Följ oss

Nyheter

Detaljhandeln ökar personalstyrkan inför storhelgerna

Publicerad

den

Detaljhandeln ökar personalstyrkan inför storhelgerna

Detaljhandeln ökar personalstyrkan inför storhelgerna, i synnerhet i USA som firar Thanksgiving, en helg som vi inte firar i Sverige. Data avseende inflödet av nya säsongsrelaterade arbeten inom detaljhandeln och en högre personalomsättning för deltidsanställda inom konsumentsektorn avslöjar potentiell styrka på handelsrelaterade aktier och börshandlade fonder som fokuserar på detaljhandelssektorn inför de kommande storhelgerna.
Hittills i år har detaljhandelssektorn underpresterat mot den bredare marknaden. Exempelvis har SPDR S & P Retail ETF: (NYSEArca XRT) backat med 0,4 % år-to-date, medan S&P 500 index hittills i år stigit med nästan tio procent.

De kommande storhelgerna kan emellertid ge hela sektorn en uppgång. Efter ett fall ned till 51 procent efter lågkonjunkturen 2011 har mediansysselsättningsgraden för deltidsanställa arbetstagare inom detaljhandeln ökat till 74,9 procent i slutet av 2013. Vidare visar data från Bureau of Labor Statics att personalomsättningen har ökat till 2,9 procent i juli 2014, att jämföra med 2,3 procent under juli 2013. En hög, frivillig omsättning bland detaljhandelns anställda är att betrakta som en positiv signal för marknaden, eftersom det visar att otillfredsställda anställda är på att hitta en annan position vid ett annat detaljhandelsföretag. Från statistiken går det också att dra slutsatsen att vissa detaljhandelsföretag erbjuder högre löner i syfte att attrahera anställda vilket visar att det är arbetstagarens marknad just nu.

Över 800 000

Enligt Challenger, Gray & Christmas Inc. förväntar handelns säsongsanställningsnivåer kunna överstiga 800 000 för första gången sedan IT-boomen, medan Hay Group beräknar att 24 % av företagen planerar att anställa fler heltidsanställda under 2014, jämfört med 13 % förra året.

Att detaljhandelsföretagen planerar att öka antalet anställda inför storhelgerna kan indikera att de mer optimistiska över den växande ekonomin och konsumenternas potentiella köpkraft i år.

Utöver XRT, den största av de börshandlade fonder med fokus på detaljhandelssektorn finns flera andra alternativ för den som vill ta en position inför storhelgerna, till exempel Market Vectors Retail ETF (NYSEArca: RTH) och Powers Dynamic Retail Portfolio (NYSEArca: PMR).

RTH investerar endast i de 25 största amerikanska börsnoterade detaljhandelsföretagen och har en tung position i Wal-Mart (NYSE: WMT) 10,2 %, Amazon (NasdaqGS: AMZN) 9,4 % och Home Depot (NYSE: HD) 8,0 %. XRT däremot äger aktier i hela 102 företag, och arbetar med likaviktade innehav. I år har RTH stigit med 4,1 procent, year-to-date.

PMR är en så kallad ”smart beta”-ETF som investerar i en rad företag baserat på en rad olika faktorer som till exempel försäljningstillväxt, kursutveckling, ledning och värde. Under 2014 har PMR fallit med nästan tre procent.

Dessutom spår PMR en så kallad smart-beta eller fundamental index som väljer företag baserade på faktorer som pris fart, resultat fart, kvalitet, förvaltningsåtgärder, och värde. PMR är ned 2,7% år-to-date.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.