Följ oss

Nyheter

Hang Seng China AH Premium Index – Ett index du ska ha koll på

Publicerad

den

Hang Seng China AH Premium Index – Ett index du ska ha koll på

Hang Seng China AH Premium Index – Ett index du ska ha koll på. Kina har startat året starkt men det är viktigt att hålla tungan rätt i mun när man pratar Kina. Uppgången i år för de mest kända kinesiska börsindexen i SEK är: CSI 300 (8,92%), Shanghai Composite (7,01%), Shenzhen SE A-Share index (6,04%) samt Hang Seng/Hong Kong (4,54%).

På senare tid har kinesiska bolag noterade på det kinesiska fastlandet utvecklats starkare än bolagen som är noterade i Hong Kong. Detta är precis det omvända jämfört med 2012 då utvecklingen var betydligt starkare i Hong Kong. Detta skift förutspådde jag redan i slutet av 2012, se tidigare inlägg om Kina.

Det finns ett viktigt index att hålla koll på i samband med detta – Hang Seng China AH Premium Index. Vad säger detta index? Detta index mäter den genomsnittliga prisskillnaden mellan bolag som är noterade på det kinesiska fastlandet (s.k. A-aktier) och bolag noterade i Hong Kong (s.k. H-aktier). Bolag som ingår i detta index är de största och mest handlade bolagen som har dessa två noteringar. Dessa bolag benämns ofta som AH-bolag. I dagsläget ingår strax över 50 bolag i indexet.

Detta index ger en tydlig indikation kring huruvida A-aktier i förhållande till H-aktier handlas till en premie eller rabatt, se graf nedan. Nedanstående graf illustrerar den senaste femårsperioden samt medianvärdet under denna period (värde 112,57). Per senaste stängning handlades detta index tillvärdet 105,36. Detta index har inte handlats över 100 sedan oktober 2012. 100 nivån bröts nu i inledningen av februari. Anledningen till att det uppstår en premie eller rabatt beror dels på marknadsförutsättningar, dels gällande lagar och regler. I dagsläget får inte utländska investerare äga kinesiska A-aktier hur som helst utan det finns olika typer av begränsningar.

CSI 300 indexet

Kinesiska A-aktier sett utifrån CSI 300 indexet handlas till ett P/E-tal för den kommande tolvmånadersperioden på 10,5x. Detta faktum tillsammans med skiftet i Hang Seng China AH Premium indexet har stärkt min syn på Kina och Kinesiska A-aktier. För tillgängliga CSI 300 ETF:er, se länk nedan (”Bästa Kina-ETF:en”).

Hang Seng Premium Index

Källa: Factset, 2008-02-04–2013-02-04, i lokal valuta. Median 112,57

Länkar

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.