Följ oss

Nyheter

Handeln med ETFer ökar på NasdaqOMX

Publicerad

den

Handeln med ETFer ökar på NasdaqOMX

Handeln med ETFer ökar på NasdaqOMX. Glädjande för oss på ETFSverige.se så kan vi rapportera ett ökande intresse för handeln med börshandlade fonder. Handeln med ETFer ökar på NasdaqOMX enligt den rapport som NasdaqOMX Nordic släppte i förra veckan.

ETF handeln under augusti 2014 uppgick till 7,5 miljarder kronor fördelat på 32 317 avslut. Den genomsnittliga omsättningen hamnade på 40,1 MEUR att jämföra med 36,8 MEU året innan. Det innebar att ETF-handeln på daglig basis ökade med 8,9 procent jämfört med augusti 2013. Till detta skall läggas all handel som de svenska placerarna gör direkt på XTRA och i USA.

Det var en bra månad för XACT som hade en marknadsandel, baserat på omsättningen på 95,16 % (rullande tolvmånader 92,23 %).

Deutsche Banks db-x trackers svarade för 2,23 procent av omsättningen (rullande tolvmånader 4,00 %), och därmed är db-x trackers näst störst på NasdaqOMX Nordic.

Swedbank Robur Fonder med sina tre listade ETFer hade den mest notabla ökningen Swedbank Roburs ETFer svarade för 1,96 procent av omsättningen (rullande tolvmånader 0,51 %).

SEBs SpotR halkade precis som Deutsche Banks db-x trackers en dålig månad, SpotRs andel av omsättningen föll till 0,44 procent av omsättningen (rullande tolvmånader 3,22 %).

Kan förklaras av det varma vädret

En stor del av det förändrade handelsmönstret kan förklaras av semestrar och den varma sommaren, vilket skulle kunna betyda att en del av de aktörer som vanligen handlar med SpotR och Deutsche Banks db-x trackers varit borta från börsskärmarna.

Att handeln har ökat kan förklaras både av ett ökat intresse för börsen och för ett ökat intresse för börshandlade produkter, varav ETFer är en. På ETFSverige.se har vi noterat hur antalet sidvisningar och besökare har ökat kraftigt sedan innan sommaren.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.