Följ oss

Nyheter

ETC-plattformen klipper sina ryska kopplingar i samband med byte av varumärke

Publicerad

den

De börshandlade råvaror (ETC) som ursprungligen emitterades av den ryska gruvjätten Norilsk Nickel skulle kunna åternoteras på Londonbörsen redan nästa år. Detta sker efter en snabb omprofilering och övergång till "avryssning" av ETC-plattformen med byte av operatör och metallmäklare.

De börshandlade råvaror (ETC) som ursprungligen emitterades av den ryska gruvjätten Norilsk Nickel skulle kunna åternoteras på Londonbörsen redan nästa år. Detta sker efter en snabb omprofilering och övergång till ”avryssning” av ETC-plattformen med byte av operatör och metallmäklare.

Faktum är att inom tre månader efter att Ryssland invaderade Ukraina gick Norilsks kapitalförvaltningsarm, Global Palladium Fund (GPF), med på att genomgå en novation med produktens distributör, NTree International, en process där företaget lämnar över kontroll och auktoritet såväl som tillgångar och skulder för den 10 starka ETC-plattformen till en annan tredje partsleverantör.

Det är värt att komma ihåg att inget av företagen är ägare till certifikaten, eftersom de anses vara ett Section 110 special purpose vehicle (SPV) enligt Irish Taxes Consolidation Act 1997. Istället har NTree International utsetts till ”arrangör” av plattformen, vilket möjliggör den att designa, distribuera och ta betalt för produkter.

Tim Harvey, grundare och VD för NTree International, berättade: ”Den nödvändiga pivoten uppnåddes mycket snabbt eftersom investerare i hela Europa inte har accepterat Rysslandsexponering i sina portföljer, så detta var ett drag för att ”avryska” plattformen helt.

”Alla våra tjänsteleverantörer var inte nöjda med den upplevda Rysslandsexponeringen, så det här handlade om att flytta kontrollen från själva GPF till NTree International, som är ett brittiskt företag, vilket gjorde det acceptabelt för våra partners. Vi var tvungna att gå tillbaka till början, skriva om prospekten som innebar en hel del capex.”

Harvey tillade att under ett nytt varumärke, Elementum Metals, har ETCerna och de tillgångar som finns inom dem ”ingen Rysslandsexponering” och även om deras värdekedja innehåller några av motparterna som implementerats av GPF, är dessa företag inte ryska.

Till exempel hålls den fysiska metall som stöder strategierna fortfarande i samma lager i Rotterdam, medan den blockkedjebaserade förvaringskedjan som används av ETCerna kommer att förbli densamma efter att tjänsteleverantören ”gick igenom en liknande process av ägarbyte tidigare detta år”, konstaterade Harvey.

Även om Norilsk tidigare tillhandahållit de underliggande fysiska metallerna för strategierna, kan ETCs nu ta alla good delivery metals som finns tillgängliga i Rotterdam, inklusive kanadensisk kobolt och peruansk koppar.

Harvey sa att dessa steg vidtogs ”eftersom annars skulle plattformen stängas av på grund av uppfattad rysk kontroll”.

Trots förändringarna har ETCerna ännu inte åternoterats på Deutsche Boerse eller London Stock Exchange, men Elementums koppar- och nickelstrategier har redan återförts online på Borsa Italiana. Harvey sa att han förväntar sig att återlista i Tyskland och Storbritannien i slutet av detta år respektive början av nästa år.

Andra viktiga strategiska förändringar ägde också rum så sent som denna månad. Den 5 december meddelade Apex Fund Services att de skulle avgå som administratör och företagstjänsteleverantör på ETC-sortimentet från mars 2023, efter mer än två års partnerskap kring produkterna.

Bara fyra dagar senare meddelade NTree International att de skulle genomföra en obligatorisk inlösen på de fyra första GPF ETCerna som kommer ut på marknaden – som ger exponering mot guld, silver, platinaoch palladium– som en del av ett strategiskt skifte för att fokusera på basmetaller.

”På den fysiska marknaden för basmetaller har vi inte mycket konkurrens, så detta kommer att vara vårt fokus” fortsatte Harvey. ”Vi har koppar och nickel ETC, de enda fysiska basmetallprodukterna i världen, och elfordonskorgen, som är den enda produkten som innehåller fysisk kobolt och vi har för avsikt att lägga till litium i korgen nästa år också.

”Vi tittar på att eventuellt lansera en fysisk aluminium-ETC och en energiövergångskorg, som vi fortfarande designar, för att säkerställa att den har tillräckligt med olika prestandaegenskaper för att komplettera snarare än att konkurrera med EV-korgen.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

21Shares lanserar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam

Publicerad

den

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

Dessa tillägg markerar en viktig milstolpe för företaget eftersom det fortsätter att växa sitt produktsortiment som svar på den växande efterfrågan från investerare.

De två ETPerna, som kallas AOPT respektive AARB, är strukturerade för att ge investerare en målinriktad, enkel och effektiv exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan och utformade för att öka skalbarheten och minska transaktionsavgifterna. Dessa börshandelsprodukter kommer att tillåta investerare att dra nytta av tillväxten och utvecklingen av Optimism och Arbitrum.

Här är huvudfunktionerna

Optimism Etp: Erbjuder investerare exponering för Optimism, en Layer 2-lösning för skalbarhet för Ethereum som syftar till att avsevärt förbättra nätverket och minska övergångskostnaderna. Denna tillgång har fått investerarnas uppmärksamhet tack vare dess förmåga att göra decentraliserade appar (eller dApps) mer tillgängliga och bekväma.

Arbitrum Etp: Arbitrum är också en lösning utformad för att förbättra skalbarheten av Ethereum, men minskar nätverksöverbelastning, vilket gör det till en avgörande aktör inom den decentraliserade finanssektorn (DeFi).

Massimo Siano, VD och chef för Sydeuropa på 21Shares, kommenterade: ”Noteringen av dessa två ETP är i linje med den växande aptiten för kryptoprodukter i Europa. Vi vill fortsätta att bekräfta vårt ledarskap genom att fortsätta på denna väg, vilket också bekräftar vårt fulla stöd för tillväxten och utvecklingen av kryptovalutasektorn.”

Båda ETPerna kommer att noteras och handlas på Euronext Paris och Euronext Amsterdam, i både euro och dollar, vilket ökar 21Shares närvaro på europeiska marknader.

Handla AOPT ETP och AARB ETP

21Shares Optimism ETP (AOPT) och 21Shares Arbitrum ETP (AARB) är börshandlade kryptovalutor (ETP) som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Indiens vikt i emerging market index stiger

Publicerad

den

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Förra månaden tog Indien tillbaka den andra positionen efter att ha ersatt Taiwan. För närvarande har Kina den högsta viktningen på mätaren, på 28 procent. Indiens viktning höll sig stabil på cirka 8 procent från 2015 till oktober 2020.

Under 2023 har indiska marknader uppvisat en relativt stark överprestation. MSCI India har noterat en imponerande ökning på 12,3 procent hittills från år, vilket överträffar den blygsamma ökningen på 2,7 procent som observerats i MSCI Emerging Markets.

Handla INQQ ETF

India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekom

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.mer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Fortsätt läsa

Nyheter

1 av 5 skulle prioritera sparande till sina barn om skatten upp till 300 000 kr togs bort

Publicerad

den

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

För fjärde året i rad presenterar nu Fondbolagens förening en enkätundersökning om barnsparande. Sedan förra årets mätning kan vi se att andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit tillbaka till samma nivå som vi noterade 2020. Det är nu 86 procent som barnsparar jämfört med 90 procent 2022.

Trots utmanande privatekonomiska tider med inflation och högre räntor har 8 av 10 ett oförändrat barnsparande jämfört med förra året. Precis som i fjol är det även i år 10 procent som ökat sitt sparande samtidigt som lika många minskat det. På frågan om vilken sparform som valts drar fondsparandet ifrån som den populäraste och ökar till 71 procent från förra årets 69 procent. Sparkontot är näst mest populärt med 46 procent, medan aktier minskar till 14 procent. Det motsatta ser vi när vi frågar om sparande till barnbarn. Då ökar faktiskt aktier till 19 procent (10 procent 2022), samtidigt som fonder minskar från 64 till 55 procent.

Under hösten har det varit en flitig debatt om investeringssparkontot (ISK) där många förväntar sig att regeringen infriar löftet i Tidöavtalet om att 300 000 kr på ISK ska bli skattefria. ISK är det mest populära kontot för barnsparande, även om det i år minskar till förmån för kapitalförsäkringen som beskattas på ett liknande sätt. 1 av 5 barnsparare menar att den föreslagna skattelättnaden skulle få dem att öka eller påbörja ett barnsparande.

”Dagens unga ska vara väldigt glada att deras föräldrar väljer att hålla i det långsiktiga barnsparandet trots utmanande ekonomiska tider. Det är också intressant att se hur kapitalförsäkringen ökar i popularitet. Så länge man kan öppna ett konto utan avgifter finns det fördelar med kapitalförsäkringen när föräldrar kan sätta sina barn som förmånstagare. Då tillhör pengarna barnen samtidigt som föräldrar kan välja när i tiden det är lämpligt att fördela ut pengarna, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Män placerar med högre risk till sina barn

De flesta som fondsparar till sina barn väljer fortfarande aktiefonder. Sedan förra året har dock andelen minskat från 70 procent till 65 procent. Var de pengarna hamnat i stället vet vi inte eftersom fler nu (24 procent) jämfört med förra året (18 procent) svarar att de inte vet vilken fondtyp de sparar i. Vi noterar också en stor könsskillnad i denna fråga. 80 procent av männen väljer aktiefonder till sina barn medan 47 procent av kvinnorna väljer detsamma. I stället är det fler kvinnor (31 procent) än män (21 procent) som väljer räntefonder. En stor skillnad mellan män och kvinnor ser vi också på svarsalternativet ”vet ej”. Det är 38 procent av kvinnorna som inte vet vilken fondtyp de sparar i till sina barn jämfört med 11 procent av männen.

”För ett långsiktigt sparande som ett barnspar för de flesta är tycker jag att det finns goda argument för att välja aktiefonder. Särskilt när det är minst 5 år kvar till att pengarna ska användas. Det är en utmaning att så många som 1 av 4 inte vet vilken fondtyp de har placerat i. För även om ränteläget är annorlunda nu än för några år sedan kan skillnaden i avkastning gentemot aktiefonder bli väldigt stor över långa spartider. Det är viktigt att utsätta sina pengar för rätt typ av risk och chans till avkastning och den resan börjar med att förstå vad man investerar i, säger Philip Scholtzé.

Undersökningen har genomförts för fjärde året i rad av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening. Undersökningen genomfördes i november 2023 genom en enkät som har besvarats av 1 037 personer.

Fortsätt läsa

Populära