Följ oss

Nyheter

Ett tillfälle för guldproducenterna?

Publicerad

den

Ett tillfälle för guldproducenterna? Efter att ha överutnyttjas i årtionden så är det gamla Wall Street ordspråket om att blod på gatorna är en köpsignal fortfarande giltigt i

Ett tillfälle för guldproducenterna? Efter att ha överutnyttjas i årtionden så är det gamla Wall Street ordspråket om att blod på gatorna är en köpsignal fortfarande giltigt i dagens finansmarknader, det är i alla fall vad vissa ivriga ”gold bugs” hoppas på. 2013 var ett minst sagt brutalt år för ädelmetaller, och det var ännu sämre för de guldproducerande och –prospekterande företagen eftersom en stor del av deras framgång bygger på en stabil, men ännu hellre stigande guldkurs.

Att köpa föregående års förlorare, inklusive Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX), i slutet av 2013 har visat sig vara en bra affär. De som gjorde detta har kunnat se hur denna börshandlade fond har stigit med närmare fem procent den senaste veckan. Är detta ett tillfälle för guldproducenterna? Det ser i alla fall ut att som vi har hittat en botten för en ETF som förra året föll med 54 procent, nästan dubbelt så mycket som de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av fysiskt guld föll med. De tekniska analytikerna säger att det aktuella scenariot för guldproducenterna är ett mycket sällsynt sådant. Det är också sällsynt att förutsättningarna ändras så pass mycket under en så pass relativt kort period som två år för en råvara som guld.

Notera att PHLX Gold/Silver Sector Index (^XAU) är mer översålt än det varit på de senaste trettio åren. Månadsdata visar att XAU och HUI, NYSE Arca Gold Bugs Index, nu är nere på stödnivåer som vi inte har sett på tio femton år vilket är intressant ur ett risk/reward scenario.

Följer ett kapitalviktat index

Tvärtemot vad många tror så replikerar inte GDX Gold Bugs Index, istället följer denna börshandlade fond NYSE Arca Gold Miners Index (GDM), ett modifierat kapitalviktat index som utgörs av 36 large cap, mid cap och small cap företag. De största innehaven i GDX är företag som Barrick Gold (NYSE: ABX), Goldcorp (NYSE: GG), Newmont Mining (NYSE: NEM) och Silver Wheaton (NYSE: SLW).

I grund och botten är jag positiv till gruv- och prospekteringsföretag, men allt har sin tid och sin plats. Jag tror att det är tveksamt om det är riktigt dags för denna sektor ännu, men jag kan ha fel, det har jag haft tidigare. Det är däremot onekligen intressant att se det bottenfiske som vissa aktörer ägnar sig åt i en bransch som utvecklats så pass illa som helhet under de tre senaste åren.

GDX har under de tre senaste åren fallit med drygt 60 procent, men trots detta och trots det stora prisfallet på fysiskt guld under 2013 hade denna ETF ett positivt inflöde av kapital under förra året. De börshandlade fonder som investerar i fysiskt guld såg däremot nettoutflöden under samma tid.

Under 2014 har CGDX däremot sett nettoutflöden, närmare 217 MUSD har allokerats från denna ETF till andra sektorer av marknaden. Utflöden behöver emellertid inte betyda allt, det finns många aktörer som står beredda vid sidlinjerna och tittar på denna och likande börshandlade fonder eftersom de vet att det alltid är som mörkast precis innan det börjar ljusna. Är det detta mörker vi ser nu?

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.