Följ oss

Nyheter

Digital banking, bara en app eller är det mer?

Publicerad

den

Digital banking, bara en app eller är det mer?

Vi möter många ledande befattningshavare på stora banker. Vissa är visionära, många är engagerade och ett stort antal förstår att livet förändras. Få förstår hur. Jag pratar med dem om Fintech, om världen av förändring och hur millennials omformar banker, från Stripe, startade av två bröder som var 19 och 21 år, till Venmo började med två vänner i 20-talet, till Klarna skapades av några killar som arbetade på en hamburgerkedja i Sverige. Vi talar med dem om Digital banking.

Något som vi har talat allt mer om har varit distribuerad Ledger Technology (DLT), även känd som blockchain. Vi har pratat om hur detta återuppfinner bankernas back office tillsammans med artificiell intelligens och maskininlärning, och deras ögon vimlar.

Jag pratar med dem om hur nytt tänkande på pengar kommer från kryptovalutavärlden och särskilt hur Afrika ser förändringar genom att använda mobiltelefoner och DLT att flytta massiva volymer av små transaktioner utan kostnad.

Fakta är att majoriteten av storbankens beslutsfattare inte har någon aning om vad digitalt är. En ny undersökning av CGI, en IT-leverantör, fann till exempel att 80 procent av de stora bankens beslutsfattare tror att de har gjort den digitala resan. En annan undersökning från Gartner Group, ett IT-marknadsundersökningsföretag, fann att 76 procent av beslutsfattarna vid de flesta stora bankerna inte tror att den digitala transformationen kräver någon förändring av deras affärsmodell.

Digital banking är en komplett omvandling av grunden för organisationen

Dessa resultat är ganska fantastiska när det är uppenbart att digital banking är en massiv, grundläggande förändring av deras affärsmodell. En banks affärsmodell utvecklades i den industriella revolutionen för att möjliggöra gränsöverskridande handel med förtroende. Det är därför som bankerna är reglerade och licensierade av regeringar, vilket ger dem förtroende, och därför är de flesta banker de äldsta institutionerna i sina respektive länder.

Modellen bygger på fokus på fysisk distribution av papper i det lokaliserade nätverket fokuserat på byggnader och människor. Bankerna kontrollerade hela nätets värdekedja och konstruerade och byggde allt själva.

Sedan kom tekniken på 1950-talet och jättedatorföretaget IBM, som sålde stora back office-lådor till banker under 1960-talet, 1970-talet och 1980-talet. Tanken var enkel: bli av med papperstransaktionssystemen i filialen och automatisera huvudboken för debet och kredit i ett huvudkontorssystem. På så sätt kunde huvudkontoret spåra och följa hela sitt nät av huvudböcker omedelbart. Det sänkte kostnaderna, ökade säkerheterna och gjorde bankerna betydligt effektivare.

Samtalscentraler, bankomater och internetbanker

När andra teknologier utvecklades, adderades de till detta stora centrala system. Samtalscentraler, bankomater och internetbanker följde alla och alla redovisar dina debiteringar och krediteringar. Sedan gjorde mobilbanken entré samtidigt som cloud computing, Big Data, kryptovalutor och open sourcing, och det har skakat hela systemet.

Därför kunde en 21 årig universitetsavhoppare starta en bank som heter Loot. Det är därför två vänner kunde lansera en utmaningsbank, Starling, och starta en annan som heter Monzo. Det är därför ett kinesiskt företag, Ant Financial, i samarbete med Indiens Paytm, har blivit det största finansiella företaget i Indien på mindre än fem år.

Det finns många andra exempel, men nyckeln till alla dessa är att de inte gör allt själva. De använder API: er (programmeringsgränssnitt) för att hitta partnerskap med andra leverantörer som kan göra jobbet för dem. Loot stöds av Wirecard. Starling Bank har 25 partnerskap genom APIer för att erbjuda full service banking från pensioner och besparingar till försäkringar och inteckningar. Ant Financial erbjuder en marknadsplats för API-apparater till företag över hela världen och används av några av världens största banker för att göra saker som de inte kan göra själva, till exempel bearbetning av betalningar med QR-koder.

Open banking

Denna utveckling kallas olika saker från plattformar till marknadsplatser, men ett namn som har fastnat är open banking. Det är inte ”öppen bank” ur ett regulatoriskt perspektiv men i betydelsen av en affärsmodell. En bank som historiskt styrde allt är nu öppen för allt.

Denna affärsmodell är en reimagination av den gamla fysiska som den är byggd från grunden med dagens teknik att fokusera på att leverera en kundupplevelse som är exceptionell och genom sina tekniska enheter snarare än genom en fysisk interaktion. Med andra ord ersätts affärsmodellen för industrisektorn av banker baserade på filialer med den digitala eranmodellen av banker baserade på servrar. Detta är en helt annan affärsmodell och fokuserar på digital distribution av data via programvara och servrar på ett globalt nätverk av system som heter Internet.

Så varför skulle en äldre beslutsfattare i en bank tro att de hade gjort den digitala resan och att det inte kräver någon förändring av deras affärsmodell när det är uppenbart för dem som känner till teknik att den digitala resan är en omfattande kulturell, affärs- och organisationsförändring baserad på en helt ny affärsmodell?

Äldre beslutsfattare känner inte till tekniken

Tja, nyckelorden i den meningen är ”för dem som känner till teknik”, eftersom de flesta äldre beslutsfattare inte känner till teknik. Bankerna drivs av bankirer, inte av tekniker, förutom att de nya digitala bankerna också behöver vara tekniker, annars är de bara en bank, inte en digital bank.

Kan vi bevisa detta? Jag tror det. En ny analys av stora bankers årsredovisning visade att 94 procent av sitt ledarskap aldrig har haft någon yrkeserfarenhet av någon roll i sin karriär som rör teknik. Det är ett allvarlig fel och är anledningen till att de flesta stora bankerna tror att de har gjort den omvandlingen till Digital Banking eftersom de har lanserat en mobilapp. Det är inte digitalt. Digital banking är en komplett omvandling av verksamheten och grunden till organisationen, och tills du inser det här låter du din organisation ruttna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *