Följ oss

Nyheter

Beslut om avnotering av Valour Terra (LUNA) SEK

Publicerad

den

NGM har idag beslutat om avnotering av Valour Terra, det finansiella instrumentet Valour Terra (LUNA) SEK (ISIN: CH1114178804) från handel vid dagens slut. NGM anser att instrumentet inte kan handlas på ett rättvist och ordnat sätt, varvid förutsättningar för fortsatt notering inte längre föreligger. Handelsstoppet som infördes den 11 maj 2022 kommer inte att hävas av NGM före denna avnotering av Valour Terra.

Hur är det nu?

Det finansiella instrumentet finns kvar men kommer inte längre att tas upp till handel på NGM. Följaktligen kommer det inte att vara möjligt att handla med instrumentet via NGM. Det sammanlagda värdet av de underliggande tillgångarna Terra (Luna) hänförliga till alla emitterade finansiella instrument var cirka 27 USD per den 20 maj 2022, klockan 13:31. Omräknat till SEK motsvarar detta för närvarande cirka 0,00001388 SEK per värdepapper.

Vad händer sen?

Emittenten Valour har i sitt basprospekt angett att en avnotering av ett instrument kan komma att följas av att emittenten utnyttjar sin möjlighet att genomföra en inlösen, så kallat emittentupprop. Lösenbeloppet är fortfarande beroende av utvecklingen av den underliggande tillgången Terra (Luna) och kan fastställas så lågt som noll kronor.

Valour anser att det finns skäl att vänta under en kortare tid innan emittenten fattar beslut om att genomföra en inlösen. Syftet är att, potentiellt, få tillgång till en mer tillförlitlig grund för att bedöma utsikterna för en framgångsrik omstrukturering av den underliggande tillgången och med en skala som märkbart skulle kunna resultera i ett högre inlösenbelopp.

Eftersom de finansiella instrumenten avnoteras idag får de hållas på investeringssparkonto (ISK) till och med sextionde dagen efter utgången av det kvartal då avnoteringen skedde (dvs. längst till slutet av augusti 2022). Valour avser därför att besluta om inlösen vid en tidpunkt som gör det möjligt att genomföra en sådan inlösen inom denna tidsram.

Kommer det att vara möjligt att avyttra innehav före en inlösen?

Emittenten undersöker för närvarande möjligheten att erbjuda återköp av de finansiella instrumenten till rådande marknadsvärde för investerare som själva önskar avyttra sina innehav i ett tidigare skede. Detta förutsätter dock att transaktionerna kan avvecklas effektivt. Valour avser därför att återkomma med uppdaterad information inom kort.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Robeco listar nya ETFer på Xetra och Börse Frankfurt

Publicerad

den

Robeco 3D Global Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier från företag runt om i världen. Målet är att uppnå över genomsnittlig avkastning genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

Robeco 3D Global Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier från företag runt om i världen. Målet är att uppnå över genomsnittlig avkastning genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

Robeco 3D US Equity UCITS ETF EUR(H) Acc förvaltas aktivt och investerar i aktier från företag från USA. Målet är att uppnå över genomsnittlig avkastning genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

NamnISIN
Ticker
AvgiftUtdelnings-
policy
Robeco 3D Global Equity UCITS ETF EUR(H) AccIE000WJ7OF21
3DGE (EUR)
0,25%Ackumulerande
Robeco 3D US Equity UCITS ETF EUR(H) AccIE0008H4JHA2
3DUE (EUR)
0,20%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 416 ETFer, 200 ETCer och 257 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

LEI-kod för kapitalförsäkringar

Publicerad

den

En kapitalförsäkring är en populär spar- och investeringsprodukt i Sverige som ger möjlighet att bygga upp kapital på lång sikt samtidigt som den erbjuder vissa skattemässiga fördelar. Kapitalförsäkringen fungerar som ett komplement till andra traditionella sparformer, såsom Investeringssparkonto (ISK) och pensionsparande.

En kapitalförsäkring är en populär spar- och investeringsprodukt i Sverige som ger möjlighet att bygga upp kapital på lång sikt samtidigt som den erbjuder vissa skattemässiga fördelar. Kapitalförsäkringen fungerar som ett komplement till andra traditionella sparformer, såsom Investeringssparkonto (ISK) och pensionsparande.

En kapitalförsäkring innebär att man tecknar en försäkring där sparande och investeringar genomförs inom ramen för försäkringsavtalet. Sparandet kan inkludera olika tillgångar, såsom fonder, aktier, obligationer och vissa försäkringar. Det är viktigt att notera att kapitalförsäkringen inte enbart är en traditionell försäkring som ger skydd vid skador eller förluster.

En av fördelarna med en kapitalförsäkring är den skattemässiga behandlingen. Under kapitalförsäkringens löptid behöver man inte betala inkomstskatt eller kapitalvinstskatt på avkastningen. Istället beskattas kapitalförsäkringen när den avslutas eller vid uttag. Detta ger möjlighet att skjuta upp beskattningen och potentiellt dra nytta av lägre skattesatser i framtiden.

Flexibilitet är ytterligare en fördel med kapitalförsäkringen. Man kan välja olika typer av tillgångar baserat på sin risktolerans och ekonomiska mål. Genom att diversifiera sparandet och placera i olika fonder eller tillgångsklasser kan man sprida risken. Dessutom kan kapitalförsäkringen inkludera olika försäkringsskydd, såsom skydd vid dödsfall eller sjukdom.

När det gäller uttag från kapitalförsäkringen finns det vissa regler att beakta. Vanligtvis kan man göra delvisa eller totala uttag när som helst, men det kan finnas avgifter eller skatter att ta hänsyn till beroende på försäkringsbolaget och avtalet. Det är också viktigt att notera att uttag kan påverka den totala avkastningen och det återstående kapitalet i försäkringen.

En kapitalförsäkring kan vara ett bra alternativ för den som vill spara och investera på lång sikt samtidigt som man utnyttjar skattefördelar. Det kan vara särskilt passande för de med en lång tidshorisont och som vill diversifiera sitt sparande. Innan man väljer en kapitalförsäkring är det viktigt att jämföra olika alternativ, ta hänsyn till kostnader och avgifter samt bedöma sin egen riskaptit och ekonomiska situation.

Krävs det att en juridisk person med en kapitalförsäkring skaffar en egen LEI-kod för att kunna genomföra transaktioner med finansiella instrument via sin kapitalförsäkringsdepå?

För att underlätta effektiva utredningar om misstänkt marknadsmissbruk behöver Finansinspektionen kunna identifiera slutkunden i transaktionsrapporter med hjälp av transaktionsdata. Om det inte är kunden själv som fattade investeringsbeslutet behöver även beslutsfattaren kunna identifieras. Det innebär att juridiska personer som handlar i kapitalförsäkringar behöver ha en LEI (Legal Entity Identifier) som identifierar dem som beslutsfattare vid transaktionen. Försäkringsbolaget är formellt ägare till de finansiella instrumenten som placeras inom kapitalförsäkringen, och försäkringsbolagets LEI ska fortsatt användas för att identifiera köpare och säljare i dessa rapporter.

Med tanke på tidigare kommunikation från Finansinspektionen, där undantag har medgetts för juridiska personer som endast handlar i kapitalförsäkringar, kommer detta krav att införas enligt följande:

Från och med 1 juli 2023 måste alla juridiska personer som handlar i kapitalförsäkringar identifieras med en LEI som beslutsfattare vid transaktionen, om det inte gäller befintliga försäkringskunder utan LEI och transaktionen genomförs för att helt eller delvis avyttra position(er) som ingicks före detta datum.

Så ansöker du om en LEI-kod

Även om LEI-koden baseras på ett brett spektrum av krav och direktiv, behöver det inte vara särskilt svårt att få tag på ett LEI-nummer – allt kan göras på LEI Service.

Ansök om en ny LEI-kod – eller förnya din nuvarande LEI-kod.

Ange bara ditt organisationsnummer här, så hämtas dina uppgifter automatiskt från registret. Därefter ber vi dig att bekräfta de uppgifter som tillhandahålls, och sedan kommer vi att hantera ansökan åt dig så att du kan få din LEI-kod så snart som möjligt – i de flesta fall tar det bara några timmar och högst några dagar.

Billigaste LEI-koden

När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör de inhandlas så här betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI.

I det fall de skiljer sig har vi även i parentes skrivit med priserna som gäller ifall man väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna. Samtliga priser är angivna exklusive moms.

LeverantörPris kr/år vid köp 1årPris kr/år vid köp 3årPris kr/år vid köp 5år
leiservice.se695kr595kr485kr
swedlei.se680kr565kr490kr
sverigelei.se890kr (690kr)650kr (590kr)580kr (540kr)
unilei.com695kr598kr519kr
nordlei.org999kr (799kr)735kr (665kr)679kr (639kr)

Fortsätt läsa

Nyheter

CEB2 ETF ger följer priset på japanska statsobligationer

Publicerad

den

iShares Japan Government Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) (CEB2 ETF) med ISIN IE000TY854T9, försöker följa Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index. Der Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index följer japanska statsobligationer. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

iShares Japan Government Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) (CEB2 ETF) med ISIN IE000TY854T9, försöker följa Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index. Der Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index följer japanska statsobligationer. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. iShares Japan Government Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

iShares Japan Government Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför CEB2?

Fondens basvaluta är japanska yen.

Indexet mäter resultatet för obligationer denominerade i japanska yen och emitterade av Japans regering.

Indexet inkluderar statsobligationer med fast ränta med minst ett år kvar till förfall och ett minsta utestående belopp på 35 miljarder JPY.

Investeringsmål

Fondens mål är att uppnå avkastning på din investering genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från Bloomberg Japan Treasury Index, fondens jämförelseindex (index).

Handla CEB2 ETF

iShares Japan Government Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) (CEB2 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURCEB2

Största innehav

EmittentVikt (%)
JAPAN (GOVERNMENT OF)99.91

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära