Följ oss

Nyheter

Koppar rusar på ekonomisk återhämtning och Chiles leveransproblem

Publicerad

den

Koppar rusar på ekonomisk återhämtning och Chiles leveransproblem

Kopparrelaterade börshandlade fonder steg i veckan när investerare satsade på den förbättrade ekonomin. Under tiden stängde Chile, en stor kopparproducent, sina gränser som svar på en ökning av Covid-19-infektioner. Det är ytterligare en faktor till att koppar rusar.

Bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på måndagen ökade United States Copper Index Fund (NYSEARCA: CPER) med 3,0% och iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC) var 3,1% högre. Global X Copper Miners ETF (NYSEARCA: COPX), som tar en mer fokuserad strategi för koppargruvar, ökade med 2,9%.

Koppar är en viktig komponent i den globala ekonomiska motorn och lockar stor efterfrågan från bygg- och tillverkningssektorn. Kopparpriserna steg efter att en ISM-undersökning i mars visade att den amerikanska tjänstebranschens aktivitet steg till rekordhöga, vilket stärkte vad att 2021 skulle kunna återspegla den bästa ekonomiska tillväxten på nästan fyra decennier. Uppgifterna följde också fredagens rapport som avslöjade att amerikanska nonfarm payrolls ökade med 916 000 jobb i mars, jämfört med förväntningar om 647 000 från ekonomer.

Expansion under det andra kvartalet

”Kraftig serviceaktivitet i mars sätter scenen för robust expansion under andra kvartalet”, säger Oren Klachkin, ledande amerikansk ekonom vid Oxford Economics, till Reuters. ”Alla rätta bitar för en snabbare återhämtning av tjänster – utvidgat vaccinberättigande, återöppningar och historisk finanspolitisk expansion – faller på plats.”

Ytterligare ett steg till kopparmarknaderna stänger Chile, världens största exportör av metall, sina gränser under april på grund av stigande fall av koronavirus, rapporterar Mining.com. Chile såg ett dagligt rekord av 7 830 infektioner förra veckan, en rekordhög nivå för ockuperade sjukhussängar och en landsomfattande andel av 11% smittade.

Följaktligen är människor förbjudna att komma in i eller lämna det latinamerikanska landet. Den ökade vaksamheten och ökade gränsrestriktioner kan störa gruvaktiviteter genom att försena utbyte av utrustning. Chilenska koppargruvor extraherade 430 100 ton i februari, en minskning med 4,8% jämfört med samma period 2020.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *