Följ oss

Nyheter

Europeiska ETF:er

Publicerad

den

Europeiska ETF:er

För att kunna köpa en börshandlad fond så måste den vara noterad på börsen i Europa, alternativt att emittenten har försett din nätmäklare med rätt information i form av KIID och PRIIP. Kan vi hitta alternativ till den populära amerikanen? Svaret är ja. Det finns många europeiska ETF:er.

ETF är en förkortning för börshandlade fonder, eller helt enkelt indexfonder som handlas på börsen som en aktie. Priset varierar hela dagen med fluktuationerna i jämförelseindexet. De flesta marknader har dessa, och fonderna är populära bland både investerare och mer kortsiktiga handlare.

I Norge kan du till exempel köpa DNB OBX eller XACT OBX, som båda ger dig exponering för OBX Index (25 största företagen på Oslo Börs). Detta är ett bra alternativ till att köpa traditionella indexfonder som säljs av banker och fondplattformar.

ETF är att handla till förutsägbara priser. Vi har tidigare skrivit mycket om Investeringsparkonto, eller ISK. Att handla med ETF Investeringsparkonto har varit en populär kontoform sedan den introducerades. Med den är det känt att det är möjligt att handla fram och tillbaka med aktier och fonder utan att behöva betala skatt innan vinsten åter tas ut av kontot. Detta gäller även handel med ETF:er. Kontotypen har dock vissa begränsningar som är relevanta i förhållande till ETF:er.

En begränsning är att du endast kan handla instrument som är listade (eller registrerade som hemmahörande) inom EU/EES. Den största marknaden för ETF är i USA, och det är här de äldsta, mest kända och mest omsatta ETF:erna är listade. Många kunder har handlat eller investerat långsiktigt i dessa, men när man handlar på ISK måste man leta efter ett europeiskt alternativ.

Europeiska ETF:er som du kan äga på ett ISK

Vi har fått flera frågor från kunder om vi kan hitta europeiska ETF:er till de mest kända ETF: erna som de har handlat i USA. Det är fullt möjligt att handla med lika eller nästan lika exponering i europeiska ETF:er. Det finns ett stort urval av europeiska ETF:er- Mest i Tyskland och Storbritannien, några i Sverige och få i Norge.

Det är svårt att ge en fullständig översikt. I många fall har samma fondleverantör (emittent) ETF:er som handlas på flera marknader. Dessa är i vissa fall helt identiska, men med olika registrering (ISIN) och ofta olika valutor. På de mest kända indexen finns det ibland flera leverantörer som har nästan identiska fonder.

I listan nedan har vi valt de som uppenbarligen är mest likvida eller som handlas på våra inhemska marknader (Sverige), och vi har nämnt ett alternativ där det finns. Vi har inte en fullständig lista och kan inte garantera att nämnda fond är «bäst». Avsikten har varit att hitta bra (de mest relevanta) alternativen till de berömda amerikanerna. Se mer om hur du letar efter dig själv nedan. Här är en tabell som visar några av de mest populära ETF: erna som kunder handlar i USA och europeiska alternativ till dessa:

Europeiska ETF:er som alternativ till amerikanska börshandlade fonder

USA kortnamnNamnEuropeiskt alternativNamn
SPYSPDR S&P 500XSPXXtrackers S&P 500 Ucits ETF
QQQPowerShares QQQ Trust (Nasdaq 100)EQQQEQQQ Powershares Nasdaq 100 ETF
DIASPDR Dow Jones Industrial Average ETFCINDiShares Dow Jones IND AVRG ETF
ACWIiShares MSCI ACWI ETFIWRDiShares MSCI World Ucits ETF
IAUiShares Gold TrustEGLNiShares Physical Gold ETC
VKGVanguard FTSE European ETFVEURVanguard FTSE Developed Europe Ucits ETF
IBBiShares Nasdaq Biotechnology Index FundSBIONasdaq Biotech Ucits ETF
XLISPDR Select Sector Fund IndustrialZPDISPDR S&P US Industrial Select Sector ETF
XLVSPDR Select Sector Fund Health CareZDPHSPDR S&P US Health Care Select Sector ETF
XLESPDR Select Sector Fund EnergyXLESSource Energy S&P US Select Sector Ucits ETF
XLKSPDR Select Sector TechnologyXLKSSource Technology S&P US Select Sector Ucits ETF
XLPSPDR Select Sector Consumer StaplesXLPSSource Consumer Staples S&P US Select Sector Ucits ETF
XLYSPDR Select Sector Consumer DiscretionaryXLYSSource Consumer Discretionary S&P US Select Sector Ucits ETF
XLFSPDR Select Sector FinancialXLFSSource Financial S&P US Select Sector Ucits ETF
ITBiShares US Home Construction ETFLYYZLyxor Stoxx Europe 600 Construction & Materials ETF
EEMiShares MSCI Emerging Index FundXMEMXtrackers MSCI EM Swap Ucits ETF
CSJiShares 1-3 year Credit Bond ETFIS3KiShares S Short duration High Yield Corp Bond ETF
HYGiShares iBoxx S High Yield Corporate ETFIHYAiShares $ High Yield Corp Bond UCITS ETF USD (Acc)
TLTiShares 20+ year Treasury Bond ETFIS04iShares $ Treasury Bd 20+yr UCITS ETF USD Dist

Dessa är fonder (ETF) som är registrerade i Europa (med europeiska ISIN), och de är icke-levererade (inte derivat). Enligt vad som har kommunicerats av myndigheterna ska dessa fonder då uppfylla kraven för ägande på ett ISK.

Hur man hittar de bästa ETF:erna

Denna fråga har inget direkt slutgiltigt svar. När det gäller att hitta ETF: er har vi gjort en lista på webben för dem som handlar i Norden, som du hittar nedan. Ett problem (eller utmaning, som det ofta kallas) med ETF är att de har utvecklats utan någon speciell tanke för att göra lättförståeliga och lätt igenkännliga namn. Möjligen beror det på att ETF: er historiskt ofta har handlats av professionella eller finansiella rådgivare som mellanhänder för kunder.

Många av ETF: erna består av namnet på emittenten utöver en mer eller mindre tydlig beskrivning av vad den underliggande ETF är. Låt oss visa ett exempel: ETF med ticker ZPDH noterade i Tyskland en exponering för S&P Health Care-sektorn och har namnet SPDR S&P US Health Care Select Sector ETF. Om du bryter ner det här får du: SPDR – En ETF-familj från State Street Global Advisors, en av världens största kapitalförvaltare. S&P US Health Care – En undersektor av S&P 500, som innehåller företagen i ”hälso” -sektorn. Det här är de stora, välkända hälsonamnen som visas i denna tabell:

Tabellen ovan är ett exempel på vilken typ av information som kan erhållas om fonderna i Infront Active Trader, om du har tillgång till denna typ av data. För de flesta kommer KIID-dokument och fullständiga beskrivningar av medlen att hittas lättast genom att besöka fondernas egna webbplatser.

Du hittar dem genom att söka efter fondnamnet på internet eller gå till några av de största leverantörernas webbplatser.

Hur man väljer bästa ETF mellan flera liknande

Det finns inget slutligt beslut på detta område heller. Man kan titta på vilka ETF:er som är mest handlade, men det ger inte nödvändigtvis en bra bild. För ETF:er på huvudindexen (S&P 500, NASDAQ 100, Eurostoxx 50, etc) handlas också mycket likvida terminer nästan dygnet runt.

Detta innebär att market makers kan handla stora mängder relativt enkelt när som helst. En bra indikator är att titta på spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs. Ju smalare spread, desto högre är ETF:ens likviditet, och desto mindre är denna implicita kostnad för att göra ett köp eller en försäljning.

Bilden visar S&P 500 ETF XSPX som handlas i både Sverige och Tyskland, som visas här i Storbritannien. Spreaden vid den här tiden var 0,06% och du kunde köpa för 13 miljoner NOK utan att tömma försäljningssidan … en vanlig dag.

Spreadarna för dessa huvudsakligen USA-relaterade ETF:er tenderar att minska när den amerikanska marknaden öppnas. Helt enkelt för att handeln med de underliggande aktierna är ännu mer livlig. I allmänhet är dock priserna i dessa bra. Ju längre du behåller dem, desto mindre viktigt är 0,1% eller liknande när du köper. Vill du äga S&P 500 som en indexfond kan du därför köpa denna online på tickern XSPX, istället för i Storbritannien med samma ticker eller alternativa VUSA (samma exponering) i Storbritannien. Mäklare, tillgång till realtidskurser etc spelar också en roll.

Sammantaget är ETF: er bra produkter och fler borde se på dessa som ett mycket likvitt billigt alternativ till traditionella indexfonder.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

FFGH ETF investerar i hållbara högavkastande företagsobligationer

Publicerad

den

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD är en aktivt förvaltad ETF.

ETFen investerar i högavkastande företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och grundläggande egenskaper. Betyg: Sub-Investment Grade.

Investeringsmål

Delfondens investeringsmål är att anpassa sig till Parisavtalets långsiktiga mål för global uppvärmning genom att begränsa exponeringen för koldioxidutsläpp i dess portfölj och att uppnå inkomst- och kapitaltillväxt.

Handla FFGH ETF

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFGHY
XETRAEURFFGH
gettexEURFFGH
London Stock ExchangeGBPFHYP
London Stock ExchangeUSDFGHY
SIX Swiss ExchangeUSDFGHY

Fortsätt läsa

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära