Följ oss

Nyheter

Annorlunda tider för Irland

Publicerad

den

Annorlunda tider för Irland

På onsdagen, överlevde Theresa May från att bli utsparkad som brittisk premiärminister, en salvo som härstammar från hennes eget styrande parti, de konservativa. Men det betyder ännu inte att Brexit är en klar affär – långt ifrån det. Vi ser annorlunda tider för Irland i spåren av den uppskjutna omröstningen för Brexit.

På torsdagen, åkte May till Bryssel, säte för Europeiska rådet, för att förhandla fram ytterligare medgivanden om ”den irländska backstop”, en viktig punkt i strid med U.K.s återkallelseavtal.

Först enades om att i december 2017 säkerställer den irländska backstop en öppen gräns mellan Europeiska unionen Irland och U.K. Nordirland. Som en följd av detta skulle en del av Förenade kungariket stanna kvar i den europeiska tullunionen och den ekonomiska ordningen under en tid, även efter att U.K. drar sig tillbaka från EU

Kompromissen ansågs nödvändig

Med tanke på Irlands historia sågs kompromissen som nödvändig för att förhindra återkomst av en delad ö. Men den irländska backstop, som många pro-Brexiteers finner oacceptabla, hotar att upprepa den hårdkämpade återkallelsen.

Sålunda har investerare i irländska företag befunnit sig i centrum för en ekonomisk och politisk krisbrytning, och många internationella investerare porerar över sina europeiska investeringar i enlighet därmed.

Investera i Irland

ETF-investerare kan bara investera i en av de två irländska marknaderna: Republiken Irland, som spåras av en börshandlad fond som heter iShares MSCI Ireland ETF (EIRL). Samtliga företag inom EIRL har hemvist eller huvudkontor i Irland.

Nordirland, under tiden, existerar som en del av U.K. aktier från den regionen skulle täckas av medel som iShares MSCI United Kingdom ETF (EWU).

Fortfarande, eftersom de två länderna delar en ö, vad som händer i Nordirland påverkar vad som händer i Republiken Irland och vice versa.

Dålig prestanda och topp-tung portfölj

EIRL är en storleksviktad, bredbaserad del av Irlands marknad. Det är dock överlägset tungt; av de 10 största aktierna i fonden utgör 75% av den totala portföljen. Enbart CRH Plc omfattar 22% av fonden.

Sedan introduktionen av den irländska backstop-bestämmelsen har EIRL publicerat en eländig tolvmånaders prestation, vilket sjönk 17,5% jämfört med året innan. (I jämförelse har iShares Core MSCI Europe ETF (IEUR) minskat med 11,34% under samma period.)

Denna dåliga prestation kommer inte troligen att minska när som helst snart, såvida inte May eller EU-lagstiftare gömmer sig en Brexit-affär någonstans som är magiskt fördelaktig för alla parter. Även Mays omröstning gjorde lite för att öka fonden, som från och med torsdag eftermiddag hade stigit bara 1 procent på nyheterna.

En ytterligare försiktighet om EIRL: Med tanke på den irländska marknadens lilla storlek är denna ETF starkt illikvid, med låga dagliga handelsvolymer och stora spridningar. Investerare bör handla EIRL omsorgsfullt även om det är annorlunda tider för Irland.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.