Följ oss

Nyheter

Europeiska ETF:er

Publicerad

den

Europeiska ETF:er

För att kunna köpa en börshandlad fond så måste den vara noterad på börsen i Europa, alternativt att emittenten har försett din nätmäklare med rätt information i form av KIID och PRIIP. Kan vi hitta alternativ till den populära amerikanen? Svaret är ja. Det finns många europeiska ETF:er.

ETF är en förkortning för börshandlade fonder, eller helt enkelt indexfonder som handlas på börsen som en aktie. Priset varierar hela dagen med fluktuationerna i jämförelseindexet. De flesta marknader har dessa, och fonderna är populära bland både investerare och mer kortsiktiga handlare.

I Norge kan du till exempel köpa DNB OBX eller XACT OBX, som båda ger dig exponering för OBX Index (25 största företagen på Oslo Börs). Detta är ett bra alternativ till att köpa traditionella indexfonder som säljs av banker och fondplattformar.

ETF är att handla till förutsägbara priser. Vi har tidigare skrivit mycket om Investeringsparkonto, eller ISK. Att handla med ETF Investeringsparkonto har varit en populär kontoform sedan den introducerades. Med den är det känt att det är möjligt att handla fram och tillbaka med aktier och fonder utan att behöva betala skatt innan vinsten åter tas ut av kontot. Detta gäller även handel med ETF:er. Kontotypen har dock vissa begränsningar som är relevanta i förhållande till ETF:er.

En begränsning är att du endast kan handla instrument som är listade (eller registrerade som hemmahörande) inom EU/EES. Den största marknaden för ETF är i USA, och det är här de äldsta, mest kända och mest omsatta ETF:erna är listade. Många kunder har handlat eller investerat långsiktigt i dessa, men när man handlar på ISK måste man leta efter ett europeiskt alternativ.

Europeiska ETF:er som du kan äga på ett ISK

Vi har fått flera frågor från kunder om vi kan hitta europeiska ETF:er till de mest kända ETF: erna som de har handlat i USA. Det är fullt möjligt att handla med lika eller nästan lika exponering i europeiska ETF:er. Det finns ett stort urval av europeiska ETF:er- Mest i Tyskland och Storbritannien, några i Sverige och få i Norge.

Det är svårt att ge en fullständig översikt. I många fall har samma fondleverantör (emittent) ETF:er som handlas på flera marknader. Dessa är i vissa fall helt identiska, men med olika registrering (ISIN) och ofta olika valutor. På de mest kända indexen finns det ibland flera leverantörer som har nästan identiska fonder.

I listan nedan har vi valt de som uppenbarligen är mest likvida eller som handlas på våra inhemska marknader (Sverige), och vi har nämnt ett alternativ där det finns. Vi har inte en fullständig lista och kan inte garantera att nämnda fond är «bäst». Avsikten har varit att hitta bra (de mest relevanta) alternativen till de berömda amerikanerna. Se mer om hur du letar efter dig själv nedan. Här är en tabell som visar några av de mest populära ETF: erna som kunder handlar i USA och europeiska alternativ till dessa:

Europeiska ETF:er som alternativ till amerikanska börshandlade fonder

USA kortnamnNamnEuropeiskt alternativNamn
SPYSPDR S&P 500XSPXXtrackers S&P 500 Ucits ETF
QQQPowerShares QQQ Trust (Nasdaq 100)EQQQEQQQ Powershares Nasdaq 100 ETF
DIASPDR Dow Jones Industrial Average ETFCINDiShares Dow Jones IND AVRG ETF
ACWIiShares MSCI ACWI ETFIWRDiShares MSCI World Ucits ETF
IAUiShares Gold TrustEGLNiShares Physical Gold ETC
VKGVanguard FTSE European ETFVEURVanguard FTSE Developed Europe Ucits ETF
IBBiShares Nasdaq Biotechnology Index FundSBIONasdaq Biotech Ucits ETF
XLISPDR Select Sector Fund IndustrialZPDISPDR S&P US Industrial Select Sector ETF
XLVSPDR Select Sector Fund Health CareZDPHSPDR S&P US Health Care Select Sector ETF
XLESPDR Select Sector Fund EnergyXLESSource Energy S&P US Select Sector Ucits ETF
XLKSPDR Select Sector TechnologyXLKSSource Technology S&P US Select Sector Ucits ETF
XLPSPDR Select Sector Consumer StaplesXLPSSource Consumer Staples S&P US Select Sector Ucits ETF
XLYSPDR Select Sector Consumer DiscretionaryXLYSSource Consumer Discretionary S&P US Select Sector Ucits ETF
XLFSPDR Select Sector FinancialXLFSSource Financial S&P US Select Sector Ucits ETF
ITBiShares US Home Construction ETFLYYZLyxor Stoxx Europe 600 Construction & Materials ETF
EEMiShares MSCI Emerging Index FundXMEMXtrackers MSCI EM Swap Ucits ETF
CSJiShares 1-3 year Credit Bond ETFIS3KiShares S Short duration High Yield Corp Bond ETF
HYGiShares iBoxx S High Yield Corporate ETFIHYAiShares $ High Yield Corp Bond UCITS ETF USD (Acc)
TLTiShares 20+ year Treasury Bond ETFIS04iShares $ Treasury Bd 20+yr UCITS ETF USD Dist

Dessa är fonder (ETF) som är registrerade i Europa (med europeiska ISIN), och de är icke-levererade (inte derivat). Enligt vad som har kommunicerats av myndigheterna ska dessa fonder då uppfylla kraven för ägande på ett ISK.

Hur man hittar de bästa ETF:erna

Denna fråga har inget direkt slutgiltigt svar. När det gäller att hitta ETF: er har vi gjort en lista på webben för dem som handlar i Norden, som du hittar nedan. Ett problem (eller utmaning, som det ofta kallas) med ETF är att de har utvecklats utan någon speciell tanke för att göra lättförståeliga och lätt igenkännliga namn. Möjligen beror det på att ETF: er historiskt ofta har handlats av professionella eller finansiella rådgivare som mellanhänder för kunder.

Många av ETF: erna består av namnet på emittenten utöver en mer eller mindre tydlig beskrivning av vad den underliggande ETF är. Låt oss visa ett exempel: ETF med ticker ZPDH noterade i Tyskland en exponering för S&P Health Care-sektorn och har namnet SPDR S&P US Health Care Select Sector ETF. Om du bryter ner det här får du: SPDR – En ETF-familj från State Street Global Advisors, en av världens största kapitalförvaltare. S&P US Health Care – En undersektor av S&P 500, som innehåller företagen i ”hälso” -sektorn. Det här är de stora, välkända hälsonamnen som visas i denna tabell:

Tabellen ovan är ett exempel på vilken typ av information som kan erhållas om fonderna i Infront Active Trader, om du har tillgång till denna typ av data. För de flesta kommer KIID-dokument och fullständiga beskrivningar av medlen att hittas lättast genom att besöka fondernas egna webbplatser.

Du hittar dem genom att söka efter fondnamnet på internet eller gå till några av de största leverantörernas webbplatser.

Hur man väljer bästa ETF mellan flera liknande

Det finns inget slutligt beslut på detta område heller. Man kan titta på vilka ETF:er som är mest handlade, men det ger inte nödvändigtvis en bra bild. För ETF:er på huvudindexen (S&P 500, NASDAQ 100, Eurostoxx 50, etc) handlas också mycket likvida terminer nästan dygnet runt.

Detta innebär att market makers kan handla stora mängder relativt enkelt när som helst. En bra indikator är att titta på spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs. Ju smalare spread, desto högre är ETF:ens likviditet, och desto mindre är denna implicita kostnad för att göra ett köp eller en försäljning.

Bilden visar S&P 500 ETF XSPX som handlas i både Sverige och Tyskland, som visas här i Storbritannien. Spreaden vid den här tiden var 0,06% och du kunde köpa för 13 miljoner NOK utan att tömma försäljningssidan … en vanlig dag.

Spreadarna för dessa huvudsakligen USA-relaterade ETF:er tenderar att minska när den amerikanska marknaden öppnas. Helt enkelt för att handeln med de underliggande aktierna är ännu mer livlig. I allmänhet är dock priserna i dessa bra. Ju längre du behåller dem, desto mindre viktigt är 0,1% eller liknande när du köper. Vill du äga S&P 500 som en indexfond kan du därför köpa denna online på tickern XSPX, istället för i Storbritannien med samma ticker eller alternativa VUSA (samma exponering) i Storbritannien. Mäklare, tillgång till realtidskurser etc spelar också en roll.

Sammantaget är ETF: er bra produkter och fler borde se på dessa som ett mycket likvitt billigt alternativ till traditionella indexfonder.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökade försvarsutgifter gynnar NATO Future Defence ETF

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera de betydande milstolparna och framtidsutsikterna för NATO Future Defense ETF. ETFen firar sitt ettårsjubileum och har samlat på sig över 400 miljoner dollar i tillgångar och har presterat starkt. Denna period sammanfaller också med Natos 75-årsjubileum, som för närvarande markeras av ett toppmöte i Washington, D.C. Edmondson betonade att 23 av de 32 NATO-medlemsländerna nu uppfyller försvarsmålet på två procent av BNP, en betydande ökning från sex länder 2021. Denna ökning i försvarsutgifter hänförs delvis till den ryska invasionen av Ukraina.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera de betydande milstolparna och framtidsutsikterna för NATO Future Defense ETF. ETFen firar sitt ettårsjubileum och har samlat på sig över 400 miljoner dollar i tillgångar och har presterat starkt. Denna period sammanfaller också med Natos 75-årsjubileum, som för närvarande markeras av ett toppmöte i Washington, D.C. Edmondson betonade att 23 av de 32 NATO-medlemsländerna nu uppfyller försvarsmålet på två procent av BNP, en betydande ökning från sex länder 2021. Denna ökning i försvarsutgifter hänförs delvis till den ryska invasionen av Ukraina.

Stora utgiftsökningar noteras i Tyskland och andra europeiska länder, med fokus på att uppgradera försvarskapaciteten med ny teknik som AI, robotik, drönare och cyberförsvar. Politisk osäkerhet, särskilt när det gäller det amerikanska valet, har sporrat europeiska NATO-medlemmar att bidra mer, vilket minskat deras beroende av USA. Det är särskilt viktigt att Polen nu spenderar över fyra procent av sin BNP på försvar, med Estland, Lettland och Grekland som överstiger tre procent. Edmondson påpekade att företag som tyska Rheinmetall, svenska Saab och finska Nokia kommer att dra betydande fördelar av de ökade försvarsutgifterna.

NATO Future Defense ETF syftar till att ge investerare exponering för dessa växande försvarssektorer, i linje med Natos värderingar och den förväntade ökningen av utgiftsmål, potentiellt upp till fyra procent av BNP. ETFens starka resultat och betydande tillgångstillväxt återspeglar investerarnas förtroende för försvarssektorns framtida potential. När globala geopolitiska spänningar fortsätter att påverka försvarspolitiken, positionerar NATO Future Defence ETF sig som ett strategiskt investeringsinstrument, vilket ger investerare möjligheter att dra fördel av de ökade försvarsutgifterna och utvecklingen av banbrytande försvarsteknik.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JAUD ETF en utdelande fond som investerar aktivt i amerikanska aktier

Publicerad

den

JPM Active US Equity UCITS ETF - USD (dist) (JAUD ETF) med ISIN IE0007ILCZU4, är en aktivt förvaltad ETF. Den börshandlade fonden investerar i amerikanska aktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än S&P 500. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

JPM Active US Equity UCITS ETF – USD (dist) (JAUD ETF) med ISIN IE0007ILCZU4, är en aktivt förvaltad ETF. Den börshandlade fonden investerar i amerikanska aktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än S&P 500. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,39 procent p.a. JPMorgan Active US Equity UCITS ETF USD (dist) är den billigaste och största ETF som följer JPMorgan Active US Equity-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

JPMorgan Active US Equity UCITS ETF USD (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. ETFen lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfarna portföljförvaltare som utnyttjar en beprövad investeringsprocess

Utnyttja grundläggande insikter från JPMorgans team av över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker som har 20+ års erfarenhet av investeringar

Portfölj

Diversifierad, brett baserad, sektorneutral amerikansk aktieportfölj, som syftar till att kapitalisera på avvikelser i marknadsprissättningen genom att dra nytta av vår forskningsinsikt och utvärdera aktier på en längre tidshorisont.

Resultat

En aktivt förvaltad investeringsstrategi som kan fungera som ett alternativ eller ett komplement till passiv kärna där prestanda härleds främst från aktieurval, inte sektor- eller makrospel

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger S&P 500 (Total Return Net) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en portfölj av amerikanska företag.

Handla JAUD ETF

JPM Active US Equity UCITS ETF – USD (dist) (JAUD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXJUDS
London Stock ExchangeUSDJUSD
XETRAEURJAUD

Största innehav

VärdepapperISINVikt %
MICROSOFT CORPUS59491810458,22%
NVIDIA CORPUS67066G10405,09%
AMAZON.COM INCUS02313510674,93%
APPLE INCUS03783310054,83%
META PLATFORMS INC-CLASS AUS30303M10273,36%
MASTERCARD INC – AUS57636Q10402,95%
ALPHABET INC-CL CUS02079K10792,92%
Cash and Cash Equivalent2,50%
UNITEDHEALTH GROUP INCUS91324P10212,00%
NXP SEMICONDUCTORS NVNL00095387841,98%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

VanEck Gold Miners UCITS ETF når 1 miljard USD i tillgångar under förvaltning

Publicerad

den

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe, kommenterade fondens volymtillväxt under det senaste guldrallyt, ”Med tanke på den nuvarande makroekonomiska och geopolitiska miljön – inklusive kvardröjande inflation trots högre räntor och pågående globala konflikter – är den globala efterfrågan på guld som stark som alltid. Med tanke på guldets historiska status som den investerarföredragna tillgången till fristad, vill investerare skydda och säkra sina portföljer för vad som komma skall. Dessutom har betydande ökningar av centralbanksreserver skapat tryck uppåt och efterfrågan på guld, vilket har resulterat i hausseartade utsikter i år och framåt.”

Investerarnas efterfrågan på guld som en fristadstillgång driver upp priserna: Det nuvarande guldpriset har nått en ny rekordnivå på över 2 300 USD, vilket också gynnar guldgruvföretag, eftersom den ökande efterfrågan på ädelmetaller genererar mer försäljning och högre vinster för dem.

”I mars presterade aktier i guldproducenter betydligt bättre än ädelmetaller”, säger Imaru Casanova, portföljchef för guld och ädla metaller på VanEck. ”Detta kan vara början på en trend mot återgång till medelvärdet, där guldgruvaktier återfår sin hävstång på guldpriset och överträffar ädelmetaller när guldpriserna stiger.” Potentiella investerare bör ändå ta hänsyn till att den långsiktiga stabiliteten i en uppåtgående trend på finansmarknaderna fortfarande är osäker och kan bero på en mängd olika faktorer.

Aktier i gruvbolag kombinerar fördelarna och riskerna med både exponering av fysiskt guld och inkomstgenererande tillgångar, eftersom de både kan isolera portföljen mot inflation och minska riskerna genom diversifiering. Exponering genom en ETF ger enkel och kostnadseffektiv tillgång till denna komplexa marknad.

De tre bästa innehaven i VanEck Gold Miners UCITS ETF är för närvarande Newmont Corporation, Agnico Eagle Mines Ltd. och Barrick Gold Corporation, och fonden har för närvarande en regional koncentration på Kanada, USA och Australien. ETF:en är fullt uppbackad och innehåller för närvarande 53 aktier med en total kostnadskvot (TER) på 53 bps.

ETFVanEck Gold Miners UCITS ETF
IndexnamnNYSE Arca Gold Miners Index
ISINIE00BQQP9F84
Ticker LSE GBPGDGB
Ticker LSE USDGDX
Ticker XetraG2X
Investment ManagerVanEck Asset Management B.V.
HemvistIrland
BasvalutaUS Dollar
IndexleverantörICE Data Indices, LLC
RebalancingKvartalsvis
Product structurePhysically replicating (Full)
Launch date25 March 2015
Total expense ratio (TER)0.53% p.a.
Income treatmentReinvestment

Fortsätt läsa

Populära