Följ oss

Nyheter

Amundi väljer irländsk expansion som nästa steg i striden om spararna

Publicerad

den

Amundi började etablera nya ETFer i Irland i maj och har sedan dess lanserat 13 produkter på sin plattform för att dra nytta av smaragdöns skatteavtal med andra länder, särskilt USA, i striden om spararna.

Amundi började etablera nya ETFer i Irland i maj och har sedan dess lanserat 13 produkter på sin plattform för att dra nytta av smaragdöns skatteavtal med andra länder, särskilt USA, i striden om spararna.

Lanseringen av dess irländska ICAV-paraply (Collective Asset Management Vehicle) började blygsamt med tre produkter på lika många månader, innan företaget lanserade stark svit av ESG-sektor ETFer på en gång i oktober.

Grunden bakom denna förändring är baserad på den effektiva irländska skatteordningen, inklusive ETFer som behandlas som skatteneutrala som andra fondstrukturer som regleras i Irland.

Detta innebär att inkomster, vinster från investeringar och ETFernas nettotillgångsvärde (NAV) alla är befriade från irländsk skatt. Emission och inlösen av ETF-andelar räknas inte heller som skattepliktiga händelser, enligt Irish Funds Industry Association.

Den huvudsakliga skattefördelen hänför sig dock till källskattearrangemang, där Irland inte tillämpar källskatt på utdelningar som betalas ut till icke-irländska investerare och landet har förmånliga källskattearrangemang med tillsynsmyndigheter som US Inland Revenue Service (IRS).

Branschorganet sa: ”Irland har ett brett nätverk av dubbelskatteavtal som spänner över 70 länder i EU, Mellanöstern, Asien och Amerika.

”Fördragslättnader enligt skatteavtalet mellan Irland och USA kan vara tillgängliga för en ETF beroende på fakta och omständigheter, vilket resulterar i en källskatt på 15 procent netto på amerikanska utdelningsinkomster.”

Denna summa är hälften av den vanliga källskatten som IRS tillämpar på investerare som inte är bosatta i USA som inte omfattas av ett dubbelbeskattningsavtal, vilket innebär att ETFer med hemvist på irländskt säte skapar en påtaglig positiv effekt för europeiska investerare som samlar in utdelningar från amerikanska företag.

En talesperson för Amundi sa: ”Under andra kvartalet lanserade Amundi ETF sin första irländska ICAV. Detta är ett bra tillägg till vårt setup eftersom vi erbjöd Luxemburg, fransk och tysk hemvist.

”Rationalen bakom detta är att flera kunder, särskilt institutionella investerare, föredrar denna hemvist för sina globala och amerikanska aktier.”

Beslutet att lansera ETFer från dess ICAV kan tyckas strida mot Amundis andra prioritet att konsolidera sitt ETF-sortiment med Lyxor’s, som det förvärvade i januari, med tanke på att båda franska emittenterna tidigare hade huvuddelen av sina produkter i Frankrike och Luxemburg.

Genom sammanslagningen av de två kapitalförvaltningsverksamheterna gick Amundi om DWS som Europas näst största ETF-emittent och hade i slutet av tredje kvartalet en marknadsandel på 13,4 % och förvaltat kapital (AUM) på 161 miljarder euro, jämfört med 10,3 % och euro 121 miljarder för DWS Xtrackers-sortimentet, enligt Morningstar-data.

Inom ramen för denna kamp om andraplatsen i Europa är Amundis flytt till Irland sannolikt en långsiktig, strategisk, med tanke på att majoriteten av de 10 största emittenterna redan driver ETFer från ICAV-plattformar.

Lanseringen av dess ICAV är också bara det senaste steget som den franska emittenten har tagit i Irland. 2016 förvärvade det Pioneer Investment Management för 3,5 miljarder euro och etablerade Amundi Ireland. Fyra år senare startade företaget sin irländska kapitalförvaltningsverksamhet.

David Harte, VD för Amundi Ireland, sa till Independent Ireland 2021: ”Amundi Ireland planerar att växa förvaltade tillgångar på den irländska marknaden med 10 miljarder euro under de kommande tre åren.

”Denna tillväxt förväntas komma från både privatkunder och institutionella kunder samt vår fondhotellverksamhet.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Investeringar i solenergi närmar sig samma nivåer som oljeinvesteringar

Publicerad

den

EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.

Solar Energy UCITS ETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

BOLD gör sin månatliga ombalansering

Publicerad

den

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter

Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.

Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.

Fortsätt läsa

Populära