Nyheter
Att förstå likviditeten bakom börshandlade fonder
Publicerad
4 år sedanden

Börshandlade fonder (ETF) är öppna fonder som är börsnoterade och handlas på reglerade börser, såsom London Stock Exchange, NYSE, Nasdaq och Deutsche Boerse. Ur ett investerares perspektiv handlar ETF-likviditet främst om att se till att tvåvägsmarknader i realtid alltid är tillgängliga när en investerare vill köpa eller sälja en börshandlad fond. Denna situation är normal affär under de flesta marknadsförhållanden under börsens handelsdagar och är en av de största fördelarna som ETF har jämfört med traditionella fonder som handlas endast en gång om dagen.
Likviditeten hos börshandlade fonder missförstås ofta. Den här artikeln försöker förklara hur ETFernas verkliga likviditet är djupare än föreställt och bildas genom en kombination av den underliggande tillgångsklassen och den primära och sekundära marknadsaktiviteten.
Den primära marknaden för en ETF är mekanismen för att skapa eller lösa in ETF-enheter genom att köpa och sälja underliggande aktier eller värdepapper. De enda parter som kan göra detta kallas ”Auktoriserade deltagare” (AP). AP är vanligtvis stora finansinstitut som investeringsbanker och professionella handelsföretag som är experter på de tillgångsklasser de deltar i. Skapande- och inlösenmekanismen underlättar ”arbitrage” för att hålla prissättningen av ETF i linje med tillgången som spåras.
Slutinvesterare köper och säljer ETF på börsen på den ”sekundära marknaden” via en mäklare eller medlem av börsen. Konstant bud och erbjudanden (köp- och försäljningspriser) tillhandahålls av officiella ’Market Makers’ (MMs).
ETF-likviditet – handelsvolymer, AUM eller underliggande index?
ETF-likviditet är en term som ofta används i allmänhet för att beskriva börshandlade volymer, men detta är ett misstag. Den ”verkliga” likviditeten i en ETF är likviditet är den som hämtas från den underliggande marknaden eller tillgången som spåras – inte volymer på börsen. Med tanke på att de flesta av de underliggande tillgångarna som spåras av ETF:er är mycket likvida, kan de flesta ETF:er dra in tiotals till hundratals miljoner USD utan att det påverkar den underliggande marknaden negativt. Detta är i slutändan detsamma oavsett om en ETF har en liten investering i sig (AUM) eller om den inte har betydande dagliga handelsvolymer.
Till exempel handlar inte alla FTSE 100-ETF:er lika mycket vid börsen, men de har alla samma underliggande likviditet – likviditeten för de 100 aktierna i indexet som kan köpas eller säljas av AP. På samma sätt kommer inte alla fysiska guld-ETP:er att visa samma mängd utbytesvolym, men de delar alla samma underliggande likviditet på de globala guldmarknaderna.
Verklig ETF-likviditet skapas från de underliggande tillgångarna som spåras
Genom den primära marknaden kan nya ETF-enheter skapas för att möta efterfrågan. Om det finns en likviditetsbegränsning i en ETF återspeglar den underliggande begränsningarna på tillgångsklassnivån. Med tanke på att de flesta ETF:er endast spårar likvida marknader som prissätter kontinuerligt under börsens öppettider är storleksbegränsningar därför extremt lösa.


Parter som är involverade i de börshandlade fondernas likviditetsekosystem:
• Underliggande marknader / tillgångar som spåras: De flesta likvida värdepapper och tillgångsslag kan spåras av ETF:er. Inkluderar globala aktier, stats- och företagsobligationer, råvaror, derivat, MLP och många andra.
• Börser: Där ETF:er noteras, köps och säljs. Börsen erbjuder reglerade och ordnade marknadsplatser.
• Auktoriserade deltagare: Den primära marknaden – skapa och lösa in ETF-aktier för att matcha efterfrågan från investerare.
• Market Makers: Den sekundära marknaden – köp och sälj ETF-aktier på börsen för slutinvesterarnas räkning.
• Plattformar: Aktiehandel, mäklare, bank- och detaljhandelsplattformar som gör det möjligt för slutinvesterare att köpa och sälja en ETF.
• Investerare: ETF:er är mycket demokratiska produkter och vädjar till många investerartyper från centralbanker, pensions- och försäkringsfonder till välgörenhetsorganisationer, kapital, hedgefonder, kapitalförvaltare, privata banker och enskilda investerare.
Hur ETF-likviditet utvecklas
I takt med att ETF-marknaden har utvecklats har likviditetsbehov och profiler för ETF: er och deras användare också.
Under de börshandlade fondernas tidiga fasen replikerade de huvudsakligen de viktigaste riktmärkena, t.ex. S&P 500, DAX, guld etcetera. Höga handelsvolymer och extremt täta spreadar blev normen och förväntningen. Den andra fasen av ETF:er, såsom smarta beta, tematiska och aktiva ETF:er, är ”buy and hold” eller ”investering” -produkter där handelsvolymen blir mycket mindre i fokus. Likviditetsbehovet för 2.0-typen av produkt är ett stabilt erbjudande och storlek i förhållande till det underliggande som spåras.
Denna perspektivförändring avseende ETF-likviditet kommer att bli mycket viktig för att göra det möjligt för investerare att komma in i nya, spännande, innovativa ETF:er vid lanseringen med lägre tillgångar under förvaltning (AUM).
Bloomberg har utvecklat ett användbart verktyg som heter ’Implied liquidity’ – En formel på ETF-beskrivningssidan visar likviditetsdjupet på den underliggande marknaden och den största handeln innan det påverkar den underliggande marknaden.
Ett exempel nedan är HAN-GINS Cloud Technology ETF (SKYY), listad i slutet av 2018. Avsnittet markerat i rött visar underförstådd likviditet på 17,4 miljoner aktier eller 164 979 000 miljoner dollar trots att ETF AUM bara är 24,16 miljoner USD . Du kan skriv ETFL och du kommer till beräkningssidan för att se var siffrorna kommer ifrån.

Källa: Bloomberg, 21 maj, 2020.
Nästa Bloomberg print screen visar att den nya ETFens handel fortfarande är tunn i sitt tidiga liv.

Källa: Bloomberg, 1 mars, 2019.
Nästa print screen visar ett underavsnitt av de underliggande aktier som ingår i den börshandlade fonden som tydligt visar att den dagliga likviditeten utanför den underliggande korgen är betydligt högre än ETFen. Detta ger köparen försäkran om att de kan göra stora affärer utan att väsentligt påverka ETF-priset. I huvudsak är ETF:er ett ”pass-through”-verktyg. Den underförstådda likviditetsfunktionen beskriver i huvudsak ETF:ernas ”verkliga likviditet” och ger slutinvesteraren en viss tröst när det gäller handelsnivån de vanligtvis kan utföra oavsett handelsvolymerna eller AUM för en ETF.

Källa: Bloomberg, 28 maj 2020
Primärmarknaden
Den primära marknaden finns för att säkerställa att när en fond behöver öka de emitterade ETF-aktierna kan den göra det (skapelser) och där utbudet överstiger efterfrågan kan ETF avbrytas (löses in). Allt detta händer osynligt för slutinvesteraren för att säkerställa att ETF:ernass sekundära marknad fungerar utan avbrott. AP:er kommer nästan alla att göra OTC-marknader där deras kunder kommer att kräva offert, vanligtvis i större storlek.
AP tecknar ett omfattande avtal med en ETF-emittent som ger dem rätten att kunna skapa och lösa in ETF-enheterna. AP är vanligtvis stora finansinstitut som investeringsbanker och specialiserade handelsföretag.
AP kommer att instruera ETF-emittenten de vill antingen:
Skapa nya ETF-enheter där de har en kort ETF-position på grund av att de har sålt mer av ETF än de äger eller
Lösa in befintliga ETF-enheter där de har en lång position på grund av att de har köpt från en klient och vill minska de utestående aktiena de har
ETF:ernas primära marknad tillåter ETF-emittenten att se till att investerare kan köpa och sälja ETF: er efterfrågan. Om det inte finns tillräckligt med en ETF i utfärdande kan en AP sälja ETF i förväg för att äga den men sedan skapa slutet på dagen för att matcha avvecklingen av den ursprungliga handeln och avveckla båda samtidigt.
Oftast kommer en skapande eller inlösen att vara nettoresultatet av flera sammanlagda affärer. Detta är en betydande fördel jämfört med en onoterad fond där de bruttoorder som skapar och löser in ger mer friktion till fonden. Dessa attritionskostnader överförs i slutändan till äldre andelsägare och inte till de nya (skapar) eller gamla (löser in) investerarna.
En annan fördel är att ansvaret för handeln med skaparkorgen skickas till AP / MM – till skillnad från en fond där det är den interna transaktionsdisken. Eventuella misstag i den senare överförs till äldre andelsägare till skillnad från ETF: er där risken ligger i AP / MM.
Sekundär marknad
Understödd av den primära marknaden är market makers (specialiserade handelsföretag och investeringsbanker) garantier för att slutinvesterare kan köpa eller sälja andelar fritt.
Marknadsförare tecknar ett kontrakt med börsen (och i HANetfs fall med det utfärdande företaget för våra ETF:er) som garanterar att det alltid finns tvåvägspriser på marknaden och storlek. Market Makers måste också vara tekniskt robusta för att säkerställa att stilleståndstider, där inga priser finns tillgängliga, minimeras. Resultatet är att slutinvesteraren kan förvänta sig ett bud och erbjudande av sista utväg om det inte finns någon naturlig motsatt handel.
Vanligtvis är marknaderna snedställda på ett sätt (fler köpare än säljare, eller tvärtom) och marknadsgaranter ser till att det alltid finns köpare eller säljare även när en naturlig köpare eller säljare inte finns. De gör detta genom att vara långa eller korta börshandlade fonder, eftersom de köper och säljer till efterfrågan och är omvänt säkrade. När deras position blir tillräckligt stor på grund av sekundära marknadstransaktioner lägger de in en skapa eller lösa in order till emittenten och stänger sin säkring för att platta ut sina exponeringar och leverera eller ta emot ETF: er från marknaden.
AP och Market Makers har investerat mycket i automatiserad teknik och dynamisk, algoritmisk prissättning av en ETF baserat på den underliggande tillgången som spåras. Prissättningen hålls korrekt och i linje med den inneboende arbitrage mellan ETF och underliggande tillgång. I praktiken kommer eventuell felprissättning att återföras i linje med en andra part som skiljer den första som felprissätter. Den andra parten kan sedan förverkliga arbitrage genom att skapa eller lösa in på den primära marknaden eller köpa och sälja ETF på sekundära marknader.
Exekveringsalternativ och ordertyper
ETF:er är utformade för att vara flexibla, och det finns många sätt att handla med dem. Nyckeln är att effektivt genomförande är att diskutera dina behov med emittenternas kapitalmarknadsteam för att fatta ett bättre informerat beslut, särskilt där handeln är stor.
Men de mest använda typerna av utförande inkluderar:
• Risk/Single Point Execution – ETF-affären utförs vid en enda tidpunkt, normalt handlas mot en market maker i ett block
• Limit/Iceberg – ETF genomförs till ett gränspris antingen som en enda fyllning (total volym) eller genom att visa en mindre del av volymen och ladda mer volym när delar av den totala ordern utförs
• I linje med volym – ETF utförs till ett gränspris antingen som en enda fyllning (total volym) eller genom att visa en mindre del av volymen och ladda mer volym när delar av den totala ordern utförs
• MOC – ETF genomförs till slutkursen för börsnotering av ETF
• NAV – ETF exekveras i förhållande till den börshandlade fondens substansvärde (normalt baserat på den underliggande tillgångens slutnivå)
• VWAP/TWAP /Over the Day – ETF-genomförandet sprids över dagen eller över en period och utförs i mindre inkrementella barnorder
• Parhandel/relativ – ETF utförs i förhållande till ett dynamiskt (eller rörligt) riktmärke (antingen en annan ETF, en framtid eller ett liveindex)
Enkla riktlinjer för effektiv ETF-genomförande
När du närmar dig en ETF-exekvering följer du enkla regler för att utforma den optimala genomförandestrategin.
• Fokusera på ETF:ens spread och dess spread i förhållande till förväntad underliggande spread
• Fokusera på den implicita likviditeten i den börshandlade fonden (från dess underliggande) i motsats till den faktiska likviditeten i ETF själv
• Försök att utföra när det underliggande är öppet (eller det mesta av det underliggande)
• Undvik öppet utbyte eller perioder med offentliggörande av ekonomiska data, t.ex. arbetshetslöshetssiffror släpps
• Använd SI:s (Systematic Internalizes) antingen genom algoritmer eller genom marknadsmässiga begränsningsorder
• Om möjligt, minska stiftrisken genom att sprida ditt utförande över dagen
• Använd ordertyper som begränsningsorder när så är lämpligt
• KOM Ihåg att utforska en rad strategier, använd inte bara en.
Likviditetsrisker i ETF:er
Eftersom kombinationen av primära, sekundära och derivatmarknader ger den underliggande likviditeten till ETF:er, om det finns en fråga om likviditeten i den underliggande tillgångsklassen, kommer detta att återspeglas i ETF:n (och alla andra investeringsprodukter som är exponerade för den tillgången klass) och kan ha en negativ inverkan. Likviditetsrisk, liksom andra risker som är förknippade med den specifika ETF-exponeringen, kommer att beskrivas i Key Investor Information Document KIID, som är offentligt tillgängligt på ETF-emittentens webbplatser.
HANetf Capital Markets-funktionen har inrättats för att hjälpa investerare att effektivt genomföra sina ETF-affärer. Vår personal har över 25 års erfarenhet av ETF-genomförande och är mycket glada att rådfråga slutinvesterare om effektivt genomförande. Vi kan också hjälpa till att ge råd om tider på dygnet för att handla om det är relevant och också ge råd om de mest kvalificerade AP och MM för varje ETF och tillgångsklass.
Ladda ner ned hela denna white paper här: ”Understanding The True Liquidity of ETFs”
Detta white paper är producerat av HANetf och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se
Du kanske gillar
-
Europafokuserade ETPer ser större andel av flödena under första kvartalet
-
HANetfs kommenterar guldpriset som når nya rekordnivåer
-
Europeisk försvars-ETF når 10 miljoner dollar under den första noteringsveckan
-
Europas försvarsboom: HANetf presenterar den nya europeiska försvars-ETFen
-
HANetfs Tom Bailey om framtiden för europeiska försvarsfonder
-
Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris
1 kommentar
Skriv en kommentar
Avbryt svar
Nyheter
April in ETFs: Gold at New Highs, Crypto in Transition, and Moat Index Holding Steady
Publicerad
9 timmar sedanden
2 maj, 2025
As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.
Your VanEck Europe team wishes you a great read.
Featured Articles
🥇 Are Gold Mining Equities Regaining Attention Amid Rising Gold Prices?
Gold & Gold mining equities tend to shine during stress periods

Source: VanEck, World Gold Council.
Gold has attracted renewed interest from investors amid concerns about inflation, currency volatility, and overall market uncertainty. Gold mining companies have recently reported improved profit margins and cash generation, with some initiating share buybacks and maintaining relatively strong balance sheets. Despite these developments, many continue to trade below their historical valuation averages.
While historical trends indicate that gold and gold mining equities have outperformed during certain periods of market stress, these patterns may not repeat under different economic conditions. Performance can be influenced by a range of factors including interest rates, central bank policy, geopolitical developments, and investor sentiment.
→ Read more
⚖️ Whitepaper Highlights: How New Crypto Regulations May Shape the Future
Cryptocurrencies are entering a new era. With the re-election of Donald Trump and the implementation of the European Union’s Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulation, digital assets are moving into a landscape defined not just by innovation, but also by regulatory clarity.
MiCA’s structured and transparent approach aims to promote legitimacy, safeguard investors, and enhance trust in digital asset markets across Europe. It could also serve as a blueprint for other jurisdictions looking to regulate crypto effectively.
→ Read the Whitepaper Highlights
⛓️ Introduction to Celestia
Most blockchains, like Ethereum or Bitcoin, are monolithic which means they perform all major functions (consensus, data availability, and execution) on a single layer. This design ensures security but according to new modular networks, limits scalability and flexibility.
The modular blockchain thesis, which Celestia is leading, proposes separation of layers and respective responsibilities in the network.
→ Read more
Note: This article in not accessible to our UK readers.
🌊 Riding the Gold Wave
Chasing the Vein: Fund Flows into Gold Miners

Source: Mining.com. Data as of 21 March 2025. Note: Data covers 493 funds with combined assets under management of $62 billion.
U.S. equity markets experienced significant declines during the month of March. Meanwhile, spot gold price recorded new all-time highs, surpassing the $3,000 per ounce mark on 14 March and closing at a record price of $3123.57 on March 31, a 9.30% ($265.73) monthly gain. As of 31 March, gold prices have risen by 93.61% over the past five years (1). Investors should keep in mind that past performance is not representative of future results.
The gold miners, as represented by the NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), outperformed significantly, up 15.51% during March (2). This gain reflects both their operational leverage to rising gold prices and market perceptions of relative value. However, gold miners can also be subject to heightened volatility, operational risks, and sensitivity to commodity price swings.
While gold and gold equities may serve as diversifiers in a portfolio due to their historically low correlations with many asset classes, investors should remain mindful of the inherent risks, including price volatility, currency movements, and shifts in investor sentiment that can lead to rapid reversals in performance.
→ Read more
🌪️ Moat Stocks Weather Tariff Tumble
Market turbulence in March weighed on stocks. The Moat Index was not immune to the market turmoil, as it declined along with the broad U.S. equity market ending the month lower. However, the Moat Index showed resilience relative to the S&P 500—thanks in part to defensive sector resilience and underweight exposure to mega-caps.
At the same time, the SMID Moat Index lagged small and mid-caps in March. Smaller U.S. stocks were also impacted by global trade tensions and economic growth concerns with the broad small- and mid-cap benchmarks falling during the month. However, year-to-date, the SMID Moat Index remains ahead of the broader small- and mid-cap markets.
This is a preview of our monthly ETF insights email newsletter.
To receive the full version, sign up here.
(1) Source: World Gold Council, ICE Data Services, FactSet Research Systems Inc.
(2) Source: Financial Times.
IMPORTANT INFORMATION
This is marketing communication. Please refer to the prospectus of the UCITS and to the KID/KIID before making any final investment decisions. These documents are available in English and the KIDs/KIIDs in local languages and can be obtained free of charge at www.vaneck.com, from VanEck Asset Management B.V. (the “Management Company”) or, where applicable, from the relevant appointed facility agent for your country.
For investors in Switzerland: VanEck Switzerland AG, with registered office in Genferstrasse 21, 8002 Zurich, Switzerland, has been appointed as distributor of VanEck´s products in Switzerland by the Management Company. A copy of the latest prospectus, the Articles, the Key Information Document, the annual report and semi-annual report can be found on our website www.vaneck.com or can be obtained free of charge from the representative in Switzerland: Zeidler Regulatory Services (Switzerland) AG, Neudtadtgasse 1a, 8400 Winterthur, Switzerland. Swiss paying agent: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.
For investors in the UK: This is a marketing communication targeted to FCA regulated financial intermediaries. Retail clients should not rely on any of the information provided and should seek assistance from a financial intermediary for all investment guidance and advice. VanEck Securities UK Limited (FRN: 1002854) is an Appointed Representative of Sturgeon Ventures LLP (FRN: 452811), which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (FCA) in the UK, to distribute VanEck´s products to FCA regulated firms such as financial intermediaries and Wealth Managers.
This information originates from VanEck (Europe) GmbH, which is authorized as an EEA investment firm under MiFID under the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFiD). VanEck (Europe) GmbH has its registered address at Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Germany, and has been appointed as distributor of VanEck products in Europe by the Management Company. The Management Company is incorporated under Dutch law and registered with the Dutch Authority for the Financial Markets (AFM).
This material is only intended for general and preliminary information and shall not be construed as investment, legal or tax advice. VanEck (Europe) GmbH and its associated and affiliated companies (together “VanEck”) assume no liability with regards to any investment, divestment or retention decision on the basis of this information. The views and opinions expressed are those of the author(s) but not necessarily those of VanEck. Opinions are current as of the publication date and are subject to change with market conditions. Information provided by third party sources is believed to be reliable and have not been independently verified for accuracy or completeness and cannot be guaranteed.
Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM, Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index, Morningstar® US Small-Mid Cap Moat Focus IndexSM, and Morningstar® Global Wide Moat Focus IndexSM are trademarks or service marks of Morningstar, Inc. and have been licensed for use for certain purposes by VanEck. VanEck’s ETFs are not sponsored, endorsed, sold or promoted by Morningstar, and Morningstar makes no representation regarding the advisability of investing in the ETFs. Morningstar bears no liability with respect to the ETFs or any securities.
Effective December 15, 2023, the carbon risk rating screen was removed from the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective December 17, 2021, the Morningstar® Wide Moat Focus IndexTM was replaced with the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective June 20, 2016, Morningstar implemented several changes to the Morningstar® Wide Moat Focus Index construction rules. Among other changes, the index increased its constituent count from 20 stocks to at least 40 stocks and modified its rebalance and reconstitution methodology. These changes may result in more diversified exposure, lower turnover, and longer holding periods for index constituents than under the rules in effect prior to that date.
NYSE Arca Gold Miners Index is a service mark of ICE Data Indices, LLC or its affiliates (“ICE Data”) and has been licensed for use by VanEck UCITS ETF plc (the “Fund”) in connection with the ETF. Neither the Fund nor the ETF is sponsored, endorsed, sold or promoted by ICE Data. ICE Data makes no representations or warranties regarding the Fund or the ETF or the ability of the NYSE Arca Gold Miners Index to track general stock market performance. ICE DATA MAKES NO EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, AND HEREBY EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE WITH RESPECT TO THE NYSE ARCA GOLD MINERS INDEX OR ANY DATA INCLUDED THEREIN. IN NO EVENT SHALL ICE DATA HAVE ANY LIABILITY FOR ANY SPECIAL, PUNITIVE, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING LOST PROFITS), EVEN IF NOTIFIED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. ICE Data Indices, LLC and its affiliates (“ICE Data”) indices and related information, the name “ICE Data”, and related trademarks, are intellectual property licensed from ICE Data, and may not be copied, used, or distributed without ICE Data’s prior written approval. The Fund has not been passed on as to its legality or suitability, and is not regulated, issued, endorsed’ sold, guaranteed, or promoted by ICE Data.
The S&P 500 Index (“Index”) is a product of S&P Dow Jones Indices LLC and/or its affiliates and has been licensed for use by Van Eck Associates Corporation. Copyright © 2020 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global, Inc., and/or its affiliates. All rights reserved. Redistribution or reproduction in whole or in part are prohibited without written permission of S&P Dow Jones Indices LLC. For more information on any of S&P Dow Jones Indices LLC’s indices please visit www.spdji.com. S&P® is a registered trademark of S&P Global and Dow Jones® is a registered trademark of Dow Jones Trademark Holdings LLC. Neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors make any representation or warranty, express or implied, as to the ability of any index to accurately represent the asset class or market sector that it purports to represent and neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors shall have any liability for any errors, omissions, or interruptions of any index or the data included therein.
It is not possible to invest directly in an index.
Investing is subject to risk, including the possible loss of principal. Investors must buy and sell units of the UCITS on the secondary market via an intermediary (e.g. a broker) and cannot usually be sold directly back to the UCITS. Brokerage fees may incur. The buying price may exceed, or the selling price may be lower than the current net asset value. The indicative net asset value (iNAV) of the UCITS is available on Bloomberg. The Management Company may terminate the marketing of the UCITS in one or more jurisdictions. The summary of the investor rights is available in English at: complaints-procedure.pdf (vaneck.com). For any unfamiliar technical terms, please refer to ETF Glossary | VanEck.
No part of this material may be reproduced in any form, or referred to in any other publication, without express written permission of VanEck.
© VanEck (Europe) GmbH ©VanEck Switzerland AG © VanEck Securities UK Limited
Nyheter
BBVAE ETF är en spansk ETF som spårar Eurostoxx 50
Publicerad
10 timmar sedanden
2 maj, 2025
BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) med ISIN ES0105321030, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado har tillgångar på 133 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 oktober 2006 och har sin hemvist i Spanien.
Beskrivning BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado
Med BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado deltar investerare i ökningen av värdet på aktierna i de 50 största konglomeraten i euroområdet (euroområdet). Euro Stoxx 50-indexet inkluderar aktier från 8 länder i euroområdet: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna och Spanien.
Handla BBVAE ETF
BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Bolsa de Madrid.
Bolsa de Madrid är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Börsnoteringar
Börs | Valuta | Kortnamn |
Bolsa de Madrid | EUR | BBVAE |
Största innehav
Värdepapper | Vikt % |
ASML Holding NVNL0010273215 | 8,59% |
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SEFR0000121014 | 5,60% |
SAP SEDE0007164600 | 5,16% |
TotalEnergies SEFR0000120271 | 4,59% |
Siemens AGDE0007236101 | 3,70% |
Schneider Electric SEFR0000121972 | 3,46% |
Future on Euro Stoxx 50 | 3,02% |
Sanofi SAFR0000120578 | 2,99% |
L’Oreal SAFR0000120321 | 2,98% |
Allianz SEDE0008404005 | 2,93% |
Innehav kan komma att förändras
Nyheter
The Art of Meme-ing: How Dogecoin Redefined Value
Publicerad
11 timmar sedanden
2 maj, 2025
Explore Dogecoin’s impact on crypto, turning internet memes into cultural and financial assets.
𝕋𝕚𝕞𝕖 ℂ𝕠𝕕𝕖𝕤:
00:00 – Intro
00:27 – Where do Memes come from?
03:13 – What are some of the first Memes you remember?
10:28 – Do these things have value?
14:04 – The different types of cryptocurrencies
17:20 – How did Dogecoin start?
24:26 – What is some of the utility?
28:36 – How does it fit into the portfolio?
30:38 – Final thoughts
Research Newsletter
Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

April in ETFs: Gold at New Highs, Crypto in Transition, and Moat Index Holding Steady

BBVAE ETF är en spansk ETF som spårar Eurostoxx 50

The Art of Meme-ing: How Dogecoin Redefined Value

VGGF ETF köper statsobligationer från hela världen

Vilka ETFer investerar i europeiska Small Cap-aktier?

Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång

MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång

Sju börshandlade fonder som investerar i försvarssektorn

Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris

Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar
Populära
-
Nyheter4 veckor sedan
Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång
-
Nyheter4 veckor sedan
MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång
-
Nyheter4 veckor sedan
Sju börshandlade fonder som investerar i försvarssektorn
-
Nyheter4 veckor sedan
Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris
-
Nyheter4 veckor sedan
Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar
-
Nyheter3 veckor sedan
21Shares bildar exklusivt partnerskap med House of Doge för att lansera Dogecoin ETP i Europa
-
Nyheter2 veckor sedan
HANetfs Tom Bailey om framtiden för europeiska försvarsfonder
-
Nyheter1 vecka sedan
Fastställd utdelning i MONTDIV april 2025
Pingback: Nackdelar med ANTS - ETF-marknaden