Följ oss

Nyheter

Guldprisets fall under 2013 har framkallat rekordstor nedgång för börshandlade råvaruprodukter

Publicerad

den

Guldprisets fall under 2013 har framkallat rekordstor nedgång för börshandlade råvaruprodukter

ETF Securities – Guldprisets fall under 2013 har framkallat rekordstor nedgång för börshandlade råvaruprodukter. Under 2013 sjönk det förvaltade kapitalet för börshandlade råvaruprodukter på global nivå med 78 miljarder dollar till 122 miljarder dollar. Den främsta orsaken till nedgången var den kraftiga nedgången av guldpriset och utflöden från börshandlade guldprodukter. Nedgången i förvaltat kapital för börshandlade guldprodukter stod för 91 % av den totala nedgången för börshandlade råvaruprodukter under 2013. Utflödet från andra börshandlade produkter förutom guld stod för mindre än 1 % av minskningen i förvaltat kapital, vilket visar att investerarna har en alltmer balanserad syn på andra råvaruprodukter än guld.

Den största anledningen till att priserna på globala börshandlade råvaruprodukter har gått ner så mycket under 2013 är den kraftig nedgång i guldpriset. Utflöden från andra börshandlade råvaruprodukter förutom guld var faktiskt relativt måttliga där råvaror som används mer i industrin såsom platina och silver till och med visade stora inflöden. Börshandlade olje- och naturgasprodukter såg starka inflöden vid prisnedgångar och säljtendenser vid kraftiga prisökningar då investerare använder dessa produkter för kortsiktig handel. Flöden i börshandlade jordbruksprodukter var blandade där kraftiga prisfall i kaffe, majs och vete medförde inflöden medan bredare exponering mot sektorn hade utflöden, säger Peter Lidblom, Nordenchef på ETF Securities.

Sammanfattning av de främsta trenderna under 2013:

Förvaltat kapital för börshandlade guldprodukter sjönk till 76 miljarder dollar från 147 miljarder dollar i början av året, vilket tar globala börshandlade guldprodukter tillbaka till samma nivåer som i april 2010. Minskningen av det förvaltade kapitalet på totalt 71 miljarder dollar består till 46% av att guldpriset sjönk med 28% och till 54% av utflöden från investerare. En stark amerikansk dollar, en kraftig ökning av amerikanska realräntor samt minskad efterfrågan på guld i försäkringssyfte var de största drivkrafterna bakom minskningen av förvaltat kapital.

Utflöden från börshandlade guldprodukter nådde sin höjdpunkt i andra kvartalet 2013, då förvaltat kapital dök med rekordet 49 miljarder dollar under kvartalet. 48% av det totala utflödet från börshandlade guldprodukter under 2013 och 63% av årets nedgång i förvaltat kapital skedde under det andra kvartalet. Förvaltat kapital för börshandlade guldprodukter steg under tredje kvartalet men sjönk igen under det fjärde kvartalet i takt med att investerarna förväntade sig minskade stimulanser från Federal Reserve.

Andra börshandlade råvaruprodukter förutom guld föll med måttliga 7 miljarder dollar till 46 miljarder dollar under 2013. I kontrast till guld så stod utflöden från investerare endast för 9% (692 miljoner dollar) av nedgången i förvaltat kapital för andra börshandlade råvaruprodukter förutom guld medan prisfall stod för 90 % av nedgången i förvaltat kapital.

Börshandlade platina- och silverprodukter stod för de största inflödena under 2013.  Börshandlade platina- och silverprodukter hade inflöden på 1,3 miljarder dollar respektive 841 miljarder dollar då investerarna delvis förflyttade sig från guld till råvaror som anses mer positivt förknippade med den globala industriella återhämtningen. Palladium var mindre populärt med relativt stabila inflöden på 18 miljoner dollar, att jämföra med 206 miljoner dollar 2012.

Börshandlade kaffeprodukter överraskade med rekordstora inflöden. Börshandlade kaffeprodukter hade rekordstora inflöden på 203 miljoner dollar under 2013. Detta skedde mot bakgrund av att priset på Arabicakaffe sjönk till den lägsta nivån på sju år i kombination med starkt negativ positionering av terminer, vilket pekar på att investerare tror att priset på Arabicakaffe kommer att gå tillbaka till mer normala nivåer över tid.

Börshandlade oljeprodukter används av investerare för kortsiktig handel i oljepriset.  Börshandlade oljeprodukter hade utflöden på 1,5 miljarder under 2013 och var den tillgång som uppvisade störst utflöden efter guld. Slutsiffran visar dock inte hur in- och utflödena har sett ut under året då nästan 92% av utflödet skedde under första kvartalet samt i november och december när oljepriset sköt i höjden. Först ökade priset på grund av oro för tillgången från Mellanöstern och sedan igen i november och december när priserna steg på grund av amerikanska lagerminskningar.

Flöden i börshandlade naturgasprodukter under 2013 skapades av kortsiktig handel.  Börshandlade naturgasprodukter hade utflöden på 687 miljoner dollar under 2013, det tredje största utflödet efter guld och olja. Utflödena var dock koncentrerade till mars och april när de amerikanska naturgaspriserna (Henry Hub) steg kraftigt upp mot 4,5 dollar per MMBtu samt till december när priserna igen steg till liknande nivåer. Mellan juni och oktober sjönk priset till omkring 3,5 dollar per MMBtu, vilket skapade intresse hos investerarna och börshandlade naturgasprodukter uppvisade fem raka månader av inflöden.

Börshandlade jordbruksprodukter hade måttliga utflöden med stora skillnader mellan olika råvaror. Medan börshandlade jordbruksprodukter hade måttliga utflöden på 42 miljoner dollar under 2013 så var det stor skillnad mellan olika råvaror. På ena sidan av spektrumet hade kaffe inflöden på 203 miljoner dollar och på andra sidan hade diversifierat brett jordbruk utflöden på 232 miljoner. Historiskt sett har kraftiga prisnedgångar för jordbruksprodukter tenderat att attrahera investerare som är ute efter tillgångar som över tid förväntas återgå till mer normala prisnivåer. Börshandlade majs- och veteprodukter hade små inflöden till följd av detta och vi förväntar oss ytterligare inflöden under 2014 givet de stora prisnedgångarna under 2013.

Utsikten för råvaror under 2014 kommer till stor del att vara beroende av ekonomin i stort. Om den rådande starka tillväxtåterhämtningen håller i sig bör det vara positivt för samtliga råvaror bortsett från guld.Nuvarande priser på ett antal råvaror reflekterar stora förväntade utbudsöverskott under 2014. Stark efterfrågetillväxt i kombination med risken för minskat utbud bör enligt oss vara positivt för både priser och investerarintresse under 2014. Guld är något av ett oskrivet blad. Guldpriset och investerarnas positionering reflekterar i det närmaste odelat negativa förväntningar på utsikten för guld, baserat på förväntade högre globala räntor och en starkare dollar i takt med att den amerikanska ekonomin återhämtar sig. Om någon del av detta scenario inte infrias kommer det troligen leda till att guldpriset stiger, vilket gör guld till en av de bättre säkringarna mot risken att den amerikanska återhämtningen sviker, säger Peter Lidblom.

Important Information

This communication has been provided by ETF Securities (UK) Limited (”ETFS UK”) which is authorised and regulated by the United Kingdom Financial Conduct Authority.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Exponering för en korg av råvaror som är relevanta för energiomställningen

Publicerad

den

Sedan i onsdags är en ny börshandlad fond utgiven av Legal & General Investment Management handlas på Xetra och Börse Frankfurt. L&G Energy Transition Commodities UCITS ETF (ENTR) ger investerare tillgång till utvecklingen för terminskontrakt på enskilda råvaror som används i energiomställningen.

Sedan i onsdags är en ny börshandlad fond utgiven av Legal & General Investment Management handlas på Xetra och Börse Frankfurt. L&G Energy Transition Commodities UCITS ETF (ENTR) ger investerare tillgång till utvecklingen för terminskontrakt på enskilda råvaror som används i energiomställningen.

Fokus ligger på övergångsmetaller, energi och CO2-certifikat. Dessa inkluderar terminskontrakt på enskilda industri- och ädelmetaller som används vid tillverkning av till exempel litiumjonbatterier, solpaneler och vindturbiner. Energiråvaror inkluderar terminskontraktnaturgas, etanol och uran, som är energikällor med låga koldioxidutsläpp.

NamnISINAvgiftUtdelningspolicyReferensindex
L&G Energy Transition Commodities UCITS ETFIE000BLN64M90,65 %AckumulerandeSolactive Energy Transition Commodity Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 151 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

ARK Invest lanserar tre nya aktiva ETFer på Xetra

Publicerad

den

ARK Invest lanserar tre nya aktiva ETFer på Xetra som tillgång till företag inom områdena disruptiv innovation, AI och genomik via aktiva investeringsstrategier. De tre nya aktiva börshandlade fonder emitterade av ARK Invest har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.

ARK Invest lanserar tre nya aktiva ETFer på Xetra som tillgång till företag inom områdena disruptiv innovation, AI och genomik via aktiva investeringsstrategier. De tre nya aktiva börshandlade fonder emitterade av ARK Invest har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.

De tre ETFerna driver en aktiv investeringsstrategi med fokus på företag över hela världen inom områdena disruptiv innovation, artificiell intelligens och genomik. Vid val av bolag använder investeringsförvaltaren både en top-down-metod (tematisk forskning för att identifiera relevanta värdepapper) och en bottom-up-metod (värdering, grundläggande data och kvantitativa nyckeltal för de enskilda företagen, med hänsyn till ESG-kriterier).

ARK Innovation UCITS ETF (ARXK) investerar i företag som är involverade i disruptiva innovationer. Dessa kan vara framsteg inom vetenskaplig forskning och tekniska förbättringar inom områden som genomik, automation, tillverkning, transport, energi och artificiell intelligens.

ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETF (AAKI) fokuserar på företag inom områdena artificiell intelligens, autonom teknologi och robotik.

ARK Genomic Revolution UCITS ETF (AAKG) ger investerare tillgång till en portfölj av företag som är involverade i den genomiska revolutionen, med fokus på att förlänga och förbättra livskvaliteten för människor och andra levande varelser. Dessa företag kan komma från olika sektorer som sjukvård, IT eller basmaterial och utveckla, producera eller tillverka bioniska system, bioinspirerade datorer, bioinformatik, molekylär medicin och jordbruksbioteknik.

NamnISINAvgiftUtdelningspolicy
ARK Innovation UCITS ETFIE000GA3D4890,75 %Ackumulerande
ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETFIE0003A512E40,75 %Ackumulerande
ARK Genomic Revolution UCITS ETFIE000O5M6XO10,75 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 154 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Handla ARK Invests ETFer

ARK Invests ETFer är europeiska börshandlade fonder. Dessa fonder handlas på Deutsche Boerse Xetra .

Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

TPXE ETF ger exponering mot japanska Topixindexet och hedgas i euro

Publicerad

den

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR (TPXE ETF) med ISIN LU1681037609, försöker följa TOPIX®-index. TOPIX®-indexet spårar ett brett urval av japanska aktier noterade på TSE First Section-segmentet på Tokyo Stock Exchange.

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR (TPXE ETF) med ISIN LU1681037609, försöker följa TOPIX®-index. TOPIX®-indexet spårar ett brett urval av japanska aktier noterade på TSE First Section-segmentet på Tokyo Stock Exchange.

Den börshandlade fondesn TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR är den billigaste ETF som följer TOPIX®-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR har tillgångar på 352 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 22 september 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

AMUNDI JAPAN TOPIX UCITS ETF strävar efter att replikera så nära som möjligt resultatet av TOPIX-index, total bruttoavkastning, oavsett om trenden är stigande eller fallande. Denna ETF gör det möjligt för investerare att dra nytta av en exponering mot de viktigaste aktierna på den japanska marknaden.

Handla TPXE ETF

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR (TPXE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURXAMY
Euronext ParisEURTPXE
SIX Swiss ExchangeEURTPXE

Största innehav

Denna fond använder syntetisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
TOYOTA MOTOR CORPJPY5.29 %Sällanköpsvaror
MITSUBISHI UFJ FINANCIAL GROUPJPY2.38 %Finans
SONY GROUP CORP (JT)JPY2.36 %Sällanköpsvaror
TOKYO ELECTRON JPY50JPY2.14 %Informationsteknologi
MITSUBISHI CORPORATIONJPY1.87 %Industri
HITACHI LTDJPY1.77 %Industri
KEYENCE CORP JPY50JPY1.68 %Informationsteknologi
SUMITOMO MITSUI FINANCIAL GROUPJPY1.60 %Finans
SHIN-ETSU CHEM CO JPY50JPY1.51 %Materials
MITSUI & CO LTDJPY1.50 %Industri

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära