Följ oss

Nyheter

Rekordstora utflöden ur tillväxtmarknader i januari

Publicerad

den

Rekordstora utflöden ur tillväxtmarknader i januari

Rekordstora utflöden ur tillväxtmarknader i januari. Under januari månad noterades de största utflödena någonsin ur ETF:er som handlar i aktier på tillväxtmarknader. Utflödena i denna kategori uppgick till 10 miljarder USD och var en reaktion på ett svagt inköpschefsindex från Kina samt Federal Reserves tapering.  Detta framkommer i den dagsfärska rapporten av BlackRock iShares, världens största ETF-leverantör, som sammanställt in- och utflödena ur ETF:er och andra börshandlade produkter under januari.

Geir Espeskog, Nordenchef på BlackRock iShares, beskriver hur den senaste tidens kapitalflykt också beror på den valutaoro som präglat ett flertal tillväxtmarknader, bland annat Turkiet, samt politisk turbulens i Ukraina och Thailand. Han belyser tre saker som man bör ha i bakhuvudet vid investeringar i tillväxtmarknader:

1.       Volatiliteten i dessa marknader går inte att undvika. Tillväxtmarknaderna är oftast volatila och kommer så att förbli, åtminstone ur ett kortare tidsperspektiv. Då flertalet valutor deprecieras, Federal Reserve fortsätter minska sitt stödköpsprogram och flera länder kämpar med svårlösta strukturella problem kommer vi se en hög volatilitet även under de kommande månaderna.

2.       Det går inte att dra tillväxtmarknaderna över en kam. Med andra ord är de utmaningar som exempelvis Turkiet och Indonesien står inför inte samma problem som finns hos andra tillväxtmarknader. Trots de dystra rubriker som präglar marknaderna just nu finns det ljuspunkter, framförallt i norra Asien. Exempelvis har både Kina och Sydkorea en positiv bytesbalans och stora utländska valutareserver.

3.       Mycket talar för tillväxtmarknaderna på sikt. De växer ofta snabbare än länder i utvecklade marknader, och tillväxtmarknadernas värderingar ser fortfarande billiga ut. För tillfället handlas aktier på tillväxtmarknader med ungefär 40 procents rabatt jämfört med aktier på utvecklade marknader. Denna rabatt är den största sedan finanskrisen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.