Följ oss

Nyheter

En titt på ETF industrins tillväxt

Publicerad

den

En titt på ETF industrins tillväxt

Låt oss ta en titt på ETF industrins tillväxt, det tidigare redan höga intresset på marknaden för börshandlade produkter fortsatte även under 2013, med inflöden på nästan 250 miljarder USD på global basis. Det är därmed det andra året i rad som inflödena översteg 200 miljarder USD.

Föga förvånande dominerade flödet till amerikanska börshandlade fonder och ETNer, nettoinflödet på dessa uppgick till höga 190,5 miljarder USD enligt fondjätten Blackrock, världens största kapitalförvaltare.

Under 2013 växte den amerikanska ETF-marknaden, mätt i totala tillgångar, med närmare 200 miljarder USD i nettoinflöden, och som helhet ökade tillgångar under förvaltning, ofta benämnt AUM, med mer än 20 procent jämfört med 2012 vilket gör att vid årsskiftet bör de aggregerade tillgångarna i de ETFer som noteras på den amerikanska marknaden uppgått till 1,7 biljoner USD, vilket är mer än 300 miljarder högre än samma värde den sista december 2012 enligt enligt Dorsey Wright & Associates.

Det finns nu mer än 1 500 börshandlade fonder och ETN noterade på den amerikanska marknaden. Antalet nyintroducerade produkter har saktat ned, men även antalet nedlagda produkter har minskat, under 2012 var det endast 65 börshandlade fonder och ETNer som lades ned, vilket är en minskning med 35 procent jämfört med 2012.

Tilltalar placerarna

En del ETFer tilltalar direkt placerarna, medan andra aldrig riktigt hittar fram till marknadsaktörerna, vilket är naturligt för en bransch som utvecklas och växer så snabbt som ETF-industrin. Vissa emittenter lyckades helt undvika den mödosamma processen med att attrahera nytt kapital till sina nylanserade produkter utan mötes direkt av starka inflöden. Här bör uppmärksammas db X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares Fund (NYSEArca: ASHR) och Vident International Equity Fund (NasdaqGS: VIDI) som båda inom loppet av ett par dagar kunde rapportera att det förvaltade kapitalet översteg en miljard dollar. Detta är en imponerande summa kapital, endast 14 procent av de börshandlade fonderna i USA har ett kapital på mer än en miljard dollar. Å andra sidan har 51 procent av alla börshandlade fonder ett förvaltat kapital på mindre än 100 MUSD.

Störst är Blackrocks iShares, State Street State Street Global Advisors och Vanguard som tillsammans har attraherat 82 procent av alla de tillgångar som har placerats i de amerikanska börshandlade fonderna. Notabelt är att iShares har nått ut till de privata investerarna, inte mindre än 16,6 miljarder USD av de 40,5 miljarderna som iShares noterade i inflöden under det sista kvartalet 2013 sägs härröra från retailmarknaden. Det är framförallt iShares Core ETFer som har lockat de privata placerarna varför denna serie ETFer måste anser varit en succé för Blackrock och iShares. Låt oss ta en titt på ETF industrins tillväxt

Om dessa tre aktörer har större delen av marknaden så är det inte där tillväxten ligger. Istället är det First Trust och WisdomTree som är de snabbast växande ETF-leverantörerna enligt Dorsey Wright som är indexleverantör för populära Powershares ETF såsom Powershares DWA Momentum Portfolio (NYSEArca: PDP) och Powershares DWA SmallCap Momentum Portfolio (NYSEArca: DWAS).

U.S. ETP Growth

ETP Growth 2013 USA

Källa: Dorsey Wright

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.