Följ oss

Nyheter

ETC-plattformen klipper sina ryska kopplingar i samband med byte av varumärke

Publicerad

den

De börshandlade råvaror (ETC) som ursprungligen emitterades av den ryska gruvjätten Norilsk Nickel skulle kunna åternoteras på Londonbörsen redan nästa år. Detta sker efter en snabb omprofilering och övergång till "avryssning" av ETC-plattformen med byte av operatör och metallmäklare.

De börshandlade råvaror (ETC) som ursprungligen emitterades av den ryska gruvjätten Norilsk Nickel skulle kunna åternoteras på Londonbörsen redan nästa år. Detta sker efter en snabb omprofilering och övergång till ”avryssning” av ETC-plattformen med byte av operatör och metallmäklare.

Faktum är att inom tre månader efter att Ryssland invaderade Ukraina gick Norilsks kapitalförvaltningsarm, Global Palladium Fund (GPF), med på att genomgå en novation med produktens distributör, NTree International, en process där företaget lämnar över kontroll och auktoritet såväl som tillgångar och skulder för den 10 starka ETC-plattformen till en annan tredje partsleverantör.

Det är värt att komma ihåg att inget av företagen är ägare till certifikaten, eftersom de anses vara ett Section 110 special purpose vehicle (SPV) enligt Irish Taxes Consolidation Act 1997. Istället har NTree International utsetts till ”arrangör” av plattformen, vilket möjliggör den att designa, distribuera och ta betalt för produkter.

Tim Harvey, grundare och VD för NTree International, berättade: ”Den nödvändiga pivoten uppnåddes mycket snabbt eftersom investerare i hela Europa inte har accepterat Rysslandsexponering i sina portföljer, så detta var ett drag för att ”avryska” plattformen helt.

”Alla våra tjänsteleverantörer var inte nöjda med den upplevda Rysslandsexponeringen, så det här handlade om att flytta kontrollen från själva GPF till NTree International, som är ett brittiskt företag, vilket gjorde det acceptabelt för våra partners. Vi var tvungna att gå tillbaka till början, skriva om prospekten som innebar en hel del capex.”

Harvey tillade att under ett nytt varumärke, Elementum Metals, har ETCerna och de tillgångar som finns inom dem ”ingen Rysslandsexponering” och även om deras värdekedja innehåller några av motparterna som implementerats av GPF, är dessa företag inte ryska.

Till exempel hålls den fysiska metall som stöder strategierna fortfarande i samma lager i Rotterdam, medan den blockkedjebaserade förvaringskedjan som används av ETCerna kommer att förbli densamma efter att tjänsteleverantören ”gick igenom en liknande process av ägarbyte tidigare detta år”, konstaterade Harvey.

Även om Norilsk tidigare tillhandahållit de underliggande fysiska metallerna för strategierna, kan ETCs nu ta alla good delivery metals som finns tillgängliga i Rotterdam, inklusive kanadensisk kobolt och peruansk koppar.

Harvey sa att dessa steg vidtogs ”eftersom annars skulle plattformen stängas av på grund av uppfattad rysk kontroll”.

Trots förändringarna har ETCerna ännu inte åternoterats på Deutsche Boerse eller London Stock Exchange, men Elementums koppar- och nickelstrategier har redan återförts online på Borsa Italiana. Harvey sa att han förväntar sig att återlista i Tyskland och Storbritannien i slutet av detta år respektive början av nästa år.

Andra viktiga strategiska förändringar ägde också rum så sent som denna månad. Den 5 december meddelade Apex Fund Services att de skulle avgå som administratör och företagstjänsteleverantör på ETC-sortimentet från mars 2023, efter mer än två års partnerskap kring produkterna.

Bara fyra dagar senare meddelade NTree International att de skulle genomföra en obligatorisk inlösen på de fyra första GPF ETCerna som kommer ut på marknaden – som ger exponering mot guld, silver, platinaoch palladium– som en del av ett strategiskt skifte för att fokusera på basmetaller.

”På den fysiska marknaden för basmetaller har vi inte mycket konkurrens, så detta kommer att vara vårt fokus” fortsatte Harvey. ”Vi har koppar och nickel ETC, de enda fysiska basmetallprodukterna i världen, och elfordonskorgen, som är den enda produkten som innehåller fysisk kobolt och vi har för avsikt att lägga till litium i korgen nästa år också.

”Vi tittar på att eventuellt lansera en fysisk aluminium-ETC och en energiövergångskorg, som vi fortfarande designar, för att säkerställa att den har tillräckligt med olika prestandaegenskaper för att komplettera snarare än att konkurrera med EV-korgen.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVD ETF ger exponering mot amerikanska utdelningsaktier

Publicerad

den

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF har tillgångar på 387 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVD?

  1. Exponering för företag med högre utdelnings- och kvalitetsegenskaper inom MSCI USA Index samtidigt som de försöker uppnå en koldioxidreduktion och förbättring av miljö-, social- och styrelseresultat (ESG)
  2. Exkluderar uttryckligen emittenter som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och de som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer eller är involverade i mycket allvarliga ESG-kontroverser
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för högre utdelning och kvalitetsinvesteringar

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, vilket återspeglar avkastningen från MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Den 1 juni 2022 ändrades riktmärket från MSCI USA High Dividend Yield Index till MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA High Dividend Yield-index spårar amerikanska aktier med hög utdelning.

Handla QDVD ETF

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXHDIQ
gettexEURQDVD
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVD
London Stock ExchangeUSDQDIV
SIX Swiss ExchangeUSDQDIV
XETRAEURQDVD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology6.58US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.54US0378331005USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care3.48US4781601046USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary2.81US4370761029USD
VZVERIZON COMMUNICATIONS INCCommunication2.76US92343V1044USD
MRKMERCK & CO INCHealth Care2.72US58933Y1055USD
UPSUNITED PARCEL SERVICE INC CLASS BIndustrials2.64US9113121068USD
CSCOCISCO SYSTEMS INCInformation Technology2.63US17275R1023USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.58US1101221083USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.45US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Påminnelse om utdelning i Xact Sverige i juni 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

• 12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

• 13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 14 juni Avstämningsdag

• 20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva prisutsikter för uran

Publicerad

den

Klimatförändringar kan bara övervinnas med kärnkraft säger allt fler marknadsbedömare. Uranföretag bör vara bland vinnarna om detta stämmer och det bör leda till positiva prisutsikter för uran.

Koldioxidutsläppen har ännu inte förbättrats nämnvärt här i landet. 2022 minskade koldioxidutsläppen något, med 1,9 procent jämfört med föregående år. Den största CO2-utsläpparen är Kina, med cirka 30 procent av de globala utsläppen.

USA orsakar runt 13 procent och Tyskland runt knappt två procent. Tyskland ska bli CO2-neutralt 2045, ingen lätt bedrift. Men Kina gör också ansträngningar för att minska CO2-utsläppen under de kommande åren. De globala CO2-utsläppen ökar dock varje år. Tyvärr räcker det inte med sol- och vindenergi, särskilt i det här landet.

Ren energi måste köpas från Frankrike, som helt förlitar sig på kärnkraft. Priset på uran har stigit kraftigt. Idag kostar ett pound uran drygt 50 US-dollar. En av anledningarna till detta var den europeiska energikrisen, som har gjort kärnenergin mer attraktiv. Och det verkar som att de flesta experter inom uranindustrin förväntar sig att priset på uran fortsätter att stiga, till exempel till 70 dollar per pound uran 2024 (Bank of America).

Japan har precis antagit en lag som tillåter befintliga kärnreaktorer att fungera på obestämd tid, vilket eliminerar 60-årsgränsen. Återstarten av reaktorer och byggandet av nya anläggningar drivs på. Liksom Tyskland är Japan ett land som är fattigt på råvaror. Kina planerar de flesta nya kärnkraftverken, följt av Ryssland och Indien. Så för att övergången från fossila bränslen ska lyckas behövs uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära