda än ett börsvärdevägt index

• En investering i aktier kan uppleva hög volatilitet och bör betraktas som en långsiktig investering

Direktavkastning och inkomstpotential kan vara högre än ett börsvärdesindex

• Investeringsrisken kan vara koncentrerad till specifika sektorer, länder, företag eller valutor

• Avkastningen av valutaterminskontrakten, som rullas på månadsbasis, är utformade för att minimera valutafluktuationer men kanske inte perfekt kompenserar de faktiska fluktuationerna.

Denna lista täcker inte alla risker – ytterligare risker beskrivs i KIID och prospekt

Handla WDGE ETF

WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – EUR Hedged Acc (WDGE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURDGRE
XETRAEURWDGE

Största innehav

NamnKortnamnLandVikt %
1. Microsoft CorpMSFT USUS8.49%
2. Apple IncAAPL UQUS6.12%
3. Johnson & JohnsonJNJ UNUS3.98%
4. Broadcom IncAVGO USUS3.57%
5. Procter & Gamble Co/ThePG USUS3.16%
6. Home Depot IncHD UNUS2.78%
7. Coca-Cola Co/TheKO UNUS2.54%
8. Merck & Co Inc/NJMRK UNUS2.50%
9. Cisco Systems IncCSCO UQUS2.34%
10. Walmart IncWMT USUS2.24%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära