Europeiska ETFer såg inflöden på 42,6 miljarder USD under första kvartalet 2023, nästan hälften av det totala beloppet (87 miljarder USD) för hela 2022.
En förändring av sentimentet mot risk och utsikterna för räntor kommer sannolikt att få konsekvenser för tillgångsallokeringen under de kommande månaderna, med stora likvida exponeringar som gynnas.
Hastigheten på nettoinflöden till EMEA ETFer steg till 14 miljarder dollar i mars, vilket gav det totala nettoinflödet för första kvartalet till robusta 42,6 miljarder dollar, enligt Invescos European Demand Monitor. Nettoinflöden för första kvartalet 2023 markerade inte bara en acceleration jämfört med fjärde kvartalet 2022, då ETFer lockade 27,2 miljarder USD i NNA, utan var nästan hälften av det totala NNA-summan på 87 miljarder USD som samlades in förra året.
Aktier ledde nettoinflöden för kvartalet med 23,3 miljarder USD, vilket motsvarar 55 % av nettotillgångarna (NNA). Detta är dock lägre än deras nuvarande marknadsandel på 68 %, möjligen på grund av en kombination av marknadsstyrka, ökande oro för risken för en recession och problemen i banksektorn som sågs i mars.
Fixed Income lockade 16,2 miljarder USD NNA, net new assets, vilket motsvarar 38 % av nettoinflöden och överstiger dess marknadsandel på 24 %. Samtidigt fick råvaror NNA på 2,7 miljarder USD under kvartalet, vilket stod för 6 % av nettoinflöden, något under deras marknadsandel på 8 %.
Nya nettotillgångar i procent av AUM 2023
1 All data hämtad från Invesco, Bloomberg, per den 31 mars 2023. Alla siffror i USD.
Ett bra Q1 för aktier
Efter att ha upplevt en särskilt stark efterfrågan i januari, följt av sunda inflöden i februari och mars, har ETFer haft ett välmående första kvartal med nettoinflöden på 23,3 miljarder USD. Breda tillväxtmarknadsaktier har sett den starkaste efterfrågan under kvartalet med 8,6 miljarder USD NNA som står för 38 % av det totala nettoinflödet av aktier. Med 8,1 miljarder USD NNA, vilket motsvarar 31 % marknadsandel, var globala aktier den näst starkaste kategorin under första kvartalet, följt av breda europeiska aktier, som tog in 4,3 miljarder USD (19 %).
Fantastisk fixed income
Investment grade var den starkaste räntekategorin för kvartalet med 7,7 miljarder USD som stod för 49 % av ränte-NNA. Med 5,8 miljarder USD NNA och representerande 37 % av nettoinflöden av ränteintäkter under första kvartalet, kom ETFer för statsobligationer på andra plats medan sammanlagda obligations-ETFer såg en stabil efterfrågan under kvartalet och tog in 1,8 miljarder USD (12 %).
Minskat intresse för ESG
Under första kvartalet 2023 är nettoinflödet på 11,2 miljarder USD till ESG-produkter, vilket motsvarar 26 % av NNA, en mycket långsammare takt än 2022, då ESG stod för 61 % av NNA. Det slog dock fortfarande över sin marknadsvikt på 19 %.
Utsikter för andra kvartalet 2023
”Mars såg en förändring av ton på finansmarknaderna när fokus växlade från penningpolitik och inflationens inverkan till mer systemisk oro över potentialen för en bankkris”, säger Matthew Tagliani, chef för ETF Product and Sales Strategy på Invesco. ”Medan myndigheternas snabba reaktion verkar ha förhindrat smitta, har det drivit på en förändring i sentimentet mot risktillgångar och utsikterna för räntor, en förändring som kan få viktiga konsekvenser för tillgångsallokeringen under de kommande månaderna.
”Inom aktier kommer de ostadiga ekonomiska utsikterna sannolikt att behålla investerarnas fokus på stora, likvida kärnexponeringar”, fortsatte Tagliani. ”Men slutet på noll-COVID-policyn har återuppväckt intresset för kinesiska aktier, som såg starka inflöden förra året och början av Q1, såväl som tillväxtmarknadsexponeringar mer generellt.
”Inom räntebärande intäkter har risk-off-sentimentet som skapats av de senaste händelserna i banksektorn drivit en rotation mot statsskuld som, utöver sin upplevda tillflyktsort, också skulle kunna dra nytta av mindre hökaktiga centralbanker. Vi ser en liknande dynamik i guld, som inte bara ses som en risk-off-tillgång, utan också som potential att säkra sig mot inflation och en svagare US-dollar, och tror att detta kan driva ytterligare guldinflöden under de kommande månaderna.”
21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.
I denna roll kommer Chiu att övervaka företagets globala produktexpansion av 21Shares. I nära samarbete med branschpartners kommer hon att försöka överbrygga klyftan mellan TradFi och DeFi – ett nyckelinitiativ för att stödja företagets uppdrag och tillväxt. Som ämnesexpert kommer Chiu att leda nya möjligheter med anmärkningsvärda partners, som ARK Invest och andra, som utvecklar skräddarsydda, innovativa produkter som möter investerarnas krav och utökar 21.cos uppdrag att ge säkrare, pålitlig tillgång till kryptobaserade tillgångar.
”Vi är glada över att välkomna Mandy Chiu till 21.co. Hennes omfattande erfarenhet inom ETF-området är ett bevis på hennes djupa branschkunskap och engagemang”, säger Ophelia Snyder, VD och medgrundare på 21.co. ”Hennes enastående expertis kommer inte bara att lyfta vår verksamhet utan också bidra till att forma hela ETF-landskapet och vi ser fram emot de innovativa idéer och insikter hon kommer att tillföra vår organisation.”
Chiu tar över två decennier av traditionell finanserfarenhet till 21.co, som tidigare tjänstgjorde som Tabula Investment Managements produktchef. Innan Tabula var Chiu verkställande direktör och chef för EMEA och APAC ETF-produkter på State Street Global Advisors (SSGA). Hon har också haft olika roller på HSBC Banking & Global Markets, ETF Securities och Yuanta Securities (Taiwan). Chiu kommer att fortsätta att vara baserad i London, Storbritannien.
”Jag är stolt över att inleda detta spännande nya kapitel när jag går med i 21.co i den dynamiska världen av krypto-ETP, efter att ha sett branschens utveckling”, säger Mandy Chiu, chef för finansiell produktutveckling på 21.co. ”På 21.co ser jag en enastående möjlighet att fortsätta resan mot innovation, utnyttja min erfarenhet för att driva innovation, utöka produktutbudet och leverera exceptionellt värde till våra kunder. Jag är glad över att samarbeta tillsammans med det begåvade teamet här och utveckla banbrytande lösningar som kommer att fortsätta att forma framtiden för landskapet.”
Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för sin Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.
Ginsberg lyfte fram de imponerande användningsfrekvenserna för dessa underteman, med hänvisning till tillväxten av elfordon, datormoln och cybersäkerhet. Han betonade konvergensen av dessa teknologier, vilket skapar nya möjligheter och marknadsdynamik. Ginsberg diskuterade också effekterna av pandemin, som accelererade trender som distansarbete, molnberäkning och cybersäkerhet.
När det gäller resultat har Tech Megatrend Fund uppnått en avkastning på 45 % sedan starten, med anmärkningsvärda uppgångar de senaste åren trots vissa inflationsrelaterade utmaningar. Ginsberg uttryckte optimism för framtiden, med hänvisning till pågående framsteg inom AI och robotik, särskilt i Asien. När det gäller fusioner och förvärv förutsåg Ginsberg en ökning av teknikrelaterade megaaffärer, särskilt inom molnberäkning, cybersäkerhet och AI. Han betonade att dessa affärer nu är globala i omfattning, med företag som söker möjligheter över hela världen.
Tech Megatrend Fund har upplevt stark tillväxt under sin femåriga resa, driven av olika tekniska underteman och globala trender. Anthony Ginsberg är fortfarande optimistisk om fondens framtidsutsikter och lyfter fram den transformativa potentialen hos framväxande teknologier.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.
Virtune bjuder in till en kryptomingelkväll på vårt kontor på Kungsgatan 26! Kvällen är den perfekta möjligheten att nätverka med likasinnade entusiaster, diskutera de senaste trenderna, utforska den spännande kryptomarknaden samt att få höra mer om Virtune och företagets produkter.
Denna kvällar är avsedd för den som vill lära sig mer om kryptoregleringar, blockkedjeteknik, decentraliserad finans och mycket mer.
Hoppas vi ses där!
Vänliga hälsningar,
Virtune-teamet
Tid: Torsdagen den 10 oktober, klockan 18,00 till 22,00