Följ oss

Nyheter

Här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer

Publicerad

den

Här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer

Här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer. En aktiv börshandlad fond, det låter som en motsägelse, men de har kommit att bli allt mer i ropet. Flera och flera av de mail som vi får handlar om just detta område så här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer. De flesta investerarna känner till att en börshandlad ETF, eller en ETF som det också kallas för, är en passiv, indexbaserad/-knuten investering som ger dem en möjlighet att köpa in sig i en marknad, vare sig det är S & P 500, Nya Zeeland eller guld utan att behöva oroa sig för att fondförvaltaren skall ha satsat kapitalet på nästa Enron.

Nu har det börjat dyka upp aktivt förvaltade ETFer, något som många placerare inte riktigt förstår så här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer.

Aktiva ETFer är fortfarande en liten del av marknaden

Aktiva ETFer växande marknad

Varför en aktiv ETF och viktigare av allt, vad är det för något? Hur skiljer sig denna från en vanlig börshandlad fond? Dessa ETFer är precis vad de låter som, börshandlade fonder där de enskilda innehaven har valts ut av individer eller förvaltarteam, vilket gör att de skiljer sig från de traditionella börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen av ett index. De aktiva ETFerna har kommit att locka till sig allt mer kapital från placerarna samtidigt som de fått mer uppmärksamhet i media.

Till och med Vanguard som är känt för sin banbrytande och billiga indexering, tog för någon vecka sedan ett steg mot att erbjuda sina kunder aktivt förvaltade produkter.

Så det är värt att fråga experter om varför en vanlig investerare skall köpa en aktivt förvaltad ETF. Det visade sig, det ofta sker av samma skäl som investerare köper en vanlig fond, de hoppas på att erhålla en fördel, oavsett om det är frågan om överavkastning eller en bättre riskjusterad avkastning. Vissa investerare vill inte nöja sig med marknadsmässig avkastning och vill betala för någon att försöka slå marknaden.

Transparens, skattefördelar men högre kostnader

Aktivt förvaltade ETFer har vissa, men inte alla de fördelar som gjort att ETFer, i alla fall internationellt, har kommit att ha större inflöden än traditionella fonder. Det finns priser i form av en likvid marknad hela dagen och det finns vissa skattemässiga fördelar.

En vanlig fond eller hedgefond som förvaltas aktivt har inte de låga förvaltningskostnaderna som de stora indexbörshandlade fonderna. Det krävs stora kostnader för analys av marknaden, oavsett om det är en vanlig fond eller en börshandlad fond, vilket gör att det krävs betydande volymer för att det skall kunna löna sig. Att investeringen sker i form av en ETF förändrar inte oddsen mellan aktiv kontra passiv förvaltning. Över tiden har de flesta, men inte alla ”stockpickers” underpresterat gentemot marknaden.

Aktiva ETFer

Många insiders inom ETF-industrin har pratat i flera år om när aktiva ETF kommer att ta fart. Den genomsnittlige investeraren bryr sig emellertid föga om när genombrottet kommer för aktiva ETFer. I genomsnitt får en investerare i dag en betydligt lägre avkastning på sina investeringar än de fonder som de äger. Här är hur Du skall gå tillväga för att undvika detta.

Historiskt sett har investerare som vill ha en aktiv inriktning valt en förvaltare framför en indexreplikerande strategi, något som inneburit att de valt fonder framför ETFer eftersom vanliga fonder kunnat erbjuda fler alternativ och kunnat visa upp historiska förvaltningsresultat på mer än fem år, något som aktiva ETFer sällan kan göra.

Den 31 december 2013 uppgick den total mängden kapital, AUM, som förvaltades i aktiva ETFer på den amerikanska marknaden till 14,58 miljarder USD, motsvarande 0,9 procent av de 1,67 biljoner som var värdet på alla de börshandlade ETFer i USA vid samma tillfälle. Vid samma tidpunkt uppgick värdet på de aktivt förvaltade fonderna till 10,64 biljoner USD, motsvarande 87 procent av de amerikanska aktiefonderna, enligt Morningstar.

Aktiva ETFer befinner sig emellertid i en tid av snabb tillväxt, titta till exempel på AdvisorShares Peritus High Yield ETF (HYLD), en börshandlad fond som haft inflöden på över 800 MUSD sedan lanseringen i slutet av 2010. Denna ETF använder sig av en värdebaserad modell för att investera i obligationer. HYLD har en total expense ratio på 1,25 procent, vilket är högt, mycket högre än de 0,09 procent som världens största ETF SPDR S&P 500 (SPY) har, men i paritet med vad många fondförvaltare debiterar sina kunder.

Scenariot i dag för aktiva ETFer påminner om ETF-industrins första år, från 1993 och framåt när SPDR etablerade sig. Sex år senare, 1999 bestod hela ETF-industrin av 29 indexföljande produkter, med 15,6 miljarder under förvaltning.

Enligt en AdvisorShares rapport  som publicerades i slutet av februari uppgår det nuvarande antalet aktiva ETFer till 83 stycken, med 15,21 miljarder USD i tillgångar. AdvisorShares driver den största sviten av aktiva ETF: er (23 stycken), medan obligationsjätten Pimco leder i termer av förvaltat kapital (8,08 miljarder USD), i princip tack vare Pimco Total Return ETF BOND och Pimco Enhanced Short Maturity Strategy ETF.

När är aktiva ETFer att föredra?

Billiga passiva investeringsformer har kommit att bli allt mer populära, något som har hjälpt till att öka intresset för ETF-industrin och bidragit till dess tillväxt. Debatten aktiv versus passiv förvaltning rasar emellertid fortfarande. Vi anser att denna till stor del är filosofisk, många investerare är nöjda med att använda indexfonder och erhålla en marknadsmässig avkastning till en låg kostnad. Alla är emellertid inte nöjda med detta. Det är av den anledningen som ETF-industrin har kommit att skifta inriktning, från dess indexbaserade rötter.

Traditionellt sett har fonder, till exempel ETFer, varit ett utmärkt sätt för en placerare som vill ta del av utvecklingen inom vissa områden som small caps och tillväxtmarknader där en bra förvaltare kan bidra med en överavkastning.

I en rapport som publicerade i veckan av ETF leverantör WisdomTrees analysschef, Jeremy Schwartz, påpekar han att aktiva förvaltare har misslyckats med att överträffa marknaden inom Small Cap-segmentet under det senaste decenniet. Ytterligare en rad andra studier visar på att enskilda investerare får en bättre avkastning om de placerar i indexfonder med inriktning på small caps istället för att välja en aktiv förvaltning på detta område.

AdvisorShares säger att de inte försöker slåss mot indexfonderna, utan att de istället försöker framhålla de fördelar som en aktiv ETF erbjuder och de istället försöker lära de investerare som traditionellt sett placerar i traditionella fonder vilka fördelar som (aktiva) börshandlade fonder erbjuder. De framhåller tre saker, skattefördelarna, en högre transparens där placerarna dagligen kan ta del av de enskilda börshandlade fondernas innehav och möjligheten att handla ETFer på daglig basis med stop loss och limiterade ordrar.

Regeländring skulle kunna driva utvecklingen

Öppenhet kan snart komma att bli frivilligt för börshandlade fonder, och en sådan förändring kan hjälpa aktiva ETF ta marknadsandelar.

I januari lämnade operatören för New York-börsen in en begäran till Securities and Exchange Commission för att tillåta så kallade ”ogenomskinliga” ETF: er. Vissa förespråkar säga ogenomskinliga ETF skulle tillåta ETF chefer som arbetar aktivt stockpicking att kunna konkurrera bättre med traditionella fonder.

Tanken är att dessa förvaltare inte behöva visa sin strategi. ETF: er skulle då också bli mer tilltalande för integritetsberoende hedgefonder noterade Reuters nyligen. Dessutom skulle de traditionella fondbolagen ha lättare att distribuera sina befintliga produkter i ETF-miljö.

Blackrock, State Street, T. Rowe Price och Eaton Vance är bland de stora företag som tittar på möjligheterna att erbjuda icke-transparanta aktiva börshandlade fonder. Vanguard tog också ett steg förra veckan mot eventuellt erbjuda aktiva ETF: er. Om SEC ger ett godkännande kan vi komma att se de första icke-transparanta aktiva börshandlade fonderna på marknaden redan under det fjärde kvartalet 2014.

Vi tror inte att en lagändring som kommer att leda till fler aktiva ETFer kommer att leda till att en flodvåg av kapital söker sig till dessa fonder, det kommer att ta tid innan investerarna övertygas om att en aktiv ETF kan ge dem samma exponering och värdeutveckling som en fond med fem års historik. Det skulle i sådant fall indikera att vi ser att den stora boomen för aktiva börshandlade fonder kommer först 2019 eller 2020 då många placerare kräver en historik om fem år innan de investerar i fonden.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Goldman vill lansera aktiva ETFer - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nordnets Ara lär dig allt om ETFer

Publicerad

den

Ara lär dig allt om ETFer, vad fördelarna är jämfört med fonder, och hur du sätter upp ett courtagefritt månadssparande i ETFer hos Nordnet.

Ara lär dig allt om ETFer, vad fördelarna är jämfört med fonder, och hur du sätter upp ett courtagefritt månadssparande i ETFer hos Nordnet.

Disclaimer: Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL48 ETF investerar i tyska säkerställda obligationer med investment grade betyg

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) investerar i säkerställda obligationer med fokus på Tyskland. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) investerar i säkerställda obligationer med fokus på Tyskland. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Denna ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,09 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 76 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Ger. Covered Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen av iBoxx Liquid Germany Covered Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet obligationer i indexet är begränsat till 30. Endast obligationer med en utestående volym på minst 1 miljard euro kvalificerar för indexet.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Germany Covered Diversified-index. Indexet iBoxx® EUR Liquid Germany Covered Diversified följer tyska säkerställda obligationer i euro och innehåller likvida obligationer.

Handla EL48 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETF handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL48
Stuttgart Stock ExchangeEUREL48
XETRAEUREL48

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare delar sina åsikter om AI och renare livsstil

Publicerad

den

Chris Versace, CIO för Tematica Research, förklarar varför investerare kan bli förvånade över hur länge Federal Reserve är villig att hålla räntorna höga efter att centralbanken nått toppen av denna åtstramningscykel. Versace delar också sina åsikter om AI och renare livsstil med IGTV:s finansanalytiker Angeline Ong.

Chris Versace, CIO för Tematica Research, förklarar varför investerare kan bli förvånade över hur länge Federal Reserve är villig att hålla räntorna höga efter att centralbanken nått toppen av denna åtstramningscykel. Versace delar också sina åsikter om AI och renare livsstil med IGTV:s finansanalytiker Angeline Ong.

Handla DIGI ETF

HANetf Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF (DIGI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära