Följ oss

Nyheter

Brasilien ETFer – En genomgång

Publicerad

den

Brasilien ETFer - En genomgång

Brasilien ETFer – En genomgång. Det är ett intressant land utifrån flera olika perspektiv. Rio de Janeiro vann den hårda kampen om att arrangera OS 2016. Utifrån ett investerarperspektiv är dock Brasilien mest känt för B:et i den välkända termen BRIC som är en engelsk förkortning för Emerging Markets länderna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Brasilien är ett av de länderna i världen som har växt kraftigast på senare år och Brasilien är också den börs som utvecklats bäst under 2009, valutajusterat i svenska kronor (per den 16 oktober 2009). Brasilien ETFer – En genomgång

Brasiliens ekonomi har genomgått en stor omvandling under de senaste åren och landet har gått från att vara en låntagare till att vara en kreditgivare till Internationella Valutafonden IMF. Brasilien som land är numera ratingklassificerat som ”investment grade”, vilket innebär att Brasilien kan ge ut egna obligationer med lång löptid och till låga upplåningskostnader. Detta är en stor skillnad mot tidigare år. IMF:s prognoser för den brasilianska ekonomin (BNP) är -0,7 procent för 2009 (2008 +5,1 procent) och +3,5 procent för 2010 (källa: IMF – World Economic Outlook, oktober 2009).

Vilka produkter är Brasilien känd för?

Vilka produkter är Brasilien känd för och vilka naturresurser har landet? Brasilien är världens största producent av sockerrör, kaffe, tropiska frukter, fryst och koncentrerad apelsinjuice. Vidare har landet flest nötkreatur i världen. Brasilien är även en viktig producent av sojabönor, majs, bomull, kakao, tobak och skogsprodukter. Olje-, järnmalm- och manganutvinning är även viktiga naturresurser för den brasilianska ekonomin.

Den brasilianska börsen BM&FBOVESPA S.A. skapades 2008 genom en sammanslagning av Brazilian Mercantile & Futures Exchange (BM&F) och São Paulo Stock Exchange (Bovespa). I september 2009 omsattes aktier till ett värde om BRL 114,23 miljarder på Bovespa. BM&F:s fyra noterade ETF:er på Bosvespa, genom ett samarbete med iShares, uppvisade ett nytt omsättningsrekord på BRL 557,86 miljoner under september månad. En mer stabil syn på Brasilien som land har inneburit att riskpremierna har krympt och detta har inneburit att den brasilianska börsen utvecklats starkt under 2009 – 114,8 procent i SEK (per den 16 oktober).

Ibovespa

Huvudindexet för den brasilianska börsen heter Ibovespa. Ibovespa täcker in omkring 80 procent av den totala volymen på börsen och omkring 70 procent av det totala marknadsvärdet. De fyra största företagen i Ibovespa per den sista september 2009 var oljebolaget Petrobas (~15%), gruvbolaget Vale (~12%), Banken Itau UniBanco (~5,6%) och BM&F (~4,5%). Totalt ingick 65 bolag i indexet vid samma datum.

Majoriteten av ETF:erna följer indexet MSCI Brasilien. Indexet består av cirka 65 bolag precis som Ibovespa. Lyxors ETF är den enda ETF:en som följer Ibovespa direkt.

Siffrorna för de ETF:er som presenteras nedan är omräknade till Euro. I förhållande till sajten har vi har lagt till kolumnerna AUM – Asset Under Management (totalt förvaltat kapital), omsättning i per månad och utveckling i år och på 1 års sikt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVD ETF ger exponering mot amerikanska utdelningsaktier

Publicerad

den

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF har tillgångar på 387 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVD?

  1. Exponering för företag med högre utdelnings- och kvalitetsegenskaper inom MSCI USA Index samtidigt som de försöker uppnå en koldioxidreduktion och förbättring av miljö-, social- och styrelseresultat (ESG)
  2. Exkluderar uttryckligen emittenter som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och de som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer eller är involverade i mycket allvarliga ESG-kontroverser
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för högre utdelning och kvalitetsinvesteringar

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, vilket återspeglar avkastningen från MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Den 1 juni 2022 ändrades riktmärket från MSCI USA High Dividend Yield Index till MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA High Dividend Yield-index spårar amerikanska aktier med hög utdelning.

Handla QDVD ETF

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXHDIQ
gettexEURQDVD
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVD
London Stock ExchangeUSDQDIV
SIX Swiss ExchangeUSDQDIV
XETRAEURQDVD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology6.58US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.54US0378331005USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care3.48US4781601046USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary2.81US4370761029USD
VZVERIZON COMMUNICATIONS INCCommunication2.76US92343V1044USD
MRKMERCK & CO INCHealth Care2.72US58933Y1055USD
UPSUNITED PARCEL SERVICE INC CLASS BIndustrials2.64US9113121068USD
CSCOCISCO SYSTEMS INCInformation Technology2.63US17275R1023USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.58US1101221083USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.45US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Påminnelse om utdelning i Xact Sverige i juni 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

• 12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

• 13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 14 juni Avstämningsdag

• 20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva prisutsikter för uran

Publicerad

den

Klimatförändringar kan bara övervinnas med kärnkraft säger allt fler marknadsbedömare. Uranföretag bör vara bland vinnarna om detta stämmer och det bör leda till positiva prisutsikter för uran.

Koldioxidutsläppen har ännu inte förbättrats nämnvärt här i landet. 2022 minskade koldioxidutsläppen något, med 1,9 procent jämfört med föregående år. Den största CO2-utsläpparen är Kina, med cirka 30 procent av de globala utsläppen.

USA orsakar runt 13 procent och Tyskland runt knappt två procent. Tyskland ska bli CO2-neutralt 2045, ingen lätt bedrift. Men Kina gör också ansträngningar för att minska CO2-utsläppen under de kommande åren. De globala CO2-utsläppen ökar dock varje år. Tyvärr räcker det inte med sol- och vindenergi, särskilt i det här landet.

Ren energi måste köpas från Frankrike, som helt förlitar sig på kärnkraft. Priset på uran har stigit kraftigt. Idag kostar ett pound uran drygt 50 US-dollar. En av anledningarna till detta var den europeiska energikrisen, som har gjort kärnenergin mer attraktiv. Och det verkar som att de flesta experter inom uranindustrin förväntar sig att priset på uran fortsätter att stiga, till exempel till 70 dollar per pound uran 2024 (Bank of America).

Japan har precis antagit en lag som tillåter befintliga kärnreaktorer att fungera på obestämd tid, vilket eliminerar 60-årsgränsen. Återstarten av reaktorer och byggandet av nya anläggningar drivs på. Liksom Tyskland är Japan ett land som är fattigt på råvaror. Kina planerar de flesta nya kärnkraftverken, följt av Ryssland och Indien. Så för att övergången från fossila bränslen ska lyckas behövs uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära