Följ oss

Nyheter

Naturgas handlas över 5 USD, första gången sedan 2010

Publicerad

den

Naturgas handlas över 5 USD, första gången sedan 2010

Naturgas handlas över 5 USD, första gången sedan 2010. Priset på naturgas noteras nu till den högsta nivån sedan 2010 sedan terminerna bröt igenom 5 USD per BBUT i veckan som gick. Det är framförallt den nordamerikanska köldknäppen som har drivit efterfrågan på naturgas, en råvara som där används för uppvärmning. I USA använder sig närmare hälften av alla hushåll av naturgas som den primära källan för uppvärming.

U.S. Natural Gas Fund (NYSEArca: UNG) steg med 7,2 procent i fredags, vilket gör att denna ETF nu handlas 10,3 procent högre än vid årsskiftet. Terminerna på naturgas på NYMEX steg med lika mycket vilket gör att Naturgas handlas över 5 USD, första gången sedan 2010.

Efterfrågan ökar med uppvärmningen

Efterfrågan på naturgas för uppvärmning har stigit de senaste veckorna när hushållen i framförallt den amerikanska mellanvästern och landets östkust försöker att hålla vinterkylan utanför dörren. Det har också fått effekt på lagren. I veckan rapporterades lagernivåerna per den 17 januari, vilka visade att naturgaslagren fallit till 2,423 triljoner kubikfot, en nivå som ligger 13 procent under de senaste fyra årens genomsnittsnivåer.

Det onormalt kalla vädret har även medfört att produktionen av naturgas minskar då det finns risk för att naturgasen kan komma att frysa vilket begränsar leveranserna. I torsdag var den amerikanska produktionen av naturgas 1,8 miljarder kubikfot lägre än vad den var i början av veckan.

Andra naturgasrelaterade ETFer som ökat i värde på grund av den ökade efterfrågan på naturgas är United States 12 Month Natural Gas Fund (NYSEArca: UNL) som stigit med 3,0 procent under 2014 och Teucrium Natural Gas Fund (NYSEArca: NAGS) som stigit med 2,8 procent i år. Dessa två ETFer följer en korg av terminskontrakt på naturgas som ligger längre framåt i tiden. De följer alltså inte frontmånaden som annars är vanligt.

Att inneha flera sorters terminskontrakt med olika löptider kan hjälpa till att minska risken men det gör också att dessa ETFer utvecklas sämre i marknad där backwardation råder, det vill säga en nedåtgående kurva där kontrakt med en senare förfallodag är billigare än frontmånaden.

Investerare är intresserade av en mer aggressiv inställning till naturgas kan titta på ProShares Ultra DJ-UBS Natural Gas ETF (NYSEArca: BOIL), som försöker leverera den dubbla dagliga utvecklingen på naturgasmarknaden, och VelocityShares 3x Long Natural Gas ETN (NYSEArca: UGAZ), som försöker ge tre gånger den dagliga förändringen av naturgasterminerna. BOIL ökade med 13,9% fredags medan UGAZ redovisade en imponerande uppgång på 20,8%.

På grund av daglig rebalansering och omräkningseffekter kan dessa hävstångsETFer inte alltid ge en avkastning över tid som motsvarar deras strategi om 2x eller 3x, istället använder sig investerare oftast av dessa börshandlade fonder som en kortsiktig hedge eller för att spekulera i naturgasprisets på kort sikt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.