Följ oss

Nyheter

Europeiska ETF:er

Publicerad

den

Europeiska ETF:er

För att kunna köpa en börshandlad fond så måste den vara noterad på börsen i Europa, alternativt att emittenten har försett din nätmäklare med rätt information i form av KIID och PRIIP. Kan vi hitta alternativ till den populära amerikanen? Svaret är ja. Det finns många europeiska ETF:er.

ETF är en förkortning för börshandlade fonder, eller helt enkelt indexfonder som handlas på börsen som en aktie. Priset varierar hela dagen med fluktuationerna i jämförelseindexet. De flesta marknader har dessa, och fonderna är populära bland både investerare och mer kortsiktiga handlare.

I Norge kan du till exempel köpa DNB OBX eller XACT OBX, som båda ger dig exponering för OBX Index (25 största företagen på Oslo Börs). Detta är ett bra alternativ till att köpa traditionella indexfonder som säljs av banker och fondplattformar.

ETF är att handla till förutsägbara priser. Vi har tidigare skrivit mycket om Investeringsparkonto, eller ISK. Att handla med ETF Investeringsparkonto har varit en populär kontoform sedan den introducerades. Med den är det känt att det är möjligt att handla fram och tillbaka med aktier och fonder utan att behöva betala skatt innan vinsten åter tas ut av kontot. Detta gäller även handel med ETF:er. Kontotypen har dock vissa begränsningar som är relevanta i förhållande till ETF:er.

En begränsning är att du endast kan handla instrument som är listade (eller registrerade som hemmahörande) inom EU/EES. Den största marknaden för ETF är i USA, och det är här de äldsta, mest kända och mest omsatta ETF:erna är listade. Många kunder har handlat eller investerat långsiktigt i dessa, men när man handlar på ISK måste man leta efter ett europeiskt alternativ.

Europeiska ETF:er som du kan äga på ett ISK

Vi har fått flera frågor från kunder om vi kan hitta europeiska ETF:er till de mest kända ETF: erna som de har handlat i USA. Det är fullt möjligt att handla med lika eller nästan lika exponering i europeiska ETF:er. Det finns ett stort urval av europeiska ETF:er- Mest i Tyskland och Storbritannien, några i Sverige och få i Norge.

Det är svårt att ge en fullständig översikt. I många fall har samma fondleverantör (emittent) ETF:er som handlas på flera marknader. Dessa är i vissa fall helt identiska, men med olika registrering (ISIN) och ofta olika valutor. På de mest kända indexen finns det ibland flera leverantörer som har nästan identiska fonder.

I listan nedan har vi valt de som uppenbarligen är mest likvida eller som handlas på våra inhemska marknader (Sverige), och vi har nämnt ett alternativ där det finns. Vi har inte en fullständig lista och kan inte garantera att nämnda fond är «bäst». Avsikten har varit att hitta bra (de mest relevanta) alternativen till de berömda amerikanerna. Se mer om hur du letar efter dig själv nedan. Här är en tabell som visar några av de mest populära ETF: erna som kunder handlar i USA och europeiska alternativ till dessa:

Europeiska ETF:er som alternativ till amerikanska börshandlade fonder

USA kortnamnNamnEuropeiskt alternativNamn
SPYSPDR S&P 500XSPXXtrackers S&P 500 Ucits ETF
QQQPowerShares QQQ Trust (Nasdaq 100)EQQQEQQQ Powershares Nasdaq 100 ETF
DIASPDR Dow Jones Industrial Average ETFCINDiShares Dow Jones IND AVRG ETF
ACWIiShares MSCI ACWI ETFIWRDiShares MSCI World Ucits ETF
IAUiShares Gold TrustEGLNiShares Physical Gold ETC
VKGVanguard FTSE European ETFVEURVanguard FTSE Developed Europe Ucits ETF
IBBiShares Nasdaq Biotechnology Index FundSBIONasdaq Biotech Ucits ETF
XLISPDR Select Sector Fund IndustrialZPDISPDR S&P US Industrial Select Sector ETF
XLVSPDR Select Sector Fund Health CareZDPHSPDR S&P US Health Care Select Sector ETF
XLESPDR Select Sector Fund EnergyXLESSource Energy S&P US Select Sector Ucits ETF
XLKSPDR Select Sector TechnologyXLKSSource Technology S&P US Select Sector Ucits ETF
XLPSPDR Select Sector Consumer StaplesXLPSSource Consumer Staples S&P US Select Sector Ucits ETF
XLYSPDR Select Sector Consumer DiscretionaryXLYSSource Consumer Discretionary S&P US Select Sector Ucits ETF
XLFSPDR Select Sector FinancialXLFSSource Financial S&P US Select Sector Ucits ETF
ITBiShares US Home Construction ETFLYYZLyxor Stoxx Europe 600 Construction & Materials ETF
EEMiShares MSCI Emerging Index FundXMEMXtrackers MSCI EM Swap Ucits ETF
CSJiShares 1-3 year Credit Bond ETFIS3KiShares S Short duration High Yield Corp Bond ETF
HYGiShares iBoxx S High Yield Corporate ETFIHYAiShares $ High Yield Corp Bond UCITS ETF USD (Acc)
TLTiShares 20+ year Treasury Bond ETFIS04iShares $ Treasury Bd 20+yr UCITS ETF USD Dist

Dessa är fonder (ETF) som är registrerade i Europa (med europeiska ISIN), och de är icke-levererade (inte derivat). Enligt vad som har kommunicerats av myndigheterna ska dessa fonder då uppfylla kraven för ägande på ett ISK.

Hur man hittar de bästa ETF:erna

Denna fråga har inget direkt slutgiltigt svar. När det gäller att hitta ETF: er har vi gjort en lista på webben för dem som handlar i Norden, som du hittar nedan. Ett problem (eller utmaning, som det ofta kallas) med ETF är att de har utvecklats utan någon speciell tanke för att göra lättförståeliga och lätt igenkännliga namn. Möjligen beror det på att ETF: er historiskt ofta har handlats av professionella eller finansiella rådgivare som mellanhänder för kunder.

Många av ETF: erna består av namnet på emittenten utöver en mer eller mindre tydlig beskrivning av vad den underliggande ETF är. Låt oss visa ett exempel: ETF med ticker ZPDH noterade i Tyskland en exponering för S&P Health Care-sektorn och har namnet SPDR S&P US Health Care Select Sector ETF. Om du bryter ner det här får du: SPDR – En ETF-familj från State Street Global Advisors, en av världens största kapitalförvaltare. S&P US Health Care – En undersektor av S&P 500, som innehåller företagen i ”hälso” -sektorn. Det här är de stora, välkända hälsonamnen som visas i denna tabell:

Tabellen ovan är ett exempel på vilken typ av information som kan erhållas om fonderna i Infront Active Trader, om du har tillgång till denna typ av data. För de flesta kommer KIID-dokument och fullständiga beskrivningar av medlen att hittas lättast genom att besöka fondernas egna webbplatser.

Du hittar dem genom att söka efter fondnamnet på internet eller gå till några av de största leverantörernas webbplatser.

Hur man väljer bästa ETF mellan flera liknande

Det finns inget slutligt beslut på detta område heller. Man kan titta på vilka ETF:er som är mest handlade, men det ger inte nödvändigtvis en bra bild. För ETF:er på huvudindexen (S&P 500, NASDAQ 100, Eurostoxx 50, etc) handlas också mycket likvida terminer nästan dygnet runt.

Detta innebär att market makers kan handla stora mängder relativt enkelt när som helst. En bra indikator är att titta på spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs. Ju smalare spread, desto högre är ETF:ens likviditet, och desto mindre är denna implicita kostnad för att göra ett köp eller en försäljning.

Bilden visar S&P 500 ETF XSPX som handlas i både Sverige och Tyskland, som visas här i Storbritannien. Spreaden vid den här tiden var 0,06% och du kunde köpa för 13 miljoner NOK utan att tömma försäljningssidan … en vanlig dag.

Spreadarna för dessa huvudsakligen USA-relaterade ETF:er tenderar att minska när den amerikanska marknaden öppnas. Helt enkelt för att handeln med de underliggande aktierna är ännu mer livlig. I allmänhet är dock priserna i dessa bra. Ju längre du behåller dem, desto mindre viktigt är 0,1% eller liknande när du köper. Vill du äga S&P 500 som en indexfond kan du därför köpa denna online på tickern XSPX, istället för i Storbritannien med samma ticker eller alternativa VUSA (samma exponering) i Storbritannien. Mäklare, tillgång till realtidskurser etc spelar också en roll.

Sammantaget är ETF: er bra produkter och fler borde se på dessa som ett mycket likvitt billigt alternativ till traditionella indexfonder.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.