Följ oss

Nyheter

Wall Street är på väg att börja handla med vatten

Publicerad

den

Wall Street är på väg att börja handla med vatten

De nya terminskontrakten på vatten är de första i sitt slag i USA och skapas av CME Group Inc., världens största terminsbörs. De är avsedda, säger CME, att båda tillåta Kaliforniens stora vattenkonsumenter – som mandelgårdar och kommuner – att säkra sig mot stigande priser och kan fungera som ett riktmärke som signalerar hur akut vattenbrist är i staten och, mer allmänt, över hela jorden.

Vattenförsörjningen har varit problematisk i flera år i Kalifornien. Även stora delar av Asien och Afrika står också inför potentialen för brist när temperaturen stiger. Nästan två tredjedelar av världens befolkning förväntas möta vattenbrist år 2025, enligt börsoperatören CME.

”Vattenbrist är en av de största utmaningarna för samhällen och individer idag över hela världen, där för närvarande cirka 2 miljarder människor redan bor i länder som upplever hög vattenstress”, säger Tim McCourt, globalt chef för aktieindex och alternativa investeringsprodukter på CME, sa i en intervju.

Michael Burry uppmärksammade råvaran för 10 år sedan

Wall Street insåg vattnets betydelse efter att investeraren Michael Burry uppmärksammade råvaran för 10 år sedan när han talade om att investera i jordbruksmark med ”vatten på plats.” Burry, vars satsning mot subprime-bubblan framhävs i ”The Big Short: Inside the Doomsday Machine ”av Michael Lewis och filmen från 2015 har sedan dess lämnat sitt vatten- och gårdsinnehav, även om han noterade förra året att det finns ”stor efterfrågan på dessa tillgångar idag.”

Terminskontrakten kan vara användbar som ett säkringsinstrument för företag inklusive livsmedels- eller jordbruksproducenter, markhyresägare, kommuner och offentliga vattenföretag.

”Det är verkligen en unik mekanism för investerare själva och Kalifornien att åtminstone kunna förstå och prissätta risken och potentiellt säkra risken för volatilitet i vattenpriser”, säger Carter Malloy, grundare och verkställande direktör för AcreTrader, en plattform för investeringar i jordbruksmark.

Klimatförespråkare har varnat de senaste åren för potentialen i vattenkrig då konkurrensen ökar mellan behov från jordbruk, energi och växande städer. I synnerhet livsmedelsproduktion kan vara sårbar eftersom torka gör det allt svårare att odla grödor i många delar av världen och jordbrukare balanserar vatten och markbehov med att skydda skog på platser som Brasiliens Amazonas.

Knutet till vattenmarknaden i Kalifornien

CME: s kontrakt, knutet till vattenmarknaden i Kalifornien på 1,1 miljarder dollar, kommer att lanseras sent 2020, i avvaktan på lagstadgad granskning, och kommer att baseras på Nasdaq Veles California Water Index.

I Kalifornien går cirka 40 procent av det vatten som för närvarande konsumeras i staten till grödoproduktion. CME-kontraktet kommer att bidra till att skapa en framåtriktad kurva så att användarna kan säkra framtida prisrisker, säger börsen.

Michael Burry gjorde sitt namn under Finanskrisen 2008-2009, genom att satsa emot eller korta bostadsbubblan. Som chef för Scion Capital hedgefond tillämpade Burry sin kompetens inom värdeinvesteringar för att skapa extraordinära avkastningar för investerare. På mindre än ett årtionde registrerade Scion en sammanlagd avkastning på 489,34 procent efter avgifter och kostnader.

När bostadsbubblan imploderade, betalade Burrys satsningar på kredit default swaps sig så bra att han var med i The Big Short, en film inspirerad av en Michael Lewis-bok. Den presenterade historier om den ekonomiska krisen genom linsen hos några investerare som satsade mot bostadsbubblan. I slutet av filmen fick tittarna en aning om var Burry blev uppmärksam på nästa investeringsområde.

Varför investera i vatten

Även om investerare brukar tänka på guld och silver som värdefulla resurser innan de tänker på vattenkällor är verkligheten att vatten är så värdefullt att det kan leda till allvarliga konflikter.

Nedanstående lista innehåller listan över konflikter som rörde vatten 2017:

  • Nästan 3 miljoner människor lämnades utan tillgång till tillförlitlig vattenförsörjning i Ukraina
  • Sammandrabbningar i Darfur mellan bönder och boskapsuppfödare över tillgång till vatten
  • Attack på islamiska statsstyrkor som kontrollerar Tabqa-dammen

Och vattenrelaterade sjukdomar svarar för cirka 80 procent av alla sjukdomar och dödsfall i utvecklingsländerna. Faktum är att över 2 miljarder människor saknar tillgång till lämplig sanitet enligt FN.

Avlopp och avfall är orsaker till vattenförorening som leder till sjukdom men en annan stor faktor är begränsat färskt vatten på jorden. Medan det är lätt att tänka på jorden som att ha en riklig tillgång till vatten. Trots allt är 71 procent av jordens yta täckt av vatten – verkligheten är att sötvatten utgör bara 0,76 procent av allt vatten.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *