Följ oss

Nyheter

Börsfesten fortsätter minst fem år till

Publicerad

den

Börsfesten fortsätter minst fem år till

Börsfesten fortsätter minst fem år till. Den stora Finanskrisen slutade officiellt i slutet av 2009. Vi är nu i det sjätte året av den ekonomiska återhämtningen och den nuvarande tjurmarknaden. Det är därför naturligt att ställa sig frågan om vi närmar oss en ny lågkonjunktur.

Svaret är nej, det säger i alla fall Deutsche Banks Torsten Slok. Han säger också att lågkonjunkturer inte följer en kalender, utan att de inträffar på grund av obalanser i ekonomin eller för stram penningpolitik. Med dagens låga räntor bör detta betyda att den expansion vi ser i ekonomierna världen över bör kunna fortsätta i många år till.”

Inte ens de mer hökaktiga ekonomerna förväntar sig inte att Federal Reserve kommer att höja sin styrstyrränta innan tidigast i mitten av 2015. Det skulle kunna komma att innebära en avkylning av ekonomierna, inte att en lågkonjunktur verkligen kommer då.

Så vad betyder detta för ekonomin?

Ett sätt att kvantifiera hur lång tid denna expansion kommer att fortsätta är att titta på expansionslängden och nivån på den styrräntan när dessa expansioner slutade, det vill säga strax innan lågkonjunkturen började säger Slok. Baserat på detta förväntar sig marknaden att den nuvarande expansionen kommer att pågå ytterligare fem år.

För närvarande ligger FEDs styrränta i ett intervall på 0,00 % till 0,25 %. FEDs primary dealers ser räntan toppa på 3,75 %. Baserat på historien skulle det ta cirka 60 månader att komma till den nivån. Börsfesten fortsätter minst fem år till i alla fall baserat på vad Torsten Slok säger.

Market Expansion

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Har den episka börsuppgången bara börjat? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.