Följ oss

Nyheter

Över 63 000 Bitcoin-optioner löper ut på fredag

Publicerad

den

Över 63 000 Bitcoin-optioner löper ut på fredag

Enligt uppgifterna som publicerades på Twitter av Skew analytics kommer cirka 63 100 Bitcoin-optioner att löpa ut fredagen den 26 februari.

Den här dagen förväntas kontrakt med ett lösenpris på 56 000 dollar, värt cirka 160 miljoner dollar, löpa ut. Enligt diagrammet som ingår i tweeten faller den högsta öppna balansen (4400) på BTC-kontrakt med ett lösenpris på 48.000 USD.

Enligt Skew data är det totala öppna intresset för Bitcoin också cirka 3 miljarder dollar. Samtidigt kan du se i diagrammet nedan att detta värde fördubblades från december till januari.

Vad betyder detta för Bitcoin-marknaden?

Open Interest (OI) är det totala antalet Bitcoin-optionskontrakt som hålls av marknadsaktörerna i slutet av varje dag. Den mäter antalet kontrakt som går ut. Bitcoin-handlare använder det som en indikator för att spekulera i priset på Bitcoin för att fatta bättre beslut.

Dessutom leder högt öppet intresse nära utgångsdatumet för optioner ofta till ökad volatilitet på spotmarknaden eftersom handlare aktivt justerar sina positioner före utgångsdatumet.

En liknande situation observerades i juni 2020, då 100 000 BTC-optioner löpte ut mot bakgrund av explosiv tillväxt i öppet intresse.

Deribit är fortfarande en marknadsledare

Deribit är återigen marknadsledande bland kryptovalutabörser på Bitcoin-optionsmarknaden. Denna börs har länge haft den ledande positionen när det gäller handelsvolym för BTC-kontrakt.

För första gången översteg den öppna balanse för BTC-optioner på Deribit 1 miljard dollar våren 2020. Den 19 februari uppgick den till 1,7 miljarder dollar. Enligt statistiken överstiger öppet intresse alltid 1,5 miljarder dollar varje dag.

Medan Bakkt lanserade optioner på Bitcoin-futures i december 2019 blev de populära i slutet av 2020. I januari 2020 följde Chicago Mercantile Exchange (CME) Bakks exempel, och i april 2020 lanserade Binance också sina egna futures- och optioner.

Men jämfört med Deribit ser den öppna balansen på CME ut som en droppe i havet. Under tiden har Bakkt noll medan Binance har slutat erbjuda alternativ på sin plattform.

Var och hur kan BTCetc handlas?

Bitcoinfonden BTCE handlas i dag på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) i genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.