Följ oss

Nyheter

Den bästa fonden för att investera i Peru

Publicerad

den

Den bästa fonden för att investera i Peru

I studiet av ekonomi är en av de grundläggande principerna begreppet specialisering. När ett land eller ett företag fokuserar på att producera ett begränsat produktutbud eller tjänster, ger de generellt betydande effektivitetsvinster. Det betyder ju bara att högre effektivitet leder till högre vinst, vilket gör att företaget eller landet kan återinvestera till andra områden och utveckla en konkurrensfördel. De flesta länder tenderar att fokusera sin produktion av varor eller tjänster på de resurser som är infödda till sin region i världen. Denna specialisering är ryggrad som utgör de globala marknaderna, eftersom det finns få länder som producerar tillräckligt mycket av alla typer av bra så att de är självförsörjande. Den bästa fonden för att investera i Peru.

När det gäller investeringar tenderar investerare att fokusera sitt kapital mot regioner som är särskilt bra för att producera varor. Till exempel har Kanada riklig rikedom i naturresurser, till exempel olja, medan andra länder, som Tyskland, tenderar att vara ledare inom områden som rör teknik, tillverkning och alternativ energi. Med tanke på det begränsade räckvidd som visats ovan är det ekonomiskt sett naturligt att tro att kapital som öronmärkts för oljeinvesteringar skulle göra sin väg till Kanada, medan kapital riktade mot solpaneler skulle hitta sin väg till Tyskland.

Medan vissa länder som Kanada och Tyskland är kända för sina områden av styrka, tenderar det ibland investerare att glömma mindre länder. I den här artikeln ser vi på Peru, vilka seriösa utländska investerare bör överväga.

Varför investera i Peru?

Per 2013 rankade Peru med sin BNP på cirka 205 miljarder dollar som 47: e i världen. För dem som är obekanta med landets ekonomiska struktur är Peru världens näst största producent av silver och tredje största producent av koppar. Sammantaget är cirka 60% av Peru: s export metaller och mineraler. Precis som investerare ser ut att investera i Kanada när de vill öka exponeringen för olja, bör Peru vara det land som valts när investerare vill öka exponeringen för stigande metallpriser.

Ett av de mest populära verktygen som används av investerare som vill investera i Peru är iShares MSCI All Peru Capped ETF (EPU). Denna börshandlade fond (ETF) ger investerare exponering för ett brett utbud av företag i Peru och riktade tillgång till peruanska aktier. I slutet av 2014 hade fonden ett nettotillgångsvärde på nästan 263 miljoner dollar och hade en förvaltningskostnad på 0,61% vilket gör den till den mest populära produkten av sitt slag.

ETF Fundamentals

Med tanke på ovan angivna uppgifter kommer det som en liten överraskning att fonden är överviktig när det gäller råvaror. Faktum är, som du kan se nedan, huvuddelen av sektorsuppdelningen av fonden består av råvaror och ekonomi.

Inom ETF finns välrepresenterade aktier som ligger utanför den genomsnittliga investerarens räckvidd. Visst kan de investera i ADR för Southern Copper Corp. (SCCO), som står för 15,91% av kapitalet, men huvuddelen av sina innehav handlas endast på den peruviska börsen. Investerare som vill ha bredare exponering mot Peru bör finna ETF: s avgifter mer än rimliga. Nedan är en lista över de 10 bästa innehaven:

Toppinnehav iShares MSCI All Peru Capped ETF (EPU)

FöretagViktSektor
Credicorp Ltd. (BAP)26.15Finans
Southern Copper Corp. (SCCO)15.91Råvaror
Buenaventura ADR5.20Råvaror
Alicorp SAA4.54Konsumenvaror
Intercorp Financial Services Inc.4.21Finans
Grana y Montero S.A.A.3.85Industri
Rio Alto Mining Ltd. (RIOM)3.61Råvaror
Edegel S.A.3.25Utilities
Volcan Compania Minera SA B3.02Råvaror
Minsur2.99Råvaror

Det största innehavet, en bank

Huvuddelen av exponeringen av EPU ETF är mot råvaror, men den största positionen (26,15%) är i Credicorp (en bank).

Medan de flesta investerare som söker internationell exponering tittar på länder som Kanada och Tyskland, visar det sig ofta att det är fördelaktigt att bredda sig till mindre länder, som Peru. Den mest populära ETFen när det gäller att investera i Peru är iShares MSCI All Peru Capped ETF. Med tanke på exponeringen mot råvaror och olika metaller är Peru en av de naturliga mottagarna av global ekonomisk tillväxt. De som investerar i EPU får tillgång till denna dynamiska nation till en rimlig avgift. För de mer äventyrliga investerarna där ute, lönar det sig att se bortom materialbranschen till ekonomi, särskilt Peruvian Bank Credicorp.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *