Följ oss

Nyheter

Uran och kärnkraft är energins nya gränser

Publicerad

den

Förvaltningsbolaget Sprott, tillsammans med Hanetf, har nyligen lanserat en ETF som fokuserar på uran och kärnkraft samt råvarans roll i energiomställningsprocessen. "Energiomställningen är en oåterkallelig process, men den tekniska utvecklingen tillåter inte - åtminstone för närvarande och förmodligen under några år till - att enbart förlita sig på förnybara källor. Av denna anledning tittar vi som investerare också med intresse på andra segment som kan dra nytta av den stora förändring som pågår." Detta tror John Ciampaglia, VD för Sprott Am som nyligen lanserade Sprott Uranium Miners Ucits ETF tillsammans med HANetf. Den börshandlade fonden har en årlig förvaltningskostnad på 0,85 %.

Förvaltningsbolaget Sprott, tillsammans med Hanetf, har nyligen lanserat en ETF som fokuserar på uran och kärnkraft samt råvarans roll i energiomställningsprocessen. ”Energiomställningen är en oåterkallelig process, men den tekniska utvecklingen tillåter inte – åtminstone för närvarande och förmodligen under några år till – att enbart förlita sig på förnybara källor. Av denna anledning tittar vi som investerare också med intresse på andra segment som kan dra nytta av den stora förändring som pågår.” Detta tror John Ciampaglia, VD för Sprott Am som nyligen lanserade Sprott Uranium Miners Ucits ETF tillsammans med HANetf. Den börshandlade fonden har en årlig förvaltningskostnad på 0,85 %.

Varför uran?

”Den globala efterfrågan på el fortsätter att växa och behovet av effektiv, lågförorenande och hållbar produktion ökar också. I detta sammanhang är urangruvarbetare underrepresenterade i energiindex och detta öppnar upp för viktiga omvärderingsmöjligheter. Också för att utvinningen av denna råvara i flera år har varit lägre än efterfrågan på kärnreaktorer och detta har skapat ett tomrum som kommer att behöva fyllas.”

Uran används som bränsle i kärnkraftverk och som huvuddetonerande element i kärnvapen. Vi talar om områden som är splittrade både på institutionell och allmän opinionsnivå, med utgångspunkt från riktigheten av att beakta kärnkraft i energiomställningen.

”Kärnkraft är inte förnybart, men utan tvekan renare och effektivare än andra traditionella energikällor och det skapar förutsättningar för en tillväxt i efterfrågan under de kommande åren. Vikten av förnybar energi är avsedd att växa i energimixen, men – åtminstone för nu och i ett medellångt perspektiv – kvarstår lagringsgränser. Eftersom det är omöjligt att planera bidraget från sol och vind återstår bara att förlita sig på andra källor och föredra de som har minst påverkan på miljön”.

Vilka är de underliggande tillgångarna i denna ETF? ”Den passiva fonden är 15 % exponerad för uran som råvara och resten för företag som gör affärer med denna råvara, inklusive gruvarbetare och transformatorer. Huvudinnehaven är Cameco Corporation, Nac Kazatomprom och Sprott Physical Uranium Trust, som tillsammans är värda över 43 % av den totala portföljen”.

Detta är utan tvekan en marknadsnisch. Så är vi i närvaro av en ETF lämplig speciellt för institutionella investerare?

”Tveklöst är efterfrågan starkare för denna kategori av investerare, men det råder ingen brist på detaljhandelsabonnenter, som genom detta instrument kan ta en position på ett marknadssegment med hög potential, men också potentiellt volatilt. Diversifieringen av de underliggande tillgångarna och den geografiska exponeringen (kanadensiska värdepapper är värda drygt hälften av portföljen, med Australien, Kazahkstan och USA över 10 % vardera, red.) (total årlig kostnad på 0,85 %) gör att vi kan minska risker”.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

21.co utser Senior ETF Leader till chef för finansiell produktutveckling

Publicerad

den

21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.

21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.

