Följ oss

Nyheter

Hampa dubbelt så effektiv för att fånga koldioxid som träd, säger brittisk forskare

Publicerad

den

En forskare från University of Cambridge avslöjade att hampagrödor kan fånga koldioxid i atmosfären mer effektivt än skogar, samtidigt som det ger koldioxidnegativa biomaterial.

En forskare från University of Cambridge avslöjade att hampagrödor kan fånga koldioxid i atmosfären mer effektivt än skogar, samtidigt som det ger koldioxidnegativa biomaterial. Darshil Shah, seniorforskare vid Centre for Natural Material Innovation i Cambridge, England, säger att “många studier” har funnit att hampa är “en av de bästa” omvandlarna av koldioxid.

“Det är ännu effektivare för att fånga koldioxid som träd”, sa Shah till Dezeen, en internationell tidning för arkitektur och design. “Industriell hampa absorberar mellan 8 och 15 ton koldioxid per hektar (3 till 6 ton per tunnland) odling.”

Som jämförelse fångar skogar 2 till 6 ton kol per hektar (0,8 till 2,4 ton per tunnland), beroende på region, antal år av tillväxt, trädtyp och andra faktorer, säger Shah.

Shah, som studerar konstruerat trä, bambu, naturfiberkompositer och hampa, sa att hampa “erbjuder ett otroligt utrymme för att växa en bättre framtid” samtidigt som det ger färre utsläpp än konventionella grödor och mer användbara fibrer per hektar än skogsbruk.

Cambridge-forskaren samarbetade nyligen med en filmskapare som omvandlade sin 53 hektar stora gård till hampproduktion och därefter byggde ett hus från grödan. Shah arbetar med gården för att utveckla kolnegativa tillverknings- och byggmaterial som han säger kan ersätta glasfiberkompositer, aluminium och andra material.

För europeiska investerare

En av de största ETFerna som handlas i Europa är Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF. Denna ETF handlas på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CDBX, i bland också benämnd CBSX) genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *