Följ oss

Nyheter

Råvarumarknaderna förutser en kopparboom

Publicerad

den

Marknaderna förutser en "kopparboom" som kan komma att utlösa ett chilenskt ekonomiskt mirakel. Enligt den spanska tidningen El Economista tror flera olika analytiker att råvaran kan komma att stiga i pris med cirka 72 procent de kommande två åren. Chile är den största producenten och exportören i världen och bör således gynnas av en prisuppgång.

Marknaderna förutser en ”kopparboom” som kan komma att utlösa ett chilenskt ekonomiskt mirakel. Enligt den spanska tidningen El Economista tror flera olika analytiker att råvaran kan komma att stiga i pris med cirka 72 procent de kommande två åren. Chile är den största producenten och exportören i världen och bör således gynnas av en prisuppgång.

Nu tror experter att ytterligare en kopparboom kan upprepas, vilket skulle få dess värde att skjuta i höjden med 72 procent under de kommande två åren på grund av en rad faktorer. I den meningen har ett land framstått som den maximala gynnade av denna råvaruexplosion och kan uppleva en verklig revolution i sin ekonomi på grund av kopparns nya roll i världen. Detta är fallet med Chile.

Den största kopparreserven i världen

Det latinamerikanska landet har den största kopparreserven i världen, 27 procent av de totala reserverna 2022. Dessutom arbetar gruvmaskineriet redan med hög prestanda. Chile är den överlägset största producenten i världen och utvann mer än 5,2 miljoner ton förra året. Metallens öde är oskiljaktigt från Santiagos ekonomiska hälsa, eftersom hela dess handelsbalans domineras av försäljningen av denna råvara.

Sedan 2021 har Chile exporterat 44 605 miljoner dollar förra året tack vare koppar, mer än hälften av dess totala försäljning utomlands. Enligt Joaquín Morales, vice ordförande för den chilenska kopparkommissionen, beror denna lägre än förväntade siffra på ”ett kraftigt fall i priset på råvaran.”

Nu befinner sig landet som leds av Gabriel Boric vid en vändpunkt. Det här landet var ett av de första att höja räntorna för att stoppa inflationen och upplevde faktiskt en stark recession 2022, med tre negativa kvartal i följd. Chile nådde sin topp i oktober samma år och höjde räntorna till 11,25 procent för att hålla tillbaka inflationen som hade skjutit i höjden till 14 procent. Den chilenska centralbanken höll räntorna höga fram till juni 2023, men har sedan dess sänkt dem. För närvarande är den chilenska räntan 8,25 procent.

När det gäller KPI förbättrades situationen och sjönk till tre procent, men ekonomin definierades som en stagnation” av OECD, som uppskattar att den kommer att avsluta året med en nedgång på 0,1 procent av sin BNP. Vidare förklarar den internationella organisationen att denna situation beror på de strängare ekonomiska villkoren och tillbakadragandet av stödet från pandemin, vilket minskar hushållens konsumtion.

Både OECD och Boric spår en comeback i landets BNP under 2024, på 1,8 procent. Allt beror dock på råvaran som kan bli landets livlina. Enligt Fernando Fuentes och Carlos García, forskare från Economic Commission for Latin America and the Caribbean, bekräftar de i sin senaste rapport att för varje 1-procentig ökning av råvarupriset kommer Chiles ekonomi att uppleva en ökning med 0,16 procent i sin ekonomi. BNP. Detta är enligt uppgifter före försörjningskrisen 2021, därför påverkar ökningen nu troligen annorlunda, men det tjänar till att se sektorns tyngd i ekonomin i ett land för vilket gruvdrift är 13,6 procent av dess BNP och vars export representerar 58 procent av totalen.

Kopparbommen

Alla är överens om att koppar är på gränsen till massiv omvärdering. De mest optimistiska, som BMI, en enhet inom Fitch Solutions, förväntar sig att den under de kommande två åren kan skjuta i höjden med 75 procent på grund av försörjningsavbrott och större efterfrågan på förnybar energi. Vidare framhåller företaget att den amerikanska dollarns fall på grund av Federal Reserves räntesänkningar kommer att på ett avgörande sätt påverka priset på råvaran.

I den meningen varnar Goldman Sachs för att alla dessa faktorer kommer att konspirera för att släppa lös ett kraftigt underskott i råvaran på mer än en halv miljon ton 2024. Utförselnedskärningarna förstärker vår uppfattning att kopparmarknaden går in i en mycket tydligare anpassningsperiod, På grund av detta satsar den nordamerikanska investmentbanken på en ökning av kopparpriset till 10 000 dollar 2024 och 15 000 2025 från nuvarande 8 517.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära