Följ oss

Nyheter

Brasilien ETFer – En genomgång

Publicerad

den

Brasilien ETFer - En genomgång

Brasilien ETFer – En genomgång. Det är ett intressant land utifrån flera olika perspektiv. Rio de Janeiro vann den hårda kampen om att arrangera OS 2016. Utifrån ett investerarperspektiv är dock Brasilien mest känt för B:et i den välkända termen BRIC som är en engelsk förkortning för Emerging Markets länderna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Brasilien är ett av de länderna i världen som har växt kraftigast på senare år och Brasilien är också den börs som utvecklats bäst under 2009, valutajusterat i svenska kronor (per den 16 oktober 2009). Brasilien ETFer – En genomgång

Brasiliens ekonomi har genomgått en stor omvandling under de senaste åren och landet har gått från att vara en låntagare till att vara en kreditgivare till Internationella Valutafonden IMF. Brasilien som land är numera ratingklassificerat som ”investment grade”, vilket innebär att Brasilien kan ge ut egna obligationer med lång löptid och till låga upplåningskostnader. Detta är en stor skillnad mot tidigare år. IMF:s prognoser för den brasilianska ekonomin (BNP) är -0,7 procent för 2009 (2008 +5,1 procent) och +3,5 procent för 2010 (källa: IMF – World Economic Outlook, oktober 2009).

Vilka produkter är Brasilien känd för?

Vilka produkter är Brasilien känd för och vilka naturresurser har landet? Brasilien är världens största producent av sockerrör, kaffe, tropiska frukter, fryst och koncentrerad apelsinjuice. Vidare har landet flest nötkreatur i världen. Brasilien är även en viktig producent av sojabönor, majs, bomull, kakao, tobak och skogsprodukter. Olje-, järnmalm- och manganutvinning är även viktiga naturresurser för den brasilianska ekonomin.

Den brasilianska börsen BM&FBOVESPA S.A. skapades 2008 genom en sammanslagning av Brazilian Mercantile & Futures Exchange (BM&F) och São Paulo Stock Exchange (Bovespa). I september 2009 omsattes aktier till ett värde om BRL 114,23 miljarder på Bovespa. BM&F:s fyra noterade ETF:er på Bosvespa, genom ett samarbete med iShares, uppvisade ett nytt omsättningsrekord på BRL 557,86 miljoner under september månad. En mer stabil syn på Brasilien som land har inneburit att riskpremierna har krympt och detta har inneburit att den brasilianska börsen utvecklats starkt under 2009 – 114,8 procent i SEK (per den 16 oktober).

Ibovespa

Huvudindexet för den brasilianska börsen heter Ibovespa. Ibovespa täcker in omkring 80 procent av den totala volymen på börsen och omkring 70 procent av det totala marknadsvärdet. De fyra största företagen i Ibovespa per den sista september 2009 var oljebolaget Petrobas (~15%), gruvbolaget Vale (~12%), Banken Itau UniBanco (~5,6%) och BM&F (~4,5%). Totalt ingick 65 bolag i indexet vid samma datum.

Majoriteten av ETF:erna följer indexet MSCI Brasilien. Indexet består av cirka 65 bolag precis som Ibovespa. Lyxors ETF är den enda ETF:en som följer Ibovespa direkt.

Siffrorna för de ETF:er som presenteras nedan är omräknade till Euro. I förhållande till sajten har vi har lagt till kolumnerna AUM – Asset Under Management (totalt förvaltat kapital), omsättning i per månad och utveckling i år och på 1 års sikt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.