Följ oss

Nyheter

Säsong för small caps

Publicerad

den

Säsong för small caps

Säsong för small caps. Börshandlade fonder som fokuserar på small caps har utvecklats bättre än börsen i allmänhet under 2013, och kan komma att fortsätta att generera en god avkastning även under 2014, i alla fall om historiska data visar sig var relevanta även i år, i sådant fall är det just nu säsong för small caps.

Small cap aktier har historiskt sett utvecklats bättre än de större bolagen som ingår i de stora indexen, oavsett om det är S&P500 eller OMXS30., något som beror på den så kallade januarieffekten. Under de senaste 25 åren har Russell 2000 indexet utvecklats bättre än S&P500 19 gånger och har i genomsnitt gett en överavkastning på 3,24 procent per tillfälle. Small cap aktier hamras oftast ned under det sista kvartalet varje år, bland annat som en följd av skattemässiga utförsäljningar som uppstår när förlorarna säljs av för att skatteavdragen skall kunna utnyttjas fullt ut. Under slutet av året, det så kallade julrallyt under årets sista veckor börjar small cap stärkas och det är ofta i samband med detta som institutionella investerare börjar köpa mer riskfyllda aktier, såsom små-caps, för att sätta scenen för nästa investeringsår.

Oavsett säsong är emellertid small caps värt att titta närmare på när den ekonomiska tillväxten i såväl USA som i andra utvecklade länder börjar ta fart igen som en följd av den låga räntemiljön. Större företag har däremot oftare en exponering mot länder och regioner som utvecklas i en långsammare takt. Säsongsstyrkan i den amerikanska dollarn kan också betyda att utländska denominerade intäkter utomlands omvandlas till dollar.

Istället för att plocka russinen ur kakan, något som är svårt för alla oavsett kunskaper, så kan en investerare istället överväga att köpa en diversifierad ETF för att få exponering mot ett brett urval av amerikanska småbolag. Exempelvis iShares Russell 2000 ETF (NYSEArca: IWM), som är den största tillgängliga, följer utvecklingen hos de cirka 2 000 Small Cap aktier som ingår i det brett definierade Russell 3000 Indexet. IWM har under 2013 utvecklats positivt, cirka 34,2% år-till-dag, jämfört med en 29,5% ökning för S & P 500.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.