Följ oss

Nyheter

ETF, ETN, ETP: Hur kan de hjälpa dig att få exponering mot i kryptovaluta?

Publicerad

den

Du har kanske hört talas om ETF, ETN och ETP; men vad är dessa finansiella instrument? Hur kan de användas för att få exponering mot kryptovaluta? Här är några svar.

Du har kanske hört talas om ETF, ETN och ETP; men vad är dessa finansiella instrument? Hur kan de användas för att få exponering mot kryptovaluta? Här är några svar.

Vad är en ETF (börshandlad fond)?

ETF, eller börshandlade fonder, är korgar med aktier och/eller obligationer. Det handlas som ett enda värdepapper på den börs som det är noterat på, vilket innebär att dess pris kan fluktuera dagligen och att investeraren kan besluta att köpa eller sälja när som helst.

Ofta är ETF: er inrättade för att spåra en indexfond, till exempel S&P 500 eller Nasdaq, men de kan utformas för att spåra nästan vad som helst, till exempel en valuta, en vara, en specifik bransch eller följa en skräddarsydd investeringsstrategi. Således har vi obligations-ETF:er, industri-ETF:er, valuta-ETF:er och många andra typer av ETF:er beroende på deras innehav och den strategi de vill anta. En sista fördel är att den redan erbjuder en viss diversifiering, med tanke på att den per definition spårar en korg och inte en enda aktie. I Europa finns ingen ETF som ger exponering mot kryptovaluta då det finns ett krav på diversifiering som inte uppfylls med en enda underliggande tillgång. Istället kallas de ofta för ETC vilket gör att de kan spåra en enda underliggande tillgång.

Vad är en ETN (börshandlade certifikat)?

En ETN eller börshandlade certifikat liknar obligationer, förutom att de inte har räntebetalningar. De är avsedda att spåra avkastningen för en relaterad tillgång eller ett index. Deras priser varierar också som aktier.

Till skillnad från obligationer kommer en ETN inte att betala vanliga räntor. Istället betalar det indexet eller tillgången som det spårar vid förfallodagen. Till skillnad från ETF:er ger ETN inte äganderätt till de värdepapper de spårar, bara rättigheter till avkastningen de producerar minus kostnader.

Slutligen, till skillnad från ETF:er som betraktas som investeringsfonder, är ETN: er en osäker skuld, vilket innebär att emittenten – vanligtvis en bank – potentiellt inte kan kunna återbetala kapitalbeloppet och fördröja obligationen. Detta har inträffat, till exempel när Lehman Brother gick om kull.

Vad är en ETP (börshandlad produkt)?

En ETP, en börshandlad produkt, är en typ av värdepapper som spårar andra värdepapper, ett index eller andra finansiella instrument. Det kan handlas på börser som aktier, vilket innebär att deras pris kan förändras från dag till dag.

Deras främsta fördel är att de erbjuder ett billigt alternativ till aktivt förvaltade fonder, dra nytta av hög likviditet och öppna handelsmöjligheter på många olika typer av tillgångsklasser, såsom aktier, obligationer, råvaror, fiatvalutor, kryptovalutor. En sista fördel är att den redan erbjuder en viss grad av diversifiering.

Liksom ETN:er beviljar ETP inte äganderätten till de underliggande tillgångarna. Huvudskillnaden är att det vanligtvis innehar säkerhetstillgångar hos en extern förvaltare, en så kallad Custodian för investerare.

Här är en tabellöversikt över de olika säkerhetstyper som nämns ovan med deras egenskaper:

VärdepapperExchange Traded product (ETP)Exchange Traded Note (ETN)Exchange Traded Fund (ETF)
Vad är det?Säkerställda, icke-räntebetalande skuldebrevIcke säkerställda skuldförpliktelser för finansinstitut som vanligtvis inte ger räntaSäljbara värdepapper; påminner mycket om aktier
Vad används den till?Replikera resultatet för en underliggande tillgång, såsom aktier, obligationer eller råvaror på oförändrad eller hävstångsbasReplikera resultatet för en underliggande tillgång, såsom aktier, obligationer eller råvaror på oförändrad eller hävstångsbasSpårar priset på tillgångar som korgar med aktier, obligationer eller råvaror
Ägande av underliggande tillgångarNej; Det är ett skuldebrev som lovar en avkastning till investeraren kopplad till resultatet för den tillgång som den spårar  Tillgångar hålls vanligtvis av en externa custodian förtroende för fondens investerareNej; Det är ett skuldebrev som lovar en avkastning till investeraren kopplad till resultatet för den tillgång som den spårar Nej; En ETF:s tillgångar hålls vanligtvis av en externa custodian förtroende för fondens investerare

Exempel med olika alternativ för handel med kryptovalutor

För att illustrera skillnaderna mellan dessa instrument visar vi dig hur du kan investera i Bitcoin med olika typer av produkter. Observera att vi i denna artikel tar Bitcoin som ett exempel, men det finns många emittenter som erbjuder andra produkter som spårar andra kryptovalutor som Ethereum, Ripple, Binance Coin, Cardano, Polkadot och många andra.

CI Galaxy Bitcoin ETF

CI Galaxy Bitcoin ETF är den Bitcoin ETF med världens lägsta förvaltningsavgifter. Denna ETF äger endast Bitcoin. Det är ett instrument gjord för investerare som letar efter exponering för bitcoins utan att behöva förvärva dem själva eller behöva ta hand om handelsdelen. Dessutom är Bitcoin inte alltid lättillgängligt om man inte har en kryptoplånbok, ett sådant instrument öppnar bitcoininvestering till något handelskonto. är en börshandlad fond som handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

VanEck Bitcoin ETN

Van Eck Bitcoin ETN är en helt säkerställd börshandlad sedel som endast investerar i Bitcoins. Observera att inte alla ETN är säkerställda, vilket gör detta ETN särskilt säkert jämfört med andra. Anteckningen syftar till att replikera prestanda för MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index (MVBTCV Index). Det ger också enkel åtkomst till Bitcoin. VanEck Bitcoin ETN handlas på tyska Xetra. Det gör att Det betyder att det går att handla andelar i denna genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

21Shares Bitcoin ETP

21Shares Bitcoin ETP fungerar på liknande sätt, förutom att skulden är säkerställd, vilket innebär att den är 100% uppbackad av tillgångar (här Bitcoins) som innehas av en oberoende custodian för investerare. Det är också ett enkelt och säkert sätt att få exponering för Bitcoin från ett vanligt handelskonto. 21Shares Bitcoin ETP handlas under kortnamnet 21XS på tyska Xetra. Det gör att Det betyder att det går att handla andelar i denna genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

BTCetc Exchange Traded Bitcoin (BTCE)

Detta är rent tekniskt sett en ETC, men fungerar i mångt och mycket som 21Shares Bitcoin ETP. BTCE är är 100% uppbackad av tillgångar (här Bitcoins) som innehas av en oberoende custodian för investerare. Det är också ett enkelt och säkert sätt att få exponering för Bitcoin från ett vanligt handelskonto. HANetf har flera andra produkter som ger exponering mot kryptovaluta. BTCE handlas i dag på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) i genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

CFDer

Många CFD-mäklare, till exempel AvaTrade och IG erbjuder handel med CFD-kontrakt på olika typer av kryptovalutor. Detta kan vara ett sätt att få exponering mot kryptovaluta.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.