Följ oss

Nyheter

AuAg Fonder lanserar The ESG Gold Mining ETF

Publicerad

den

Efter att under 2020 ha lanserats vad som nu är den enda ETF som sponsras av ett myntverk, RMAU, tar HANetf nästa steg. Nu förbereder denna white label leverantör av börshandlade fonder lanseringen av en ESG Gold Mining ETF tillsammans med Eric Strand från svenska AuAg Fonder.

Efter att under 2020 ha lanserats vad som nu är den enda ETF som sponsras av ett myntverk, RMAU, tar HANetf nästa steg. Nu förbereder denna white label leverantör av börshandlade fonder lanseringen av en ESG Gold Mining ETF tillsammans med Eric Strand från svenska AuAg Fonder.

The ESG Gold Mining ETF (ESGO) ger en

• Unik möjlighet att komma åt temat via ett ESG-medveten mandat

Exponering för en likaviktad korg med 25 ESG-screenade guldproducerande företag

• ESG-screening utesluter alla utom de 25 bästa ESG-riskföretagen i branschen. ESG-riskdata tillhandahålls av Sustainalytics och är aktiv, extern såväl som oberoende.

• Sustainalytics har över 25 års erfarenhet av att producera ESG-relaterad analys.

• Solactive AuAg Gold Mining Index är väl diversifierat med 25 likaviktade företag

• Den likaviktade designen hjälper till att undvika koncentrationsrisker. Sannolikheten för att två företag har ett sammanlagd vikt på 25-35% är relativt hög i ett marknadsviktat index för en enda sektor.

• Den möjliga underviktningen hos några få dominerande megaföretag kan också ge en fördelaktig avkastningsprofil för ”The ESG Gold Mining ETFpå en tjurmarknad för guld– och guldproducerande företag.

Producenter – en gyllene möjlighet

• Gold Miners är väl positionerade för att dra nytta av högre guldpriser eftersom många har rengjort sina balansräkningar under guldprisets senaste björnmarknad. Vi ser en ”lean & mean” sektor med ett växande antal M & As eftersom det är svårt att hitta nya fyndigheter. Vi ser också fler aktieåterköp samt en trend med högre och högre utdelningar.

• Priset på guld kan över tid återspegla megatrenden av oförminskad utskrift av pengar och växande skuld. När priset på guld stiger på en tjurmarknad kan det ha en dramatisk inverkan på lönsamheten för ett guldproducerande företag.

• Ädelmetaller är en del av lösningen i omvandlingen till en grön värld. Eftersom gruvsektorn är en del av globala utsläpp av växthusgaser är det viktigt att vara medveten om ESG-aspekter när man investerar. Moderna guldproducenter går nu på nätet, använd solenergi och använd bränslecellsbrytbilar. Detta behövs för att vara i linje med Parisavtalet.

Om AuAg Funds

AuAg Funds är ett boutiquemärke som specialiserat sig på att skapa investerarvänliga finansiella koncept med starkt fokus på ädelmetaller och green tech element. AuAg Funds har två UCITS-fonder som handlas dagligen, AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green. Nu AuAg Funds tar nästa steg – att designa ett index och lägga till sin första börshandlade fond i familjen.

Solactive AuAg ESG Gold Mining Index

25 innehav med en vikt om fyra procent vardera.

Jämförelse konkurrenter

Historisk indexutvecklíng

 Solactive AuAg ESG Gold Mining Index – avgiftVanEck Vectors Gold Miners ETFiShares Gold Producers UCITS ETF
Total avkastning122,21 %78,93 %106,76 %
Avkastning per år14,16 %10,13 %12,80 %
Volatilitet per år35,62 %40,09 %34,49 %
Drawdown-45,50 %-43,90 %-43,71 %

Utveckling före fondens startdatum är baseras på historiska indexdata. Backtestning är processen att utvärdera en investeringsstrategi att tillämpa den på historisk data för att simulera vad resultatet av en sådan strategi skulle ha varit. Backtestning representerar inte faktiska utveckling och bör inte tolkas som en indikation på verklig eller framtida utveckling. Tidigare resultat för indexet är i USD.

Tidigare resultat är inte en indikator för framtida resultat och bör inte vara den enda faktor som ska beaktas när du väljer en produkt. Investerare bör läsa emittentens prospekt (”Prospekt”) innan de investerar och bör hänvisa till avsnittet i Prospektet med titeln ”Riskfaktorer” för ytterligare information om risker förknippade med en investering i denna produkt.

Metodöversikt Index

Screening

Representation av värdepapper från alla globala företag som är verksamma inom guldbrytningsindustrin. Baserat på indexuniverset, den initiala sammansättningen av indexet samt valet för en vanlig ombalans bestäms på urvalsdagen i enlighet med följande regler (”krav på indexkomponenter”):

• Solactive utvärderar alla företag i respektive indexuniversum om de följer FN:s principer Global Compact. Alla värdepapper som inte uppfyller FN:s Global Compact-principer exkluderas för ytterligare hänsyn. Utvärderingen baseras på data som tillhandahålls av dataleverantören.

• Ett totalt börsvärde på minst 500 miljoner USD, såvida inte sådan aktie är en befintlig indexkomponent, i vilket fall det totala börsvärdet måste vara minst 300 miljoner USD

• En lägsta genomsnittliga omsättning på 5 miljoner USD under 3 månader före och inklusive urvalsdagen, såvida inte sådan aktie är en befintlig indexkomponent, i vilket fall det genomsnittliga dagliga värdet som handlats under de senaste tre månaderna måste vara minst 3 miljoner USD.

• De återstående aktierna rangordnas sedan efter sin ESG-risk i stigande ordning. ESG-riskpoängen tillhandahålls av dessa dataleverantör. Därefter 70% av de återstående företagen, men högst 25 värdepapper och minst 20 värdepapper totalt, med lägsta ESG-riskpoäng väljs sedan som indexkomponenter

• Värdepapper som inte omfattas av dataleverantören beaktas inte för inkludering i indexet

Valet av indexkomponenter är helt regelbaserat och indexadministratören kan inte fatta något diskretionärt beslut.

Viktning och rebalansering

Varje valdag tilldelas varje indexkomponent lika vikt. Indexet balanseras om kvartalsvis med en fyra dagars asiatisk ombalansering.

Metodöversikt ESG Riskklassificering (ESG Riskklassificering av Sustainalytics)

ESG-riskvärderingar mäter i vilken grad ett företags ekonomiska värde riskeras av ESG-faktorer eller, mer tekniskt

I stort sett riskerar storleken på ett företags icke-hanterade ESG. För att beräkna ESG-riskbedömningen för varje företag som dataleverantören tar med hänsyn till bolagsstyrning och väsentliga ESG-frågor som beskrivs nedan.

Bolagsstyrning

Företagsstyrning är ett grundläggande inslag i ESG: s riskvärderingar och återspeglar vår övertygelse om dålig bolagsstyrning innebär väsentliga risker för företagen. Bolagsstyrning baseras på sex pelare och 15 indikatorvikter.

• De sex pelarna är: styrelsens/ledningens kvalitet, styrelsens struktur, ägar- och aktieägarrättigheter, ersättningar, revision och Ekonomisk rapportering och styrning av intressenter

• De 15 indikatorerna är: ESG Governance, ESG Reporting Standards, Verification of ESG Reporting, Global Compact Signatory, ESG Prestationsmål, Politik för politisk delaktighet, Lobby och politiska utgifter, Bestickning och korruption, Miljö Policy, whistle-blower-program, skatteupplysningar, diskrimineringspolicy, omfattning av sociala leverantörsstandarder, växthusgaser (grön program för minskning av växthusgaser) och grön upphandling.

Väsentliga ESG-problem

Väsentliga ESG-problem (MEI) bidrar till ESG-riskbedömningen. Ett företag kan ha upp till tio i förväg valda, branschspecifika MEI plus alla ytterligare företagsspecifika frågor.

MEI för varje företag kan sedan delas upp i hanterad och ohanterad risk enligt följande:

• Den hanterade risken täcks vanligtvis genom företagets policyer, program, ledningssystem etc.

• Den icke-hanterade risken täcker (1) de risker som är omöjliga att hantera (dvs. inte i företagets kontroll) och (2) de risker som bör hanteras men täcks för närvarande inte av företagets befintliga policyer, program och ledning system (kallas ”Management Gap”).

