Följ oss

Nyheter

Global X lanserar sina första europeiska ETFer innan året är slut

Publicerad

den

Global X lanserar sina första europeiska ETFer innan året är slut

Luis Berruga, VD för Global X, har avslöjat att företaget kommer att lansera sina första europeiska ETFer i slutet av året. ETF-emittenten kommer att ha ett särskilt fokus på Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Danmark när den börjar sin expansion över hela Europa.

Tidigare denna vecka tillkännagav Global X sin inträde på den europeiska marknaden med den kommande lanseringen av sin UCITS ETF-serie och två senioranställningar, ett drag som har varit på gång under tolv månader. Global X har redan en betydande kundbas i Europa och förvaltar knappt en miljard dollar av europeiska kundtillgångar.

Innan MiFID II infördes 2018 fanns det inte några stora skillnader för investerare som ville köpa in UCITS ETF jämfört med amerikanska börsnoterade ETF. Genomförandet av regelverket innebar att europeiska investerare måste börja ta hänsyn till faktorer som lämplighetskrav och skattefördelar när de valde ETF:er som var gynnsamma för inhemskt noterade produkter.

Trots införandet av MiFID II har Global X sett att några av sina europeiska institutionella kunder fortfarande gynnar amerikanska börsnoterade ETF:er framför UCITS-ETF:er på grund av deras likviditetsfördelar och de olika tillgängliga strategierna.

Skall lansera liknande strategier i UCITS-format

Därför var en viktig anledning bakom lanseringen, förklarade VD, att förbättra tjänsten för dessa europeiska investerare genom att lansera liknande strategier i en UCITS ETF-struktur. Berruga sa: ”De största europeiska marknaderna är Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Danmark och många av våra kunder inom dessa regioner bad oss lansera våra strategier i ett UCITS-omslag.”

Av de 78 ETF: er som lanserades av Global X spårar 24 tematiska index och har samlat $ 9 miljarder tillgångar under förvaltning (AUM) sedan företagets första tematiska ETF-lansering 2010.

”Några av våra snabbast växande temaprodukter som våra dator- och robot-ETF: er har drivits avsevärt av europeiska investerare,” fortsatte han. ”Att erbjuda dem dessa lösningar i ett UCITS-omslag är det rätta att göra för våra investerare.”

Berruga sa att Global X kommer att addera ytterligare resurser till sitt europeiska team under de kommande veckorna med planer på att snabbt skala verksamheten under de kommande 18 månaderna med Schweiz och Nordeuropa som de viktigaste områdena för utveckling.

Genom att starta ETF-erbjudandena berättade Berruga: ”Så länge allt går bra kommer vi att lansera våra två första tematiska ETF: er före årets slut.”