Följ oss

Nyheter

Goldman Sachs ger sig i in i avgiftskriget

Publicerad

den

Goldman Sachs ger sig i in i avgiftskriget


USAs största investmentbank, Goldman Sachs ger sig i in i avgiftskriget på ETF-marknaden genom att lansera ett antal nya smart beta strategier. Förra veckan lanserade Goldman Sachs en ny inhemsk börshandlad fond som den amerikanska investmentbanken säger är den billigaste smart beta ETFen på marknaden i dag. Goldman Sachs säger att denna ETF kommer att prissättas precis som vanliga betaprodukter.

Goldman Sachs ActiveBeta US Large Cap Equity ETF (NYSEArca: GSLC), kommer att ha en driftskostnadsprocent på 0,09% lika hög (eller låg) som SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY). Den låga expense ration är ganska förvånande eftersom de flesta smarta beta indexbaserade ETFerna bär större avgifter på grund av sin anpassade natur.

372 olika smart beta ETFer

I USA finns det i dag 372 listade börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av icke-marknadsvägda index. Dessa ETFer har en genomsnittlig expense ratio på 0,56 procent enligt uppgifter som kommer från XTF. Smart beta ETFer på large cap har en genomsnittlig driftkostnadsprocent om 0,49 procent medan motsvarande small cap och micro cap ETFer har en genomsnittlig expense ratio om 0,55 procent.

Den amerikanska investment banken Goldman Sachs har skapat dessa börshandlade fonder som ett svar på den ökade efterfrågan från bolagets kunder, speciellt från institutionella och försäkringsbaserade kunder som arbetar med ETF-baserade investeringsstrategier.

Startkapital på 50 MUSD

Den nya smart beta ETFen från Goldman Sachs har finansierats med ett startkapital på 50 MUSD som kommer från en icke namngiven institutionell investerare. Goldman Sachs säger att ActiveBeta är deras svar på det problem det fått i uppdrag att tillhandahålla. En talesman från den amerikanska investmentbanken säger också att Goldman Sachs arbetar för att öka sitt utbud av börshandlade fonder.

Den nya ETFen från Goldman Sachs kommer att replikera ett underliggande index som arbetar med olika flerfaktorstrategier genom bankens patenterade ActiveBeta Portfolio Construction metodik som ger exponering mot faktorer som vanligen är knutna till en akties överavkastning i förhållande till marknadens avkastning.

Bland dessa faktorer kan nämnas värdet, price/book value, momentum i det fria kassaflödet, lönsamhet samt låg volatilitet i företagens aktiekurser. Dessa börshandlade fonder har tagits emot väl, flera bedömmare anser att det är en genomtänkt strategi som liger bakom Goldman Sachs inträde på ETF-marknaden och att det har fått de resurser, den finansiering och det kundengagemang som behövs för att satsningen skall lyckas. Det kommer mer, enligt en uppdaterad ansökan som Goldman Sachs har gjort till den amerikanska finansinspektionen SEC, Securities and Exchange Commission, har Goldman Sachs planer på att lansera ytterligare fem (5) smart beta index ETFer.

•    Goldman Sachs ActiveBeta Emerging Markets Equity ETF (NYSEArca: GEM), med en driftkostnadsprocent på 0.45%.
•    Goldman Sachs ActiveBeta Europe Equity ETF (NYSEArca: GSEU), med en driftkostnadsprocent på 0.35%.
•    Goldman Sachs ActiveBeta International Equity ETF (NYSEArca: GSIE), med en driftkostnadsprocent på 0.35%.
•    Goldman Sachs ActiveBeta Japan Equity ETF (NYSEArca: GSJY), med en driftkostnadsprocent på 0.35%.
•    Goldman Sachs ActiveBeta U.S. Small Cap Equity ETF (NYSEArca: GSSC), med en driftkostnadsprocent på 0.25%.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.