Den hanterade risken och de unmanaged riskpoängen kombineras sedan för att bestämma ESG-riskpoängen, där en lägre poäng är bättre än ett högre poäng.

Lansering och handel

Denna ETF kommer att handlas på London Stock Exchange i USD, med kortnamnet ESGO. Handeln i brittiska pund på Londonbörsen kommer att ske under kortnamnet ESGP. På tyska Xetra sker handeln i Euro, och kortnamnet kommer att vara ZSG0. ESGO kommer även att handlas på Borsa Italiana i Euro, med kortnamnet ESGO, det vill säga samma som den andelsklass som handlas i dollar på Londonbörsen.

ESG Gold Mining ETF kommer att gå att handlas genom de flesta svenska nätmäklare som till exempel DEGIRO, Nordnet eller Avanza.

Fullständig information kommer att publiceras på HANetf.com och AuAg Funds.com i god tid innan lanseringen.

Handla AuAg Silver Bullet

AuAg Silver Bullet kan handlas på de flesta banker, nätmäklare och fondplattformar, till exempel Nordnet, Avanza och SAVR.

Handla AuAg Precious Green.

AuAg Precious Green kan handlas på de flesta banker, nätmäklare och fondplattformar, till exempel Nordnet, Avanza och SAVR.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med tillgångar på två biljoner USD

Publicerad

den

ETFGI, ett ledande oberoende forsknings- och konsultföretag som täcker trender i det globala ETF-ekosystemet, rapporterar att ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med rekordtillgångar på nästan 2 biljoner US-dollar. De första europanoterade ETF:erna gjorde sin debut den 11 april 2000. Dessa två ETFer var baserade på Euro Stoxx 50- och Stoxx Europe 50-indexen, och de var noterade på Deutsche Boerse i Tyskland.

ETFGI, ett ledande oberoende forsknings- och konsultföretag som täcker trender i det globala ETF-ekosystemet, rapporterar att ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med rekordtillgångar på nästan 2 biljoner US-dollar. De första europanoterade ETF:erna gjorde sin debut den 11 april 2000. Dessa två ETFer var baserade på Euro Stoxx 50– och Stoxx Europe 50-indexen, och de var noterade på Deutsche Boerse i Tyskland.

Tillgångar som investerats i ETF-branschen i Europa nådde rekordhöga 1,96 biljoner USD i slutet av mars. Under mars samlade ETF-branschen i Europa nettoinflöden på 11,02 miljarder USD, vilket ger årets nettoinflöden till 49,52 miljarder USD, enligt ETFGIs mars 2024 europeiska ETFer och ETPers industrilandskapsrapport, den månatliga rapporten som är en del av en årlig betald forskningsprenumerationstjänst. (Alla dollarvärden i USD om inget annat anges.)

Höjdpunkter

  • Tillgångar som investerats på ETFmarknaden i Europa nådde ett rekord på 1,96 Tn i slutet av mars och slog det tidigare rekordet på 1,90 Tn i slutet av februari 2024.
  • Tillgångarna ökade med 7,8 % YTD 2024, från 1,82 Tn USD i slutet av 2023 till 1,96 Tn USD.
  • Nettoinflöden på 11,02 miljarder USD i mars 2024.
  • YTD nettoinflöden på 49,52 miljarder USD är tredje högsta någonsin efter YTD nettoinflöden på 59,30 miljarder USD 2021 och YTD nettoinflöden på 49,73 miljarder USD 2022.
  • Artonde månaden med på varandra följande nettoinflöden.

”S&P 500-indexet ökade med 3,22 % i mars och är upp 10,56 % YTD 2024. De utvecklade marknaderna exklusive det amerikanska indexet ökade med 3,62 % i mars och steg 5,26 % YTD 2024. Spanien (upp 10,72 %) och Italien (upp 6,34 %) såg de största ökningarna bland de utvecklade marknaderna i mars. Emerging markets-indexet ökade med 1,50 % under mars och steg 2,08 % YTD 2024. Peru (upp 10,27 %) och Columbia (upp 8,19 %) såg de största ökningarna bland tillväxtmarknaderna i mars”, enligt Deborah Fuhr, managing partner, grundare och ägare av ETFGI.

Tillgångstillväxt i ETF-branschen i slutet av mars

Källa: ETFGI

I slutet av mars hade ETFmarknaden i Europa 3 037 produkter, med 12 209 noteringar, tillgångar på $1,96 Tn, från 99 leverantörer listade på 29 börser i 24 länder.

Under mars samlade ETFer nettoinflöden till 11,02 miljarder USD. Aktie-ETFer samlade nettoinflöden på 9,81 miljarder USD under mars, vilket förde YTD nettoinflöden till 39,30 miljarder USD, högre än 19,38 miljarder USD i nettoinflöden av eget kapital YTD 2023. Ränte-ETFer rapporterade nettoinflöden på 719,00 USD YTD under 1 mars, vilket gav 25 USD nettoinflöden. miljarder, lägre än 15,49 miljarder USD i nettoinflöden YTD år 2023. Råvaru-ETFer rapporterade nettoutflöden på 75,35 miljoner USD under mars, vilket förde YTD nettoutflöden till 2,32 miljarder USD, lägre än 1,67 miljarder USD i nettoinflöden YTD 2023. på 670,27 miljoner USD under månaden, vilket samlade ett nettoinflöde för året i Europa på 2,33 miljarder USD, högre än 2,17 miljarder USD i nettoinflöden YTD 2023.

Betydande inflöden kan tillskrivas de 20 bästa ETFerna av nya nettotillgångar, som samlat in 9,63 miljarder USD under mars. iShares Core S&P 500 UCITS ETFAcc (CSSPX SW) samlade in 918,91 miljoner USD, det största enskilda nettoinflödet.

Topp 20 ETFer efter nettoinflöden i mars 2024: Europa

NamnKortnamnAssets
($ Mn)
 Mar-24
NNA
($ Mn)
 YTD-24
NNA
($ Mn)
Mar-24
iShares Core S&P 500 UCITS ETFAccCSSPX SW       84,308.60             4,744.81             918.91
UBS ETF (LU) MSCI United Kingdom UCITS ETF (GBP) A-accAccUKGBPB SW        2,485.72                653.33             753.94
Invesco MSCI USA ESG Universal Screened UCITS ETFAccESGU LN        2,188.25                792.66             741.48
Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF – 1C – AccXEON GY        7,281.96             2,089.43             596.35
HSBC S&P 500 UCITS ETFHSPX LN        6,756.08                661.46             562.23
iShares MSCI EM ESG Enhanced UCITS ETFEEDM LN        5,000.88                886.95             556.22
Vanguard FTSE All-World UCITS ETFVWRD LN       24,771.34             1,410.78             545.51
Invesco S&P 500 UCITS ETFAccSPXS LN       25,176.99                939.08             497.72
iShares MSCI ACWI UCITS ETFAccISAC LN       12,806.01             1,453.06             469.35
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETFIBTU LN       14,990.95             1,433.49             431.07
iShares € High Yield Corp Bond UCITS ETFIHYG LN        7,694.75             1,427.77             413.53
SPDR S&P 500 UCITS ETFSPY5 GY       12,491.17             3,418.58             388.74
iShares Core MSCI World UCITS ETFAccIWDA LN       75,051.88             3,236.70             382.75
Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS ETFAccCOMO FP        1,668.95                367.30             378.26
iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF (DE)SCXPEX GY           916.86                401.43             357.42
Amundi MSCI Japan UCITS ETFAccLCUJ GY        4,400.85                158.96             343.86
UBS ETF (CH) – MSCI Switzerland (CHF) A-dis – AccSWICHA SW        1,126.17                354.69             335.87
SPDR MSCI World UCITS ETFAccSPPW GY        5,653.51                715.38             324.95
Amundi S&P 500 Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETFZPA5 GY        3,965.66                925.46             320.42
JPMorgan US Research Enhanced Index Equity ESG UCITS ETFAccJREU LN        7,047.30             1,230.55             315.09

Källa ETFGI

De 10 bästa ETPerna av nya nettotillgångar samlade ihop 1,69 miljarder USD under mars. WisdomTree Physical Silver – Acc (PHAG LN) samlade in 832,90 miljoner USD, det största enskilda nettoinflödet.

Topp 10 ETPer efter nettoinflöden i mars 2024: Europa

NamnKortnamnAssets
($ Mn)
 Mar-24
NNA
($ Mn)
 YTD-24
NNA
($ Mn)
Mar-24
WisdomTree Physical Silver – AccPHAG LN  2,057.21                793.35             832.90
iShares Physical Silver ETCAccSSLN LN     785.65                254.30             245.97
Xtrackers IE Physical Gold ETC Securities – AccXGDU LN  3,640.08                231.87             167.72
AMUNDI PHYSICAL GOLD ETC (C) – AccGOLD FP  4,575.61                307.29             127.12
Xtrackers Physical Gold ETC (EUR) – AccXAD5 GY  2,202.38                  92.10              80.28
WisdomTree Copper – AccCOPA LN  1,667.78                337.85              68.51
Xtrackers Physical Gold Euro Hedged ETCAccXAD1 GY  1,335.65                    5.06              50.49
SG ETC FTSE MIB -3x Daily Short Collateralized – AccMIB3S IM       33.07                  88.10              40.49
21Shares Toncoin Staking ETPTONN SW       40.81                  39.94              39.94
Invesco Physical Gold ETC – EUR Hdg AccSGLE IM     564.18                  59.65              33.11

Källa: ETFGI

Investerare har tenderat att investera i Equity ETFs under mars.

Fortsätt läsa

Nyheter

JPNY ETF spårar en korg bestående av 400 japanska aktier

Publicerad

den

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF JPY (JPNY ETF) med ISIN LU1681039050, försöker följa JPX-Nikkei 400-indexet. JPX-Nikkei 400-indexet spårar 400 japanska aktier. Aktierna väljs i huvudsak utifrån avkastning på eget kapital och ackumulerat rörelseresultat.

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF JPY (JPNY ETF) med ISIN LU1681039050, försöker följa JPX-Nikkei 400-indexet. JPX-Nikkei 400-indexet spårar 400 japanska aktier. Aktierna väljs i huvudsak utifrån avkastning på eget kapital och ackumulerat rörelseresultat.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF JPY är den billigaste ETF som följer JPX-Nikkei 400-indexet. Denna ETF replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF JPY är en liten ETF med tillgångar på 50 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 november 2014 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

AMUNDI JPX-NIKKEI 400 UCITS ETF försöker replikera så nära som möjligt utvecklingen av utvecklingen för det yendenominerade JPX-Nikkei 400-indexet (återinvesterade nettoutdelningar), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Denna ETF gör det möjligt för investerare att dra nytta av en exponering mot ett urval av japanska aktier utvalda enligt kvantitativa kriterier och kvalitativa kriterier för bolagsstyrning, och viktade enligt deras börsvärde.

Handla JPNY ETF

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF JPY (JPNY ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURACUF
Euronext ParisJPYJPNY
London Stock ExchangeGBXJPNY
SIX Swiss ExchangeJPYJPNY

Fortsätt läsa

Nyheter

Tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader

Publicerad

den

Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av Invesco på Xetra och via Börse Frankfurt. Denna ETF ger tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader.

Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av Invesco på Xetra och via Börse Frankfurt. Denna ETF ger tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader.

Invesco Global Corporate Bond ESG UCITS ETF (GLBD) ger investerare tillgång till en brett diversifierad portfölj av skattepliktiga företagsobligationer utgivna av industriföretag, allmännyttiga företag och finansiella företag baserade på utvecklade marknader.

Obligationerna med fast ränta ska ha en investment grade rating och en återstående löptid på minst ett år. Emissionsvalutan kan vara CAD, EUR, GBP och USD. En emittents viktning är begränsad till 5 procent. De utvalda obligationerna måste också ha en solid ESG-profil.

Det är en utdelande andelsklass i fondvalutan, US-dollar.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Invesco Global Corporate Bond ESG UCITS ETFIE000FVQW7E70,15 %UtdelandeBloomberg MSCI Global Liquid Corporate ESG Weighted SRI Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 151 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära