Följ oss

Nyheter

En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer

Publicerad

den

Kina har varit, och kommer sannolikt att fortsätta att vara världens största tillverkningsnav. Mexiko är emellertid geografiskt bättre positionerade än Kina som tillverkningsdestination för USA-baserade produkter. Denna fördel kan sannolikt göra Mexiko till ett bra val för tillverkning. En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer.

Kina har varit, och kommer sannolikt att fortsätta att vara världens största tillverkningsnav. Mexiko är emellertid geografiskt bättre positionerade än Kina som tillverkningsdestination för USA-baserade produkter. Denna fördel kan sannolikt göra Mexiko till ett bra val för tillverkning. En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer.

Mexiko har en ung befolkning i arbetsför ålder. Data från Världsbanken visar att cirka två tredjedelar av landets befolkning är mellan 15 och 64 år. Mexikos uppkomst som en tillverkningsdestination kan göra en defensiv, konsumentinriktad ETF till ett mycket attraktivt investeringsval.

Genom att studera de vanligaste globala destinationer för outsourcad tillverkning, dyker många framstående exempel upp: Kina, Malaysia, Singapore, Japan, Taiwan, USA, Brasilien, Colombia, Mexiko, Iran, Sydkorea och Vietnam, till att börja med:

(Klicka för att göra bilden större) Källa: CIA Factbook

Kina är inte det billigaste tillverkningsvalet i fråga om arbetskostnader. Däremot har landet utvecklat sin tillverkningsexpertis över tiden och använder ett relativt billigare arbetskraftsutbud på grund av landets massiva befolkning. Kina kan också dra fördel av en mogen försörjningskedja och ett brett tillverkningsekosystem som gör det möjligt för företag att producera flera produkter eller komponenter med Kina som en one-stop-shop.

Dessa konkurrensfördelar gör det svårare för andra länder att konkurrera effektivt med Kina, även om deras arbetskraft i sig är mycket billigare. Det är ingen av dessa länder, utöver USA, som ligger så pass nära en av de största konsumentmarknaderna i världen som Mexiko gör. Detta gör Mexiko till den optimala tillverkaren för de nordamerikanska marknaderna, geografiskt sett.

Varför Mexiko?

Tillgången på arbetskraft och hållbarhet. Baserat på data från Världsbanken uppgick Mexikos befolkning till 122,3 miljoner människor vid folkräkningen 2013.

De senaste uppskattningar befolkningen i 125 236 000. Av de 125 miljoner människor, 65,8% är i åldern 15 och 64, som visas i nedanstående tabell. Senare uppskattningar visar på att befolkningen har ökat till 125,23 miljoner. Av dessa 125 miljoner är 65,8 procent i åldern mellan 15 och 64 som synes i nedanstående tabell.

(Klicka för att göra bilden större) Källa: Världsbanken

Med 66 procent av befolkningen i arbetsför ålder har Mexiko en tillräckligt kraftfull arbetskraft för att kunna möta en eventuell ökning av efterfrågan. Vidare beräknas Mexikos befolkning öka till omkring 150 miljoner – en ökning med nästan 23 procent – fram till och med 2050, som framgår i diagrammet nedan. Om den procentuella fördelningarna i de indikatorer som anges i tabellen ovan inte avviker kraftigt, kommer Mexiko att ha ett ännu större antal unga medborgare, i arbetsför ålder. Denna demografiska fördelning gör landet attraktivt som en billig tillverkning destination.

Befolkning, fertilitet och dödlighet

(Klicka för att göra bilden större) Källa: Världsbanken

Även om fertilitetstalen för Mexiko har minskat sedan toppnoteringarna på 1970-talet, ligger den på 2,27 procent och spås ha legat på drygt två procent 2015, vilket är högt jämfört med många andra länder. Enligt CIAs Factbook rankas den mexikanska feriliteten som den 94e högsta fruktsamheten i världen. Detta höga födelsetal förklarar en beräknad befolkningstillväxt på 23 procent fram till och med 2050, vilken tillsammans med den sjunkande dödligheten (diagram 1 ovan) tyder på att Mexiko är väl positionerat för att hantera efterfrågan på arbetskraft i tillverkningssektorn i framtiden.

Ökande utländska investeringar i tillverkningssektorn

Enligt en rapport från Ernst & Young har utländska investeringar i tillverkningsindustrin – särskilt inom bilindustrin – ar skapat mer än 100 000 arbetstillfällen i Mexiko sedan 2010. De globala fordonstillverkarna har annonserat att de har för avsikt att investera 12m7 miljarder dollar i Mexiko under de tre kommande åren enligt Center for Automative Research in Ann Arbor, Michigan. Detta omfattar två miljarder dollar från Nissan Motor (OTCPK: NSANY) för en anläggning i Aguascalientes – Nissans tredje fabrik i Mexiko. Andra biltillverkare som öppnar mexikanska fabriker är Mazda och Honda (NYSE: HMC).

Politiskt stöd och tillströmningen av nya skickliga talanger.

Det är klart att den mexikanska regeringen går vidare eftertänksamt att utveckla nya regler och att skapa den tillsyn som krävs för att hantera landets tillväxt framöver. Enligt uppgifter från Unesco och förklaringar från Bloomberg, har Mexiko cirka 4,9 ingenjörer per 1 000 personer, jämfört med 3,6 i USA. Sedan 2002 har Mexiko fördubblat antalet tvååriga högskolor och fyraåriga universitet. Mexikos högre utbildningssystem producerar nu fler ingenjörer varje år än sina motsvarigheter i Tyskland eller Brasilien.

Hur investera i Mexiko?

Även om det finns olika sätt att dra nytta av Mexikos växande tillverkningsindustri så är vi övertygade om att en börshandlad fond fungerar bäst för de allra flesta investerarna. Det finns till och med inverterade börshandlade fonder för den som har den motsatta åsikten. Förutom de vanliga fördelarna med en ETF, användarvänlighet, låga avgifter och skattefördelar gör en inverterad ETF det möjligt att ta en kort position, att blanka en marknad. En sådan ETF är ProShares UltraShort MSCI Mexico Cpd IMI (NYSEArca: SMK). Denna ETF ger en god, om än en omvänd, representation av den mexikanska aktiemarknaden. Var emellertid medveten om likviditeten inte alltid är den bästa, något som gör att spreaden kan bli hög.

Annars är de ETFer som har en exponering mot den mer defensiva konsumentsektorn att föredra med tanke på både befolkningspyramid och den snabbt växande tillverkningsindustrin. Anledningen till detta är enkel, tillverkningsindustrin i Mexiko tjänar pengar på i första hand exporten. Potentialen ligger därför i mer arbeten och mer pengar som spenderas i den mexikanska ekonomin. I takt med att tillverkningsindustrin ökar i omfattning och den mexikanska befolkningen blir fler och fler kommer konsumenternas konsumtion vara en av de största och snabbast växande värdedrivarna för landets ekonomi. Mer pengar i en ekonomi vars befolkning ökar är ett bra recept för ökad konsumtion.

MSCI Mexico Quality Mix ETF

(Klicka för att göra bilden större) Källa: ETFdn.com

QMEX, eller SPDR MSCI Mexico Quality Mix ETF (NYSEArca: QMEX) som det formella namnet är, erbjuder investerare en börshandlad fond med fokus på några av de grundläggande mänskliga behoven, något som kommer att öka i efterfråga när befolkningsmängden stiger. Av det totala kapitalet i QMEX, är 37 procent investerade i konsumentsektorn. Det är i första hand företag som tillverkar livsmedel, drycker, hushållstjänster och personliga produkter, men också förpackningar, tobak och utbildning.

Totalt har QMEX allokerat 97 procent av sitt kapital till konsumentsektorn, kommunikationstjänster, basmaterial, konsument cykliska, industriföretag och finansiella tjänster vilket gör denna börshandlade fond väl positionerat för att dra nytta av den ökande konsumtionen som följer befolkningstillväxten. QMEX har ingen exponering mot oljesektorn då inga sådana företag handlas på den mexikanska aktiemarknaden.

Nackdelar med att investera i Mexiko

Mexiko har ett ungt men växande ekosystem för tillverkning. Låga tillverkningskostnader är mer än att bara se till stigande (eller fallande) arbetskraftskostnader. Företagen behöver en hel del material att slutföra tillverkningen av en viss del. Det pris till vilken de kan skaffa råvaror är en stor faktor för avgör om tillverkningen i en viss region är kostnadseffektiv eller inte.

Förekomsten av många fabriker leder till ett billigare ekosystem för tillverkarna. Detta är en fördel då Mexiko är ett land som fortfarande befinner sig under utveckling. När allt fler företag börjar bygga anläggningar och fabriker kommer andra företag att följa efter och öppna sina egna anläggningar och fabriker i samma områden. En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer eftersom andra företag kommer att etablera sig för att dra fördel av ekosystemet som flera företag innebär.

Fraktkostnaderna för multinationella företag. Multinationella företag som vill ha en stark närvaro i Kina tvingas bära fraktkostnader. Som ett resultat kommer inte de företag vars största marknad är Kina att finna en etablering i Mexiko optimal. Detta är en utmaning eftersom Kina är en av världens största marknader, och många företag arbetar för att vinna marknadsandelar där, eller hoppas att komma in på den kinesiska marknaden i framtiden. Denna önskan om en andel av den kinesiska marknaden skulle kunna avskräcka företag från att se Mexiko som ett optimalt tillverkningsnav.

Låg produktivitet kan öka de relativa produktionskostnaderna. Mexikanska ingenjörer i genomsnitt har mindre erfarenhet än amerikanska ingenjörer har. Ingenjörer i Mexiko har varit på jobbet i genomsnitt åtta år, jämfört med 25 år i den amerikanska delstaten Michigan där en stor del av fordonsfabrikerna finns. Enligt Cary Leslie, chef för teknik för Chrysler-koncernen i Mexiko, tar det vanligtvis motsvarande 1,3 ingenjörer i Mexiko för att göra samma arbete som en amerikansk ingenjör gör. Leslie tillade att arbetskostnaderna, inklusive förmåner, för mexikanska ingenjörer bara utgör 40 procent av de amerikanska ingenjörernas kostnader.

Sammanfattning

Mexiko erbjuder följande fördelar för företag med inriktning på den amerikanska marknaden:

Stabil löneökningar (lågkostnadsfördel jämfört med utländska konkurrenter)
Fortsatta produktivitetsvinster (inflöde av nya talanger, vilket kan leda till bättre kvalitet och stabilare löner)
Stabil valutakurs (minskar kostnaderna för valutasäkring)
Närhet till USA (världens näst största konsumentmarknad, vilket dramatiskt minskar transportkostnaderna)
Fortsatt arbetskraftsutbud (genom en stark befolkningstillväxt)
Stödjande regeringspolitik

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

ETF-noteringar på Xetra och Börse Frankfurt

Publicerad

den

Regan Total Return Income Fund UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.

Regan Total Return Income Fund UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.

SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF investerar i en portfölj med de 400 största medelstora företagen på den amerikanska aktiemarknaden. Viktningen av ett företag är begränsad till maximalt 20 procent. Investerare kan också köpa ETFen i den valutasäkrade aktieklassen.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
Regan Total Return Income Fund UCITS ETFIE000TD32PU3
MBSR (EUR)
0,75%Ackumulerande
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF (Dist)IE000UYVEVN3
US4D (EUR)
0,30%Utdelande
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap EUR Hdg UCITS ETF (Dist)IE000G8WOLX8
US4E (EUR)
0,35%Utdelande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 468 ETFer, 202 ETCer och 260 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

FTMA ETF skyddar investerarna mot nedgång i S&P500

Publicerad

den

First Trust Vest U.S. Equity Buffer UCITS ETF - April Class A Accumulation (FTMA ETF) med ISIN IE000WX2HZQ7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

First Trust Vest U.S. Equity Buffer UCITS ETF – April Class A Accumulation (FTMA ETF) med ISIN IE000WX2HZQ7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

Den börshandlade fonden följer S&P 500:s utveckling och använder FLEX-optioner i ett försök att skydda investerare mot de första 10 % av förlusterna varje år. Buffertstrategin har nackdelen att eventuella värdevinster är begränsade.

ETFens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,85 % per år. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Den börshandlade fonden lanserades den 22 april 2025 och har sitt säte i Irland.

Handla FTMA ETF

First Trust Vest U.S. Equity Buffer UCITS ETF – April Class A Accumulation (FTMA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURFTMA
London Stock ExchangeGBXAPRF
London Stock ExchangeUSDFAPR
XETRAEURFTMA

Fortsätt läsa

Nyheter

Market Snapshot: Gold’s Resilience Defies Risk-On Rally

Publicerad

den

Gold held steady in May near $3,200/oz despite strong equity markets, while gold miners gained 3%, aided by solid Q1 results—even as rising gold prices added to production costs.

Gold held steady in May near $3,200/oz despite strong equity markets, while gold miners gained 3%, aided by solid Q1 results—even as rising gold prices added to production costs.

Monthly gold market and economic insights from Imaru Casanova, Portfolio Manager, featuring her unique views on mining and gold’s portfolio benefits.

Market Snapshot: Gold’s Resilience Defies Risk-On Rally

In May 2025, gold demonstrated notable resilience, holding firm around the $3,200 per ounce range1 despite a broad rebound in global equity markets and the resurgence of the “risk-on” trade. Market optimism was primarily driven by a temporary easing of trade tensions and signals that trade negotiations could be moving in the right direction. The S&P 500 jumped 6% in May2, yet gold managed to close the month unchanged from the end of April. As of 11 June, gold is up 91.55% over the past five years3. Investors should keep in mind that past performance is not a reliable indicator of future results, and that investment in gold is subject to risks, including volatility and the risk of investing in natural resources.

Gold’s ability to maintain its value in the face of rising stock indexes and improving investor sentiment reflects lingering concerns over macroeconomic instability, including unresolved trade tensions, high sovereign debt levels and geopolitical flashpoints. Gold’s resilience was particularly impressive considering investment demand, as tracked by the holdings of global gold bullion ETFs, declined in May, down 0.77%4. This reaffirms our view that other centers of demand, most notably global central banks, continue to provide support for the gold price in the current environment.

Unlike investor interest, which seems to surge and fade depending on evolving financial market conditions and global macro-economic developments, the official sector’s gold buying appears anchored to a long-term commitment to diversify its reserves and is supported by gold’s role as an inflation hedge and strong performance in times of crisis. Gold closed as high as $3,431 on May 6, and as low as $3,177 on May 14, ending the month at $3,289.35 per ounce—effectively unchanged from April’s close of $3,288.715.

Earnings Season Highlights Operational Discipline in Gold Miners

The gold miners, as represented by the NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), delivered a respectable performance in May, rising 3.02%6. This gain came despite gold’s flat performance and a strong rebound in broader equity markets. Investors should be mindful that it is not possible to

invest in indices, and the past performance is not a reliable indicator for future performance. May marked the peak of the Q1 reporting season for gold miners, with operating and financial results that generally exceeded expectations across the sector—likely contributing to the equity’s relatively strong performance.

The market seems to be very focused on gold miners’ ability to meet their targets, particularly around production costs. Consistently meeting or beating production and costs targets could continue to improve investor sentiment toward gold mining stocks and support a re-rating of the sector, lifting valuation metrics to levels more in line with historical multiples.

Margin Pressures: Unpacking the Drivers of Rising Mining Costs

The market’s obsession with costs is justifiable. Investors might own gold stocks to benefit from their leverage to the gold price in a rising gold price environment, but, if at the same time, costs were also to increase, margin expansion would be compromised. During a recent podcast, we were asked an important question: why do production costs tend to increase when the gold price is increasing? Let’s examine some of the main reasons.

  1. Royalties – Gold mines across the world are subject to royalties. Most governments collect a portion of the profits of a gold mine that operates in their country in the form of royalties. In some cases, these royalties operate on a sliding scale, so that the higher the gold price, the higher the royalty rate. In addition, royalties can be the result of financing arrangements or a legacy from previous ownership structures. In any case, as the gold price increases, companies face larger royalty expenses, which are included in the cost of production.
  2. Profit sharing – Gold mining operations around the world have also established profit sharing agreements with their employees. The higher the gold price, the more profits generated, and the larger the profit-sharing costs to the company.
  3. Inflation – Higher gold prices can coincide with higher levels of inflation. This inflation can be widespread, affecting all sectors of the economy, and likely contributing to demand for gold. Or it can be sector specific inflation, caused by a higher commodity price environment which leads to increased demand and competition among miners for labor, equipment, consumables, energy and services as industry activity picks up. In either case, inflationary pressures contribute to higher costs of production.
  4. Foreign currency appreciation – A higher gold price can contribute to the appreciation of the currencies of countries that produce it, especially if gold production is a significant part of their economy. Stronger local currencies result in higher U.S. dollar costs for gold miners, as a large portion of production costs is denominated in the local currency.
  5. Lower grade – As the gold price increases, companies may decide to mine and process lower grade (i.e., lower concentration of gold per tonne of rock) portions of the gold deposit. Production of lower grade material may become economic at higher gold prices, and companies may choose to extract this material and maximize production and revenues over the life of the mine. Although more gold will be mined, it is more costly to produce gold from lower grade material, so unit costs of production will also go up in that scenario.
  6. Higher sustaining and exploration expenditures – Higher free cash flow because of higher gold prices allows companies to spend more in maintaining and expanding their operations. Exploration activities may pick up, and sustaining capital expenditures may be accelerated or forced to play catch up after previous years’ deferrals.

Outlook: Rising Gold Prices, Stable Costs, Stronger Valuations

Gold companies are currently producing gold at an average all-in sustaining cost (AISC) of approximately $1,600 per ounce, translating into an average margin of more than $1,600 per ounce at today’s gold spot prices, a record for this industry.

Take Alamos Gold. While gold prices have more than doubled since 2014, the company’s AISC have remained relatively stable—supporting record margins today.

Gold Price vs. Alamos Gold AISC: A Decade of Expanding Margins

Source: Bloomberg, Datastream, ICE Benchmark Administration, World Gold Council, and Alamos Gold (2025E value is based on guidance for 2025, which is between $1,250 and $1,300/oz). Average Gold Price is represented by LBMA Gold Price PM and priced per troy ounce. Total consolidated all-in sustaining costs include corporate and administrative and share based compensation expenses.

While costs could continue to increase going forward, we don’t expect costs to explode to the point where margin erosion is of significant concern. Although companies cannot control cost increases coming from factors such as those listed in the first four points above, they can continue to look for ways to optimize their operations and increase productivity to offset some of those cost pressures and help contain costs. Our positive outlook for gold is accompanied by our projection that gold miners’ margins could continue to expand in a rising gold price environment, supporting higher valuations for the gold equity space.

To receive more Gold Investing insights, sign up to our newsletter.

1 World Gold Council. (11.06.2025)

2 Bloomberg data. (11.06.2025)

3 World Gold Council. (11.06.2025)

4 World Gold Council. (11.06.2025)

5 World Gold Council. (11.06.2025)

6 FT. (11.06.2025)

Fortsätt läsa

Populära