Följ oss

Nyheter

De tre största ETFerna med fokus på Latinamerika

Publicerad

den

De tre största ETFerna med fokus på Latinamerika

De börshandlade fonderna med fokus på Latinamerika erbjuder en rad olika möjligheter för den som vill få exponering mot regionen. Det finns sådana ETFer som erbjuder exponering mot Colombia, Argentina, Peru, Mexiko och Brasilien. Utöver detta finns det också sådana börshandlade fonder som erbjuder exponering mot flera länder i regionen.

Under slutet av 2015 backade så gott som alla dessa börshandlade fonder kraftigt. Under januari 2016 kom sedan de flesta av de latinamerikanska aktiemarknaderna och valutorna att rusa. Under det amerikanska presidentvalet 2016 kom sedan framförallt börshandlade fonder med fokus på Mexiko att drabbas hårt. Under 2017, i takt med att den amerikanska dollarn har rasat har den mexikanska aktiemarknaden rusat.

Nedan följer en sammanfattning av de tre största latinamerikanska ETFerna som baserat på förvaltade tillgångar (AUM).

Brasilien

iShares MSCI Brazil Index (NYSEArca: EWZ) arbetar med en marknadsvägd strategi. Denna börshandlade fond äger aktier i företag av olika storlekar och har en förvaltad volym på cirka 2,64 Miljarder dollar fördelat på 56 olika aktieinnehav. EWZ anses vara den mest heltäckande börshandlade fonden för den som önskar exponering mot den brasilianska aktiemarknaden.

Inom portföljen är finanssektorn den största fördelningen på 36,3%, följt av icke-cykliska konsumentföretag med 22,41%. Kombinationen av energi och basmaterial utgör 20,92% av innehaven.

Kostnadsförhållandet matchar genomsnittet för kategorin vid 0,62%.

Mexiko

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) representerar ett tvärsnitt av Mexiko ekonomi, med några anmärkningsvärda undantag. I de tre primära sektorerna energi, teknik och verktyg är de flesta företagen antingen privata eller statliga, vilket utesluter aktieägande. Till exempel är PEMEX ett av världens största oljeföretag, ägt av Mexikos regering.

Frånvaron av dessa sektorer gör att den största allokeringen av fondens AUM på 1,49 miljarder dollar gjorts i icke-cykliska konsumentföretag (22,03 %), följd av finanssektorn på 21,62% och konsumentcykliska företag på 18,15%. Kostnadskvoten för EWW ligger på 0,48 procent, vilket är under kategorinomsnittet.

iShares Latin America 40 ETF

För investerare som söker exponering för de 40 största börsnoterade företagen i Latinamerika, erbjuder iShares Latin America 40 ETF (NYSEARCA: ILF) en lösning. Portföljen följer ett marknadsviktat index som resulterar i en landtilldelning dominerad av Brasilien och Mexiko med 42,9% respektive 39,63%. Den största sektorns är ekonomi, vilket motsvarar 31,43% av innehaven, följt av icke-cykliska konsumentföretag på 17,66% och basmaterial på 12,78%.

Störst av alla innehav i ILF är den mexikanska teleoperatören America Movil S.A.B. De C.V. (NYSE: AMX) med 7,63 procent av kapitalet. Det näst största innehavet är Fomento Economico Mexicano SAB de C.V. (NYSE: FMX), även känd som FEMSA, Mexiko största distributör av Coca Cola-produkter, på 7,01%.

iShares Latin America 40 ETF har ett förvaltat kapital om cirka 634,4 MUSD. Den genomsnittliga handelsvolymen ligger på cirka 15 MUSD per dag. Förvaltningsomkostnaden för ILF ligger på 0,49 procent, vilket är under kategorinomsnittet.

Summering

Två av de latinamerikanska ETF: erna i denna grupp ger riktade exponering mot de största ekonomierna i regionen: Brasilien och Mexiko. Den tredje fonden erbjuder en exponering mot en bredare marknad, med en portfölj av de största börshandlade företagen i regionen. ILF har fokus på Latinamerika. Alla tre fonderna betalar utdelningar, men de är också föremål för valutafluktuationer, vilket kan leda till prisvolatilitet som tester komfortnivåerna hos riskaverta investerare.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Investeringar i solenergi närmar sig samma nivåer som oljeinvesteringar

Publicerad

den

EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.

Solar Energy UCITS ETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

BOLD gör sin månatliga ombalansering

Publicerad

den

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter

Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.

Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.

Fortsätt läsa

Populära