Följ oss

Nyheter

ENOR ETF för den som tror på den norska börsen

Publicerad

den

iShares MSCI Norway ETF (NYSEArca: ENOR ETF) följer ett marknadsviktat index på norska aktier. Denna börhandlade fond har en förvaltningskostnad på 0,53 procent.

iShares MSCI Norway ETF (NYSEArca: ENOR ETF) följer ett marknadsviktat index på norska aktier. Denna börhandlade fond har en förvaltningskostnad på 0,53 procent. NORW, som äger 55 olika aktier är en utdelande ETF.

Factset Analytics Insight

ENOR är en relativt ny utmanare till den mer etablerade Global X FTSE Norge 30 ETF (NORW). Den lanserades i januari 2012 och erbjuder en norsk marknadsexponering, åtminstone gör den det så bra som det kan omfattas av IRS: s RIC-diversifieringskrav. RIC-regler begränsar vikten hos stora företag som Statoil. Den, liksom den norska marknaden som helhet, investerar kraftigt i energibolag – de utgör cirka 1/3 av ENORs portfölj. ENOR: s låga tillgångar har ibland väckt oro för att denna ETF skall stängas ned. Nu har investerare en nästan perfekt ersättning. Rivalen NORW bytte till ENORs index i juli 2014 och erbjuder samma täckning i en fond med mer AUM och längre historia.

Fondöversikt

Investeringen syftar till att spåra investeringsresultaten för MSCI Norway IMI 25/50 Index. Fonden kommer i allmänhet att investera minst 80% av sina tillgångar i det underliggande indexets värdepapper och i investeringar som har ekonomiska egenskaper som är väsentligen identiska med det underliggande indexets värdepapper. Indexet är utformat för att mäta bredbaserade aktiemarknadsresultat i Norge. En begränsningsmetodik tillämpas som begränsar vikten för en enskild emittent till högst 25% av det underliggande indexet. Fonden är icke-diversifierad.

Handla ENOR

iShares MSCI Norway ETF (NYSEArca: ENOR ETF) är en amerikansk ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

För europeiska investerare finns andra, enklare val, till exempel DNB OBX ETF som kan handlas i Europa. Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Innehav

Vikt (%)TickerName
11.73EQNR NOEQUINOR ASA
11.67DNB NODNB ASA
7.13TEL NOTELENOR ASA
6.26MOWI NOMOWI ASA
5.16YAR NOYARA INTERNATIONAL ASA
4.65NHY NONORSK HYDRO ASA
4.29ORK NOORKLA ASA
3.01TOM NOTOMRA SYSTEMS ASA
2.57GJF NOGJENSIDIGE FORSIKRING ASA
2.57STB NOSTOREBRAND ASA

Innehaven kan komma att förändras

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.