Följ oss

Nyheter

G´day Australia

Publicerad

den

G´day Australia

G´day Australia. Börshandlade fonder som följer utvecklingen av den australiensiska aktiemarknaden har under de senaste veckorna utvecklats väl, trots att de handlas under de tidigare toppnoteringarna för året. Nyligen publicerad arbetsmarknadsstatistik kan vara det som får de australiensiska ETFerna att nå nya höjder.

Rapporten visar att världens tolfte största ekonomi adderade 121 000 nya arbetstillfällen, att jämföra med de 12 000 som marknaden prognosticerade. Samtidigt som sysselsättningsgraden därmed steg så föll även landets arbetslöshet till 6,1 procent. Under samma månad ökade sysselsättningen i USA med 142 000 nya arbetstillfällen vilket visar att det var en otroligt stark uppgång i Australiens arbetsmarknad.

Arbetsmarknadsstatistik är historiska siffror, det säger egentligen föga om framtiden, men det betyder inte att de inte är intressanta. Vi tittar därför på börshandlade fonder med fokus på Australien, till exempel iShares MSCI Australia ETF (NYSEArca: EWA), WisdomTree Australia Dividend Fund (NYSEArca: AUSE) och iShares MSCI Pacific ex Japan ETF (NYSEArca: EPP), men också andra alternativ. EWA och AUSE har stigit med cirka två procent vardera under den senaste månaden, medan EPP endast mäktat med 1,3 procent.

Gynnas när den australiensiska dollarn faller

Australiensiska aktier och börshandlade fonder gynnas av att den australiska dollarn vacklar. Även om det skulle lätt kunna rusat lite efter arbetsmarknadsrapporten har CurrencyShares Australian Dollar Trust: (NYSEArca FXA) backat under det senaste kvartalet och handlas nu marginellt över sitt 200-dagars glidande medelvärde, vilket indikerar den ström av räntesänkningar från Reserve Bank of Australia som skett sedan slutet av 2011 börjar få den önskade effekten när det gäller att försvaga Aussien. I dag handlas den australiensiska dollarn på den lägsta nivån på fem månader mot den amerikanska dollarn.

Även om de australiensiska räntorna ligger på, för landet, rekordlåga 2,5 procent så är de höga i jämförelse med övriga utvecklade länder och tillräckligt höga för att Australien skall få ett rykte om sig om att vara det utvecklade land som har den högsta räntenivån i världen. Som jämförelse kan nämnas att EWA steg med 3,66 procent under 2013. En ytterligare jämförelse som är värd att uppmärksamma är att de australiensiska företagen betalade 40,3 miljarder dollar i utdelning 2013, nästan dubbelt så mycket som de gjorde under 2012 vilket gör att ökningen var den största av alla på de tio mest utvecklade aktiemarknaderna. Landets lockelser för de placerare som fokuserar på utdelningar är därför hög, något som lett till skapandet av den nyaste ETFen med fokus på Australien, SPDR MSCI Australia Quality Mix ETF (NYSEArca: QAUS).

En av sex landspecifika ETFer från State Street

QUAS lanserades i juni 2014, och är en av sex ETFer i denna serie från State Street som har fokus på aktiemarknaden i ett enskilt land. State Street Global Advisors betonar kvalitetsfaktorn. QUAS och dess fem syskon följer index från MSCI Index. Kvalitetsfaktorn ”fångar överavkastning hos aktier som kännetecknas av låg skuldsättning, stabil resultatutveckling och andra” kvalitetsmått, enligt MSCI.

QAUS underliggande index redovisar en direktavkastning på 4,25 % och denna ETF har en sammanlagd vikt på 53,4 procent allokerad till finansiella tjänster och materialsektorerna, som båda är viktiga bidragsgivare till Australien utdelningstillväxtshistoria.

iShares MSCI Australia ETF

iShares MSCI Australia ETF
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Australien behöver leverera - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.