Följ oss

Nyheter

Hög risk låg avkastning? Hävstångs-ETF:er

Publicerad

den

Hög risk låg avkastning? Hävstångs-ETF:er

Hög risk låg avkastning? Hävstångs-ETF:er Rätt använda kan hävstångs-ETF:er vara en intressant krydda eller en hedge i en långsiktig investeringsportfölj. Fel användning av hävstångs-ETF:er kan resultera i ett hårt uppvaknande. En viktig slutsats med alla hävstångs-ETF:er som inte lyfts fram tillräckligt ofta är –

HÅLL INTE INNEHAVEN UNDER EN LÄNGRE PERIOD

Varför det? Se nedan graf för att få en tydlig anledning till varför.

Källa: Factset, avkastning 2011-12-30 — 2012-06-08, marknadsdata ej NAV-data,  inkl. utdelningar

Anmärkningsvärt?

I år har icke-hävstångs ETF:en XACT OMXS30 haft bäst utveckling av samtliga presenterade instrument med en uppgång om 3,09%, inklusive utdelningar. På andra plats kommer XACT Bull med 1,5x daglig hävstång med en uppgång om 2,65%. Sedan kommer i rangordning XACT Bull 2 (2,25%), XACT Bear (-6,53%) och XACT Bear 2 (-9,64%).

Slutsatsen är därmed att det marknadsklimat vi fått uppleva sedan årsskiftet inte varit optimalt för ETF:erna med en hävstångseffekt om 2x. Samtliga ETF:er, både bull och bear, med +/- 1,5x daglig hävstång har utvecklats bättre än ETF:erna med +/- 2,0x daglig hävstång.

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur hävstångs-ETF:er utvecklas i olika marknadslägen har XACT tagit fram en bra informationsbroschyr som jag kan rekommendera.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.