Är Facebook billigt jämfört med Google 10-år sedan? Ska vi trösta oss med att Faber säger att värderingen av tekniksektorn ligger långt från ”bubbel territoriet”?
Tyvärr är det så att i 99 fall av hundra ger oss statistiken endast 49 procent av sanningen.
Och det är därför historiska jämförelser av CAPE förvirrar investerare, vilket får dem att fatta dåliga och olägliga beslut. CAPE förhållande, även känd som ”konjunkturrensat P/E” använder de genomsnittliga bolagsvinsterna för bolagen i olika index som S & P 500 eller OMXS30 som får anses utgöra hela aktiemarknaden under den jämförda tidsperioden.
Aktiekurserna delas upp i genomsnittliga fem eller tioårs resultat justerat för inflation, vilket skall ge en mer rättvisande bild av den potentiella framtida intjäningsförmågan. CAPE förhållandet är en helt acceptabel standard på aktievärdering och ännu bättre jämfört med den mer traditionella vinstmultiplikatorn (P/E)-tal som kan snedvrids av kortsiktiga avvikelser.
Varför kan vi då inte använda CAPE? Vi kan göra det men vi bör tillfoga ett visst mått av skepticism för att det skall fungera korrekt. Värderingen på aktier har sedan FED 2008 började laborera med billiga pengar, så kallad quantitative easing, har lett till att inflaterade värden. Till skillnad från tidigare perioder är dagens aktievärderingar inte baserade på organisk tillväxt utan på penningpolitiskt stimulans.
En aktiemarknad som kräver penningpolitiskt stimulans är ett farligt fenomen. Vad händer när aktiemarknaden inte får sin dagliga stimulans? Hur kommer aktiemarknaden att reagera då? Blir det en överreaktion åt andra hållet? En veritabel snedtändning?
Aktiemarknadens psykologi formas eller motiveras inte enbart av aktievärderingar. Ny historia lär oss så mycket. Att ligga exponerad på aktiemarknaden under hösten 2007 var bra jämfört med att äga aktier under hösten 2000, men det hindrade inte att börserna i många fall föll med hälften under de kommande arton månaderna.
Med facit i hand, de människor som använde historiskt billig P/E-tal eller CAPE under 2007 som beslutsunderlag för att köpa aktier blev vilseledda av historian. Kommer framtiden te sig annorlunda för personer som använder samma urvalsprocess?
“Beware of geeks bearing formulas” sade Warren Buffett när han travesterade ett annat berömt citat. Det är emellertid svårt att inte hålla med honom.
Franklin Templeton tillkännager lanseringen av sin nya Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF. Denna indexbaserade ETF är utformad för att ge investerare exponering mot kortfristiga amerikanska statsobligationer, vilka representerar den största och mest etablerade marknaden för statsobligationer globalt och kombinerar konkurrenskraftig avkastning med en investeringsprofil med lägre risk. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet räntebärande ETFer upp till åtta.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 2 juli och Euronext Paris, Borsa Italiana och Cboe Europe i Nederländerna den 3 juli. Den kommer att registreras för distribution i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Sverige.
Den börshandlade fonden följer Bloomberg US Short Treasury Index som består av cirka 100 värdepapper och inkluderar amerikanska statsobligationer, obligationer och växlar med löptider mellan en månad och ett år. Det erbjuder en lösning med räntebärande medel som kan vara kärnan i investerares obligationsportföljer eller en satellitallokering för investerare som söker inkomst och relativt lägre risk jämfört med den bredare obligationsmarknaden.
Den nya ETFen kommer att förvaltas av Albert Chan, William W. Chong och Jesse Hurwitz, som är ledande portföljförvaltare på Franklin Templeton Fixed Income4 och som har mer än fyra decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier.
Caroline Baron, chef för EMEA ETF Distribution, kommenterade: ”Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF är utformad för att ge enkel och effektiv tillgång till den amerikanska statsobligationsmarknaden. Genom att fokusera på kortfristiga värdepapper strävar vi efter att leverera ett investeringsalternativ med lägre risk och attraktiv avkastningspotential.”
Matthew Harrison, chef för Americas (ex-USA), Europe & UK, tillade: ”Eftersom vi strävar efter att bredda investerarnas valmöjligheter med utökningen av vårt erbjudande, är denna nya indexerade ETF en utmärkt byggsten för både institutionella och privatkunder som vill dämpa sina portföljer under volatila marknader.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade resultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 42 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 31 maj 2025.
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc (AIQT ETF) med ISIN IE000GLIXPP3, försöker följa MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index spårar aktier från tillväxtmarknadsländer. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,24 % p.a. AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är den största ETF som följer MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är en liten ETF med 28 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 15 juli 2024 och har sin hemvist i Irland
Fondens mål
Att försöka förse investerare med resultatet av MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned Index (indexet), minus fondens avgifter och utgifter, samtidigt som man strävar efter att minimera tracking error mellan fondens substansvärde och index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Ossiam Serenity Euro UCITSETF 1C (EUR) (SNTE ETF) med ISIN LU2898088419, syftar till att följa Solactive €STR +8.5 Daily-indexet. Solactive €STR +8.5 Daily-indexet följer utvecklingen av en insättning som genererar ränta till den kortfristiga euroräntan plus justering på 8,5 baspunkter.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap.
Den börshandlade fonden lanserades den 10 december 2024 och har sitt säte i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.