I denna roll kommer Chiu att övervaka företagets globala produktexpansion av 21Shares. I nära samarbete med branschpartners kommer hon att försöka överbrygga klyftan mellan TradFi och DeFi – ett nyckelinitiativ för att stödja företagets uppdrag och tillväxt. Som ämnesexpert kommer Chiu att leda nya möjligheter med anmärkningsvärda partners, som ARK Invest och andra, som utvecklar skräddarsydda, innovativa produkter som möter investerarnas krav och utökar 21.cos uppdrag att ge säkrare, pålitlig tillgång till kryptobaserade tillgångar.

”Vi är glada över att välkomna Mandy Chiu till 21.co. Hennes omfattande erfarenhet inom ETF-området är ett bevis på hennes djupa branschkunskap och engagemang”, säger Ophelia Snyder, VD och medgrundare på 21.co. ”Hennes enastående expertis kommer inte bara att lyfta vår verksamhet utan också bidra till att forma hela ETF-landskapet och vi ser fram emot de innovativa idéer och insikter hon kommer att tillföra vår organisation.”

Chiu tar över två decennier av traditionell finanserfarenhet till 21.co, som tidigare tjänstgjorde som Tabula Investment Managements produktchef. Innan Tabula var Chiu verkställande direktör och chef för EMEA och APAC ETF-produkter på State Street Global Advisors (SSGA). Hon har också haft olika roller på HSBC Banking & Global Markets, ETF Securities och Yuanta Securities (Taiwan). Chiu kommer att fortsätta att vara baserad i London, Storbritannien.

”Jag är stolt över att inleda detta spännande nya kapitel när jag går med i 21.co i den dynamiska världen av krypto-ETP, efter att ha sett branschens utveckling”, säger Mandy Chiu, chef för finansiell produktutveckling på 21.co. ”På 21.co ser jag en enastående möjlighet att fortsätta resan mot innovation, utnyttja min erfarenhet för att driva innovation, utöka produktutbudet och leverera exceptionellt värde till våra kunder. Jag är glad över att samarbeta tillsammans med det begåvade teamet här och utveckla banbrytande lösningar som kommer att fortsätta att forma framtiden för landskapet.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Techfond om fem år av framgång och framtidsprognoser

Publicerad

den

Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.

Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för sin Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.

Ginsberg lyfte fram de imponerande användningsfrekvenserna för dessa underteman, med hänvisning till tillväxten av elfordon, datormoln och cybersäkerhet. Han betonade konvergensen av dessa teknologier, vilket skapar nya möjligheter och marknadsdynamik. Ginsberg diskuterade också effekterna av pandemin, som accelererade trender som distansarbete, molnberäkning och cybersäkerhet.

När det gäller resultat har Tech Megatrend Fund uppnått en avkastning på 45 % sedan starten, med anmärkningsvärda uppgångar de senaste åren trots vissa inflationsrelaterade utmaningar. Ginsberg uttryckte optimism för framtiden, med hänvisning till pågående framsteg inom AI och robotik, särskilt i Asien. När det gäller fusioner och förvärv förutsåg Ginsberg en ökning av teknikrelaterade megaaffärer, särskilt inom molnberäkning, cybersäkerhet och AI. Han betonade att dessa affärer nu är globala i omfattning, med företag som söker möjligheter över hela världen.

Tech Megatrend Fund har upplevt stark tillväxt under sin femåriga resa, driven av olika tekniska underteman och globala trender. Anthony Ginsberg är fortfarande optimistisk om fondens framtidsutsikter och lyfter fram den transformativa potentialen hos framväxande teknologier.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptomingel hos Virtune på Kungsgatan 26

Publicerad

den

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Virtune bjuder in till en kryptomingelkväll på vårt kontor på Kungsgatan 26! Kvällen är den perfekta möjligheten att nätverka med likasinnade entusiaster, diskutera de senaste trenderna, utforska den spännande kryptomarknaden samt att få höra mer om Virtune och företagets produkter.

Denna kvällar är avsedd för den som vill lära sig mer om kryptoregleringar, blockkedjeteknik, decentraliserad finans och mycket mer.

Hoppas vi ses där!

Vänliga hälsningar,

Virtune-teamet

Tid: Torsdagen den 10 oktober, klockan 18,00 till 22,00

Plats: Kungsgatan 26, 2 trappor, 111 35 Stockholm

Fortsätt läsa

Populära