Följ oss

Nyheter

Detaljhandeln ökar personalstyrkan inför storhelgerna

Publicerad

den

Detaljhandeln ökar personalstyrkan inför storhelgerna

Detaljhandeln ökar personalstyrkan inför storhelgerna, i synnerhet i USA som firar Thanksgiving, en helg som vi inte firar i Sverige. Data avseende inflödet av nya säsongsrelaterade arbeten inom detaljhandeln och en högre personalomsättning för deltidsanställda inom konsumentsektorn avslöjar potentiell styrka på handelsrelaterade aktier och börshandlade fonder som fokuserar på detaljhandelssektorn inför de kommande storhelgerna.
Hittills i år har detaljhandelssektorn underpresterat mot den bredare marknaden. Exempelvis har SPDR S & P Retail ETF: (NYSEArca XRT) backat med 0,4 % år-to-date, medan S&P 500 index hittills i år stigit med nästan tio procent.

De kommande storhelgerna kan emellertid ge hela sektorn en uppgång. Efter ett fall ned till 51 procent efter lågkonjunkturen 2011 har mediansysselsättningsgraden för deltidsanställa arbetstagare inom detaljhandeln ökat till 74,9 procent i slutet av 2013. Vidare visar data från Bureau of Labor Statics att personalomsättningen har ökat till 2,9 procent i juli 2014, att jämföra med 2,3 procent under juli 2013. En hög, frivillig omsättning bland detaljhandelns anställda är att betrakta som en positiv signal för marknaden, eftersom det visar att otillfredsställda anställda är på att hitta en annan position vid ett annat detaljhandelsföretag. Från statistiken går det också att dra slutsatsen att vissa detaljhandelsföretag erbjuder högre löner i syfte att attrahera anställda vilket visar att det är arbetstagarens marknad just nu.

Över 800 000

Enligt Challenger, Gray & Christmas Inc. förväntar handelns säsongsanställningsnivåer kunna överstiga 800 000 för första gången sedan IT-boomen, medan Hay Group beräknar att 24 % av företagen planerar att anställa fler heltidsanställda under 2014, jämfört med 13 % förra året.

Att detaljhandelsföretagen planerar att öka antalet anställda inför storhelgerna kan indikera att de mer optimistiska över den växande ekonomin och konsumenternas potentiella köpkraft i år.

Utöver XRT, den största av de börshandlade fonder med fokus på detaljhandelssektorn finns flera andra alternativ för den som vill ta en position inför storhelgerna, till exempel Market Vectors Retail ETF (NYSEArca: RTH) och Powers Dynamic Retail Portfolio (NYSEArca: PMR).

RTH investerar endast i de 25 största amerikanska börsnoterade detaljhandelsföretagen och har en tung position i Wal-Mart (NYSE: WMT) 10,2 %, Amazon (NasdaqGS: AMZN) 9,4 % och Home Depot (NYSE: HD) 8,0 %. XRT däremot äger aktier i hela 102 företag, och arbetar med likaviktade innehav. I år har RTH stigit med 4,1 procent, year-to-date.

PMR är en så kallad ”smart beta”-ETF som investerar i en rad företag baserat på en rad olika faktorer som till exempel försäljningstillväxt, kursutveckling, ledning och värde. Under 2014 har PMR fallit med nästan tre procent.

Dessutom spår PMR en så kallad smart-beta eller fundamental index som väljer företag baserade på faktorer som pris fart, resultat fart, kvalitet, förvaltningsåtgärder, och värde. PMR är ned 2,7% år-to-date.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära