Följ oss

Nyheter

En möjlighet för en israelisk ETF

Publicerad

den

En möjlighet för en israelisk ETF

En möjlighet för en israelisk ETF. Så här i början av 2014 ser vi hur en del av de toppresterande marknaderna under 2013 snubblar och tappar tempo. Talande nog är det att Global X FTSE Portugal 20 ETF (NYSEArca: PGAL) och iShares MSCI Italien Capped ETF (NYSEArca: EWI) som vi återfinner bland de bättre av G7-länderna.

Under veckan kom vi i kontakt med ett par andra landspecifika börshandlade fonder som har klarat sig anmärkningsvärt väl. Det är två stycken ETFer som investerar på den israeliska marknaden, iShares MSCI Israel Capped ETF (NYSEArca: EIS) och Market Vectors Israel ETF (NYSEArca: ISRA). Är det en möjlighet för en israelisk ETF?

Israel är ett utmärkt på en utvecklad marknad med en blomstrande tekniksektor. Israels start ups har  mognat till den grad att det finns mellan 15 till 20 företag som skulle kunna genomföra en börsintroduktion under nästa år på New York , London eller Tel Aviv börserna enligt en artikel som nyligen publicerades i Wall Street Journal. Sedan 2000 har de israeliska start upsen legat mer eller mindre i dvala, med undantag för 2007, för att sedan ta fart under 2013. Det finns anledning att tro att takten kommer att öka under de kommande två åren och att de då kommer att attrahera utländskt kapital. Redan i dag ser vi hur de utländska investerarna köper in sig i Israel, närmare korrekt för 8,4 miljarder USD under 201, en ökning med 48 procent sedan 2012.

Skulle Landets IPO marknad fortsätta att förbättraa och utvecklingen av utländska köpare som omfattar israeliska startup fortsätter, kan Market Vectors Israel ETF (ISRA) vara en ETF för den som vill exponera sig mot Israel. ISRA lanserades så sent som i juli 2013, och konkurrerar med bland annat iShares MSCI Israel Capped ETF (EIS).

De två ETFerna skiljer sig en smula, EIS är mer fokuserad på kända företag, så kallade blue chip stock som till exempel Teva Pharmaceuticals (NasdaqGM: TEVA). ISRA är ett alternativ för den som vill satsa på den israeliska tillväxten, då denna ETF har omkring 31 procent av sina tillgångar i landets tekniksektor. ISRA har även en större bredd, nästan 30 aktier mer än vad som ingår i EIS, vilket gör att riskspridningen blir större och det gör att om ett eller flera av de företag som står beredda att lista sig så kana det anses sannolikt att ISRA kommer att investera i dem. Notera att p/e talet på ISRA ligger kring 14 vilket gör att regionen ser än mer intressant ut.

Som en extra trigger kan nämnas att Israel just nu från att ha varit ett land utan några egna energitillgångar till att utvecklas till ett nytt energiland i Mellanöstern. Landet har hittat enorma tillgångar av naturgas i Medelhavet. Nu är den politiska diskussionen igång hur mycket av naturgasen som ska gå till landets egna behov och hur mycket som ska exporteras. Nästa fråga är till vilka länder exporten ska gå? Det finns ett stort sug efter naturgas från egentligen alla länder i regionen.

Market Vectors Israel ETF

ISRA performance

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.