Följ oss

Nyheter

Fantastisk utveckling för Turkiets aktiemarknad i oktober

Publicerad

den

Fantastisk utveckling för Turkiets aktiemarknad i oktober

Kanske var det två omgångarna av Brasiliens nationella val eller ihållande samtal om attraktiva värderingar på ryska aktier som distraherade tillväxtmarknader förra månaden. Oavsett vad så var de turkiska aktierna som kom att blända aktiemarknaden under oktober 2014. Fantastisk utveckling för Turkiets aktiemarknad i oktober

Bara 7 av 23 tillväxtmarknader steg under oktober enligt S & P Dow Jones Index, med Turkiet som är överlägset bästa börs med en uppgång under oktober på 10,2 procent. Det är en fördel med mer än 400 punkter mot Sydafrika som lyckades näst bäst.

Fallande oljepriser bidrog positivt

Turkiet, som är beroende av importerad olja för större delen av sitt energibehov, har den största balansbetalningskostnaden understiger förhållande till den ekonomiska produktionen mellan utvecklingsländerna.

IShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) utvecklades ännu bättre än Borsa Istanbul 100 Index, med en uppgång på 12,6% förra månaden jämfört med en 3,5% vinst för iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM). Inte så illa för ett land som tillsammans med Brasilien, Indonesien, Indien och Sydafrika är en del av den så kallade ”Fragile Five” gruppen av tillväxtmarknader som var förment utsatta till slutet av Federal Reserves kvantitativa lättnader.

På grund av Turkiets betydande bytesbalansunderskott har landet bedömts sårbara för förändringar i USA: s penningpolitik, särskilt de som stärker dollarn, som i sin tur ökar värdet på Turkiets dollaskulder. Ändå har lägre oljepriser kommit att förbli en positiv katalysator och Turkiets centralbank har utrymme att hantera räntorna.

Det lägre oljepriset kommer att främja Turkiets bytesbalansunderskott, men också bidra med ett lägre tryck på de inhemska priserna. I en tid där det förekommer en global rädsla för deflation är Turkiet väl positionerat för att fortsätta att leverera och utvecklas bra. Detta gäller i synnerhet för de turkiska räntorna då den turkiska centralbanken i grunden är duvaktig.

De globala investerarkollektivet verkar emellertid tveksamma till turkiska aktier och de börshandlade fonder som investerar på denna marknad. Trots att iShares MSCI Turkey ETF hade en fenomenala utveckling under oktober och nådde nya rekordnivåer tog placerarna ut 14,2 MUSD av sitt kapital, medan andra tillväxtekonomier såg stora inflöden. Till exempel såg iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ) inflöden på 343 MUSD och iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA) inflöden på 6,6 MUSD under samma period.

Den goda nyheten är att vissa turkiska aktier på något rabatterat förhållande till bredare tillväxtmarknader baserat på book-to-value basis. Detta förhållande för Borsa Istanbul bankindex sjönk till sitt sju månaders lägsta på 1,10, jämfört med en bottennotering på 1,23 till MSCI Emerging Market Financial Index, enligt Bloomberg. Finanssektorn står för 46,1 procent av TURs vikt, tre och en halv gånger den vikt som allokerats åt dagligvaror, denna ETFs näst största sektorvikt. Fantastisk utveckling för Turkiets aktiemarknad i oktober

iShares MSCI Turkey ETF

iShares MSCI Turkey ETF
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.