Följ oss

Nyheter

ETFer kan drabbas av kommande nedgradering i Turkiet

Publicerad

den

ETFer kan drabbas av kommande nedgradering i Turkiet

ETFer kan drabbas av kommande nedgradering i Turkiet. Turkiet har i dag en investment grade rating, om än den lägsta nivån hos både Moody´s, Fitch och Standard & Poor´s, men det kan komma att ändras. Turkiet har historiskt sett haft en besvärliga relation med kreditvärderingsinstitut och det finns anledning att tro att dessa ser över landets kreditbetyg just nu. En effekt av detta är att ETFer kan drabbas av kommande nedgradering i Turkiet. Enligt PIMCO, världens största obligationsförvaltare är det inte alls otroligt att en nedgradering kommer.

Faktum är att PIMPCOs förvaltare har kallat landets monetära politik för oortodox när han nämnde att Turkiet sett stora inflöden av utländskt kapital i samband med att landet erhöll en investment grade rating. Om detta kapital kommer att tas ut från den turkiska kapitalmarknaden om landet förlorar sin en investment grade rating är ännu för tidigt att säga. Skulle Turkiet förlora sin investment grade-status skulle det innebära en uteslutning från investment grade ränteindex och kan leda till utflöden av så mycket som två miljarder dollar från lokala obligationer och fem miljarder dollar från euroobligationer.

Exponerade mot turkiska obligationer

IShares Emerging Markets High Yield Bond ETF (NYSEArca: EMHY) är en ETF som kan vara sårbara för nedgradering av turkiska obligationer. Av EMHYs förvaltade kapital på 200 MUSD är 13,6 allokerat till turkiska obligationer. Under 2014 har denna ETF utvecklats väl och gett sina ägare en värdeökning på 6,5 procent. Utöver Turkiet har EMHY investerat drygt 14 procent i Venezuela, och 14 procent fördelas mellan Ryssland, Brasilien och Ukraina.

En annan ETF som kan drabbas av en turkisk nedgradering är ProShares Short Term USD Emerging Market Bond ETF (BATS: EMSH). Dollarn-denominerade EMSH är upp blygsamt i år, ingen liten bedrift med tanke på vart EMSH har investerat. Utöver 8,2 procent i Turkiet så har denna börshandlade fond investerat 23 procent i obligationer utgivna av trion Ryssland, Brasilien och Ukraina.

Utöver dessa två börshandlade fonder finns också iShares JP Morgan USD Emerging Markets Bond ETF (NYSEArca: EMB). Denna ETF är den allra största av de börshandlade fonder som fokuserar på obligationer från tillväxtmarknadsländer. Av dess kapital är mer än 40 procent allokerat till obligationer som har kreditbetyget BBB +, BBB eller BBB- på S & P skalan. Denna ETF har allokerat 5,6 procent av sitt kapital till turkiska obligationer.

WisdomTree Emerging Markets Local Debt Fund (NYSEArca: ELD) förvaltas aktivt, något som skulle kunna vara till fördel för denna börshandlade fond om Turkiet tappar sitt kreditbetyg. Under det första kvartalet 2014 minskade denna ETF sin exponering mot länder som Ryssland, Thailand och just Turkiet. I dag utgör turkiska obligationer det minsta innehavet, endast 3,48 procent, av denna ETFs kapital.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.