Följ oss

Nyheter

Vatten börjar handlas på terminsmarknaden för rädsla för brist

Publicerad

den

vatten att handlas på terminsmarknaden på Wall Street, på grund av dess brist. Priset på den vitala vätskan kommer att fluktuera precis som på råvaror som olja,

Enligt CME Group, företaget som ansvarar för att lansera kontrakten, kommer detta att möjliggöra bättre hantering av risken för otillräcklig vital vätska och reglera utbudet och efterfrågan på marknaderna. Från och med den här veckan kommer vatten att handlas på terminsmarknaden på Wall Street, på grund av dess brist. Priset på den vitala vätskan kommer att fluktuera precis som på råvaror som olja, guld eller vete, rapporterade CME Group.

Priset på vatten har fördubblats

Priset på vatten i Kalifornien har fördubblats det senaste året, enligt Nasdaq Velez California Water Index. Experter försäkrar att dess ankomst till råvarumarknaden möjliggör bättre hantering av den framtida risken som är förknippad med denna tillgång.

Det amerikanska företaget CME Group kommer att lansera kontrakt med spotvatten i Kalifornien, en marknad på 1,1 miljarder dollar. Med NQH2O-tickern handlades priset på futures i Kalifornien idag till cirka 486,53 USD per tunnland, vilket motsvarar 1 233 kubikmeter.

Indexet är baserat på priserna i Kaliforniens stora flodbassänger, där vattenbristen har ökat. Detta värde kan användas som referens för resten av världen på vattenmarknaderna.

Jordbrukare, fonder eller kommuner kan skydda sig själva eller spekulera i förändringar i vattenpriset. Enligt CME Group kommer de nya avtalen att möjliggöra en bättre hantering av riskerna med vattenbrist och göra en bättre korrelation mellan utbud och efterfrågan på marknaderna. Dessa terminskontrakt har inte fysisk leverans av vatten och är rent finansiella. De är baserade på det genomsnittliga veckopriset i Kaliforniens fem största vattendrag fram till 2022.

Första i sitt slag

Dessa kontrakt är de första i sitt slag i USA och tillkännagavs i september, då landets västkust förstördes av värme och bränder. Enligt Bloomberg är de avsedda att ”fungera som ett skydd för Kaliforniens största vattenkonsumenter mot stigande priser och som en indikator på brist på investerare runt om i världen.”

Kina och USA är världens största konsumenter av vatten. Enligt FN bor två miljarder människor i länder med allvarliga problem med tillgång till vatten. Byrån uppskattar att två tredjedelar av planeten under de närmaste åren kan uppleva vattenbrist och miljontals människor kommer att fördrivas av den.

Den vitala vätskans otillräcklighet är relaterad till överdrivet utnyttjande av dessa resurser av primärsektorn, industrin och konsumtionen, liksom klimatförändringarna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.