Följ oss

Nyheter

ETFer för fotbolls-VM

Publicerad

den

ETFer för fotbolls-VM

Att det just nu pågår ett fotbolls-VM i Brasilien kan knappast ha undgått någon. Detta har faktiskt fått många placerare att få upp ögonen för helt nya länder och regioner. Vi har sammanställt en kort beskrivning på flera ETFer för fotbolls-VM.

Alltså, är det dags att titta på de börshandlade fonderna knutna till de länder som har goda till utmärkta chanser att vinna årets fotbolls-VM. Sammantaget finns det 32 lag i VM. 21 av dessa har minst en USA-listade landsspecifika börshandlad fond och vi nyligen granskade de börshandlade fonderna. Tror det eller ej, det finns några giltiga ETF idéer här.

Vi rekommenderar emellertid inte att någon investerar i ETFer baserat på vad de tror att resultatet i Fotbolls-VM blir. Denna sammanställning visar att det går att sätta samman en investeringsportfölj baserat på snart sagt alla möjliga idéer. Listan visar och att ETFer är det perfekta instrumentet för att sätta samman en portfölj, oavsett riskprofil eller marknadsinriktning.

Tänk på att volymerna i vissa av dessa börshandlade fonder inte alltid är optimal. Den som köper dessa ETFer tar valutarisker utöver det vanliga då dessa börshandlade fonder primärt listas i USA, men kan handlas genom Nordnet.

Global X FTSE Argentina 20 ETF (NYSEArca: ARGT)

Vid sidan av Spanien betraktas Argentina allmänt som det lag med bäst chans att ge Brasilien en match om VM -pokalen och bettingföretagen är överens. Denna ETF har inte fått samma uppmärksamhet som övriga Latinamerika ETF: er har, men ARGT har imponerat med en positiv värdeutveckling på tio procent i år, vilket tillsammans med Brasilien och Colombia gör Argentina till en av Latinamerikas bästa landspecifika börshandlade fonder i 2014. ARGT vann den kampen förra året som den enda av regionens landspecifika fonder som gick plus.

iShares MSCI Australien ETF (NYSEArca: EWA)

Med oddsen 2500/1 har Australien, tillsammans med Costa Rica och Iran, två länder som inte har motsvarande ETF: er, de lägsta oddsen för att vinna VM 2014. Det är okej eftersom australiska aktier har levererat en god avkastning till sina investerare i år, vilket betonas EWA prestation, trots höga värderingar.

WisdomTree Australia Dividend Fund (NYSEArca: AUSE)

har under året stigit med 6,3 procent, är något billigare värderingsmässigt än EWA. Båda ETF: er erbjuder exponering mot den stigande australiska aktiemarknaden, som uppgick till 40,3 miljarder USD förra året, nästan dubbelt så mycket som år 2012 och förväntas växa i år igen.

iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ)

Förra månaden sade Goldman Sachs att det var dags att köpa brasilianska aktier på tesen att aktierna i VM segrarens land stiger med 3,5 procent månaden efter att turneringen avslutats. Två saker att tänka på om det råd: Brasilien är favoriten. För det andra, som Goldman noterade, effekterna efter VM vinster avtar ofta snabbt.

Ändå, det kan inte förnekas EWZ och de andra brasilianska börshandlade fonderna har stigit i värde fram till i dag. Den största Brasilien ETFen har stigit 7,1 procent på bara den senaste veckan och handlas högre onsdag till. Som de flesta tillväxtmarknader kämpade, ytterligare ett tecken på EWZ s förbättra relativa styrka mot andra viktiga riktmärken.

Under VM 2010 kunde Brasilien se en minskning med 74,5% av handelsvolymen när deras landslaget spelade och en minskning om 28,5 procent när andra nationer spelade.

iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH)

ECHs utveckling under 2014 verkar futtig jämfört med vissa andra Latinamerika börshandlade fonder, men betänkt att den chilenska ETFen har stigit 11,1% under de senaste tre månaderna, tre gånger bättre än iPath Dow Jones-UBS Copper Total Return Sub-Index ETN (NYSEArca: JJC) under samma tid. Chile är världens största kopparproducent.

Under VM 2010 såg den chilenska börsen den skarpaste nedgången i handelsaktivitet då volymerna rasade med 99,5 procent när deras landslag spelade och 79 procent när andra nationer spelade medan Brasilien såg en minskning med 74,5 procent av handelsvolymen när deras landslag spelade och ett fall på 28,5 procent när andra nationer spelade.

iShares MSCI France ETF (NYSEArca: EWQ)

Med tanke på några nya skador på nyckelspelare, verkar oddsen bra för Frankrike. EWQ har haft en anständig utveckling i år. Franska aktier, kanske med hjälp av deras ”sölig” status till dessa marknader, är billigare än sina brittiska, tyska och schweiziska motsvarigheter. Franska 10-åriga statsobligationer nu ger mindre än två procent för första gången på nästan ett år, vilket indikerar investerare har förtroende för landet trots det brottas med frågor i sitt budgetunderskott.

Global X FTSE Greece 20 ETF (NYSEArca: GREK)

GREK hade vissa problem i mitten av maj när de grekiska obligationsräntorna toppade, men denna börshandlade fond har kommit på rätt spår under de senaste veckorna efter att Fitch Ratings ökade Greklands långsiktiga Issuer Default Ratings (IDR) till B från B-. Landet väntas öka sitt BNP med modesta 1,4 procent i år.

iShares MSCI Netherlands ETF (NYSEArca: EWN)

Holländarna spelar i en tuff grupp med Spanien, men förutspås att gå vidare. EWN har inte slagits ut, men den Nederländska ETFen har varit en lågpresterare i år i förhållande till andra euroländer.

Svaga ekonomiska data hämmar den nederländska ekonomin, som en gång sågs som motståndskraftig under de mörkaste dagarna i den europeiska skuldkrisen. Det har gjort att EWN släppar jämfört med sina belgiska, tyska och schweiziska rivaler i år.

iShares MSCI Italy Capped ETF (NYSEArca: EWI)

EWI har varit mottagare av återkomsten av kapital i PIIGS-länderna. Italien har samma odds som England att vinna VM, även om dessa siffror kan komma att ändras.

Även italienska aktierna fortfarande handlas till lägre multiplar jämfört med sina brittiska, tyska och schweiziska motsvarigheter, har EWI och Italien problem att brottas med. Premiärminister Matteo Renzis regering måste ta itu med ett underskott på 2,9 biljoner USD eller 133,6% av 2014 års BNP. Förvaltningen strävar efter att minska utgifterna och finansiera skattesänkningar för låginkomsttagare. Italiens regering bedömer att ekonomin kommer att växa med 0,8 % i år. Detta trots att den backade 0,1% under det första kvartalet. Samtidigt räknar S & P med att Italiens BNP-tillväxt kommer att uppgå till i genomsnitt 0,9 % mellan 2014 och 2016.

WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DXJ)

DXJs year-to-date förlust är något vilseledande. Den största delen av förlusterna för den och andra Japan ETFer inföll under det första kvartalet. DXJ är upp nästan 7,7 procent under den senaste månaden. Så är db X-trackers MSCI Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBJP). Flera andra ETFer i WisdomTrees yen säkrade Japan sektorn svit,  noterade nya toppar i slutet av förra veckan. Den amerikanska dollarn är upp en procent mot yenen under den senaste månaden.

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW)

EWW och db x-trackers db X-trackers MSCI Mexico Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBMX) var på den mottagande änden av några goda nyheter. Detta var fredagen efter Banco de Mexico, landets centralbank, överraskade marknaden genom att sänka räntan med 50 punkter till rekordlåga tre procent.

EWW är den större av de två börshandlade fonderna, men om peson försvagas väsentlig är den valutasäkrade DBMX det bättre alternativet för den som vill investera i Mexiko.

Global X Nigeria Index ETF (NYSEArca: NGE)

Även om denna ETF som är den enda som fokusera på nigerianska aktier just nu handlas lägre än vid årsskiftet så har de nigerianska fått fart under de senaste veckorna i väntan på landet blir en större del av MSCI Frontier 100 Index. Tidigt förra veckan, noterade nigerianska aktier de högsta nivåerna sedan januari om hög omsättning tack vare indexrelaterade köp. NGE har stigit med sju procent under den senaste månaden.

Global X FTSE Portugal 20 ETF (NYSEArca: PGAL)

Portugals stjärnspelare, Cristiano Ronaldo såg ut att vara i fin form i samklang match tidigare i veckan. PGAL har varit i fin form under större delen av detta år då 22,8 MUSD har kommit denna ETF tillgodo, totalt sett har Global X attraherat 26,5 MUSD till denna börshandlade fond sedan början av året.

Exporten fortsätter att driva den ekonomiska tillväxten, samtidigt som privata investeringar och konsumtion har också börjat öka. Arbetslösheten förväntas minska ytterligare, i linje med den måttliga ekonomiska återhämtningen väntas under 2014 och 2015 ”, sade Internationella valutafonden i ett uttalande. IMF konstaterade också ökad styrka i den portugisiska banksektorn, vilket är viktigt på grund av PGAL s 21,2 procentiga vikt mot sektorn för finansiella tjänster.

Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX)

RSX och andra Ryssland ETF redovisar fortfarande year-to-date förluster. Bloomberg rapporterade ifredags, så har Rysslands riktmärke Micex index ökat med 20 procent från sin botten den 14 mars, vilket innebär att de ryska aktierna befinner sig i en haussemarknad.

RSX är upp mer än 20 procent sedan den dagen medan denna ETFs small-cap kusin, Market Vectors Russia Small-Cap ETF (NYSEArca: RSXJ), har stigit med 23 procent under den tiden. Alla fyra icke-hävstångs ETFer med fokus på Ryssland rankas bland majs bästa börshandlade fonder. Landet är värd för fotbolls-VM 2018. På Nasdaq OMX Nordic handlas dessutom Alpcot Russia, en aktivt förvaltad Rysslands-ETF, som förvaltas av Alpcot Capital Management.

iShares MSCI Switzerland Capped ETF (NYSEArca: EWL)

Schweiz är, till skillnad från grannländerna Tyskland och Italien, inte känt som den internationella fotbollens största aktör. EWL har emellertid utvecklats väl, särskilt med tanke på det konservativa rykte schweiziska aktier har.

Schweiziska aktier är en smula dyra jämfört med perifera europeiska motsvarigheter, till följd av marknadens tunga koncentration i konservativa sektorer som hälsovård och dagligvaror. Dessa sektorer svarar för nästan 51 procent av EWL s vikt. EWL är en topptung ETF med innehav som Nestle (PK: NSRGY) Roche och Novartis (NYSE: NVS) som svarar för över 44 procent av denna börshandlade fonds vikt.

iShares MSCI Spain Capped ETF (NYSEArca: EWP)

Spanien vann VM 2010 och 2012 EM vilket bevisar landet vet hur man vinner på de största internationella scenerna. EWP är på väg att lära sig att göra det också. Denna ETF är ett av de bästa resultaten bland de enskilda land-ETFerna på de utvecklade marknaderna i år och spanska 10-årsräntan är nu jämförbara med de amerikanska motsvarigheterna. Oss veterligen är Spanien det enda europeiska landet som har vunnit ett fotbolls-VM när det har hållits utanför Europa, något som inträffade 2010 när VM spelades i Sydafrika.

iShares MSCI United Kingdom ETF (NYSEArca: EWU)

Brittiska aktier är något högt värderas i förhållande till sina motsvarigheter i Euroområdet. EWU handlas nära sin högsta nivå på sex år. På en CAPE basis rankas Storbritanniens aktiemarknader neutral. Det kan vara ett tecken senaste utvecklingen för brittiska aktier kan fortsätta. Det finns belackare, varav de flesta pekar på det starka pundet och risken för högre räntor från Bank of England.

iShares MSCI Sydkorea Capped ETF (NYSEArca: EWY)

Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi och en av de mest avancerade samt den minst volatila tillväxtmarknaden, delade värdskap med Japan för VM 2002. Även investerarna har tagit hem 84 MUSD från EWY i år, har den låga beta ETF varit en gedigen aktör även som mer volatila tillväxtmarknader har skjutit i höjden.

Ett annat alternativ är Horizons Korea KOSPI 200 ETF (NYSEArca: HKOR). HKOR är den enda USA-noterade Sydkorea ETF som fungerar som en proxy för Kospi 200. Det är Sydkoreas motsvarighet till S & P 500. Kospi 200, HKORs underliggande index, är det mest använda koreanska aktiemarknadsriktmärket som används i Sydkorea, samt som resten av Asien. HKOR är upp mer än sex procent sedan lanseringen mars.

iShares MSCI Tyskland ETF (NYSEArca: EWG)

Tyskland, euroområdets största ekonomi, är en flerårig VM utmanare och den första motståndaren för USA. EWG är den största Tysklands ETFen, men den har en del intressanta rivaler. Till exempel db X-trackers MSCI Germany Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBGR) och Wisdom Tree Germany Hedged Equity Fund (NasdaqGM: DXGE).

Även om vissa marknadsbedömare har argument för att den Europeiska centralbanken inte gick tillräckligt långt. Det var med de nyligen aviserade ekonomiska tillväxtsatsningarna. Det kan inte förnekas fördelarna med valutasäkrade ETFer om euron faller. Euron är nu något lägre year-to-date, men DBGR och DXGE har levererat en genomsnittlig vinst på 6,5 procent.

SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY)

S & P 500 och Dow Jones Industrial Average nådde nya rekordnivåer på fredagen efter att Labor Department sade att ekonomin ökat med 217 000 jobb i maj. Årets uppgång för amerikanska aktier till stor del skett med hjälp av uppgångar i large och mega cap. Russell 2000 noterar sedan slutet av förra veckan en positiv utveckling för 2014.

Momentum sektorer också studsar tillbaka. Under den senaste månaden har de största biotech-, Internet- och sociala medier ETFerna alla handlats högre.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.