Följ oss

Nyheter

Full fart framåt för halvledarsektorn

Publicerad

den

Full fart framåt för halvledarsektorn

Full fart framåt för halvledarsektorn Samordningen av tillverkningen av datorchip och ett ökat antal fusioner och förvärv har bidragit till att kursutvecklingen på de börshandlade fonder som har fokus på halvledarsektorn har tagit fart. Under den senaste tolvmånadersperioden har det gjorts företagsaffärer, så kallade mergers & aquistitions, till ett värde om minst 78 miljarder dollar.

Den likaviktade SPDR S & P Semiconductor ETF (NYSEArca: XSD) har varit en av de stora vinnarna av dessa M&A-aktiviteter på grund av denna börshandlade fonds viktningsmetodik som gör att XSD har allokerat 12,8 procent av sitt kapital till de minsta företagen i sektorn, så kallade micro caps. AV det övriga kapitalet har 46,3 allokerats till small caps, 25,4 procent till företag inom large cap sektorn och 4,4 procent till de största bolagen, så kallade maga caps. Sedan årets början har XSD stigit med cirka 6 procent, och under den senaste tolvmånadersperioden har den ökat i värde med 33,4 procent.

iShares PHLX Semiconductor ETF (NasdaqGM: SOXX) som replikerar det kapitalviktade PHLX SOX Semiconductor Sector Index har backat med 4,2 procent sedan årets början, och har stigit med 17,4 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Det pågår fusionssamtal över hela branschen

På senare tid har aktierna i Analog Devices (NasdaqGS: ADI) och Maxim Integrated Products (NasdaqGS: MXIM) varit i ropet efter de fusionssamtal som förs sedan Fairchild Semiconductor International (NasdaqGS: FCS) och SanDisk (NasdaqGS: SNDK) har anlitat banker för att utreda möjligheter till försäljning. XSD har allokerat 2,3 procent av sitt kapital till ADI, 2,5 procent till MXIM och 2,6 procent till FCS.

Analytiker hävdar att tiden är mogen för ökad M & A-aktivitet eftersom den växande halvledarindustrin mognar. Halvledarindustrin seglar delvis i en del motvind.

Gartner räknar med att den globala transporten av persondatorer, surfplattor och smartphones endast kommer att stiga 1,5 procent i år, vilket kan leda till chipförsäljning faller med en procent under 2015. Mark Hung, forskningschef på Gartner, framhåller dessutom att tillverkningskostnaderna för chiptillverkarna.  Ändå hävdar Hung att fler chipmakers utforskar möjligheterna till konsolidering som ett sätt ta itu med dessa problem. De arbetar dessutom med att skala företag, minska kostnaderna och stärka vinstmarginaler.

RBCs Amit Daryanani anser att de kommande sannolika förvärvsobjekt i utrymmet kan vara företag med relativt höga bruttomarginaler med plats för besparingar av rörelsekostnaderna, vilket inkluderar halvledarföretag som MXIM, Semtech Corp (NasdaqGS: SMTC)Power Integrations (NasdaqGS: POWI) och Cypress Semiconductor (NasdaqGS: CY). XSD har allokerat 2,2 procent av sitt kapital till SMTC, 2,4 procent till POWI och 2,1 procent till CY. Det ser onekligen ut som det är full fart framåt för halvledarsektorn.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.